Tekst Hanna Gillissen
Foto MCD, NIMH, KAP (r) Fred Warmer, MAJ (r) Vik Franke

200 jaar militaire muziek

Militaire muziek maakt al 200 jaar onderdeel uit van de krijgsmacht. Ter ere van dit jubileum is vanaf 15 januari de tentoonstelling ‘Voorwaarts MarsMUZIEK’ te zien in het Nationaal Militair Museum.

Eind 1818 ondertekende koning Willem I het koninklijk besluit ‘Nationale Militie’ waarin de oprichting van 17 infanterieregimenten werd vastgelegd, elk met een eigen muziekkorps. Militaire muziek had een functionele taak op het slagveld, maar benadrukte ook de rol van de koning als nationale vertegenwoordiger. Daarmee werd de basis gelegd van militaire muziek als verbinding tussen het volk, de Nederlandse krijgsmacht en de koning. De expositie ‘Voorwaarts marsMUZIEK’ toont instrumenten en schilderijen, maar de bezoekers kunnen uiteraard ook luisteren naar oude geluidsopnames. 

x

Landmacht naar theater

Op 1 februari 2019 gaat ‘Vuurdoop’ in première. Een openhartig theaterstuk voor alle landmachters over werken en leven bij de KL.

De voorstelling maakt deel uit van een programma dat medewerkers van de landmacht aanzet tot reflectie op de dagelijkse praktijk en het voeren van een goed gesprek. Over de betekenis van integriteit en sociale veiligheid voor hen persoonlijk en over bewustzijn van de impact van hun rol binnen de KL. Alle landmachters ontvangen in 2019 of 2020 een uitnodiging om de voorstelling in De Theaterloods in Radio Kootwijk te bezoeken.

1 Duits/Nederlands Legerkorps gecertificeerd

1GNC is geslaagd voor een belangrijke commandopostoefening in de buurt van het Noorse Lillehammer. Hiermee is de eenheid gecertificeerd als Land Component Command NATO Response Force (NRF) 2019.

Dit betekent dat 1GNC alle landeenheden mag aansturen als de NRF volgend jaar wordt geactiveerd. Tijdens de oefening stuurde 1GNC virtueel troepen aan. Deze computer assisted exercise leverde 1GNC de eindbeoordeling ‘excellent’ op. 

Explosieve samenwerking

Defensie en Hogeschool Utrecht werken samen op het gebied van explosieven. In een convenant is vastgelegd dat ze kennis, opleidingen en praktijklessen over springmiddelen gaan uitwisselen. 

Tot nu toe werd alleen incidenteel samengewerkt op het vlak van demolitie. Het onderzoeksdeel en de demolitie-opleiding vinden voortaan plaats op de hogeschool. De praktijklessen over het werken met springstoffen worden vanaf nu gehouden onder toezicht van de genie in Reek.

Sociale ‘munitie’

Militairen moeten steeds vaker ‘interactie’ inzetten als wapen. In stressvolle en risicovolle situaties is dat een enorme uitdaging. Het programma gedragsbeïnvloeding (een samenwerking tussen TNO en 1 CMICo) onderzocht hoe militairen van sociale ‘munitie’ kunnen worden voorzien om aan die sociale interactie en beïnvloeding te voldoen.

Behalve weten wát je wilt bereiken, is het zaak de vorm van de gedragsbeïnvloeding te bepalen, te checken of mensen ook ontvankelijk zijn voor die vorm en indien nodig de ontvankelijkheid van anderen te veranderen. Deze informatie staat in een database waarbinnen zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd. Defensie kan deze kennis inzetten om het belang van gedragsbeïnvloeding in sociale interactie te benadrukken.

Lancering matchingportaal

Defensie heeft, gefaseerd per operationeel commando, een webportaal gelanceerd waarop reservisten kunnen reageren op de vraag en behoefte van de verschillende defensieonderdelen.

Reservisten kunnen nu gemakkelijker worden ingezet bij zowel korte klussen als langdurige projecten. Vanaf 2014 werkte 1 CMICo middels een pilot al met een soortgelijk portaal. Een werkgroep onder leiding van DMO heeft de ervaringen bij 1 CMICo geïnventariseerd en meegenomen in de ontwikkeling van een breder webportaal.

Grote Kruis van Verdienste met Ster

Tijdens zijn bezoek aan de Berlin Security Conference kreeg luitenant-generaal Leo Beulen tot zijn verrassing de in Duitsland op 2 na hoogste onderscheiding uitgereikt: het Grote Kruis van Verdienste met Ster.

De Duitse CDS, generaal Eberhard Zorn, lichtte toe: “Het is de verdienste van kartrekker luitenant-generaal Beulen dat onze samenwerking is geïntensiveerd. Hij was in 1995 nauw betrokken bij de samenvoeging van de Duitse en Nederlandse legers en was een van de grondleggers. Zijn persoonlijke toewijding en drive bij de interim-VJTF in 2015 maakten 1 Duits/Nederlands Legerkorps tot een van de NAVO-speerpunten, een mijlpaal voor ons bondgenootschap.”

Forensisch lab paraat

Vanaf 1 januari 2019 staat een mobiel forensisch laboratorium een jaar stand-by voor de NAVO-flitsmacht. De eenheid werd in november in Duitsland gecertificeerd. Haar onderzoeksmogelijkheden dragen bij aan het opsporen van bijvoorbeeld bommenleggers.

Het Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory (JDEAL) is wereldwijd inzetbaar. Voor de VJTF leveren België, Duitsland, Spanje en Nederland forensisch specialisten met kennis op bijvoorbeeld het gebied van telefonie, chemie en elektronica. Een noviteit was het gebruik van een forensisch fotograaf van de Natres. Volgens commandant JDEAL kan de inzet van reservisten erg nuttig zijn voor de vulling van het lab: “Denk aan reservisten met een politie-, recherche- of forensische achtergrond, of een wetenschappelijke achtergrond in chemie of DNA.” Reservisten met belangstelling én de benodigde expertise, kunnen contact opnemen via GW.vd.Weg@mindef.nl.

VN-waarnemers in Nederlands gemeentehuis

Een bijzondere gelegenheid: René Verhulst, burgemeester van Ede, ontving kapitein Azamat Ayaguzov uit Kazachstan, majoor Haliti Bekim uit Kosovo en kapitein Alex Verschure (NLD) om te spreken over de broze vrede tussen ‘Hollandia’ en Frysia’.

Verhulst speelde zichzelf in een scenario van de School Voor Vredesmissies, tijdens de eindoefening van een opleiding voor VN-waarnemers. De 3 officieren maken deel uit van een groep van 20 cursisten uit Egypte, Tanzania, Maleisië, Kosovo, Bosnië en Herzegovina, Nigeria, Djibouti, Kazachstan, Rwanda, Tunesië en Nederland.

In de laatste week van de 4-weekse opleiding wordt de groep op de Veluwe geconfronteerd met situaties die ze tegen kunnen komen in hun inzetgebied: de Golan-hoogte in Israël.