10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Zichtbaar, bereikbaar, aanspreekbaar

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Landmacht tussen de burgers

De Landmachtdagen zijn dit jaar verspreid over 1 week: van dinsdag 22 mei tot en met zaterdag 26 mei. De eerste dagen ligt de focus op het onderwijs: militairen bezoeken groepen 7 en 8 om te vertellen over hun leven als beroeps. Op 26 mei kan heel Nederland kennis maken met de landmacht, en ook van 22 tot en met 25 mei vinden verspreid door het land publiekspresentaties plaats. Speel zelf ook een actieve rol en laat je zien!

Veel burgers weten niet dat de KL actief is in meer dan 15 militaire missies. Dat bij ons 17.500 beroepsmilitairen en 3.500 reservisten werken. Dat we in gebieden opereren waar de temperatuur oploopt tot meer dan 50 graden en we tot wel 50 kilo aan uitrusting, bescherming en bewapening meetorsen. Dat ‘de militair’ als enige in Nederland een rechtspositie heeft, waarbij de opdracht boven de eigen veiligheid gaat... 

Tijdens de Landmachtdagen willen we op zoveel mogelijk manier contact maken met de Nederlandse bevolking.

Actueel beeld dankzij jou

Tijdens de Landmachtdagen vertellen we over onze taken, ons werk en de diversiteit ervan. We willen op zoveel mogelijk manieren contact maken met de Nederlandse bevolking, zodat burgers zich een mening over de landmacht kunnen vormen op basis van een actueel beeld. Persoonlijke verhalen over jouw vakmanschap en jouw ervaringen dragen bij aan dat beeld en staan garant voor positieve reacties. In 2018 is het de 5e keer dat we tijdens de Landmachtdagen door het land in te trekken en ons in elke provincie op een publieke locatie en op scholen te presenteren met mensen, materieel en activiteiten. 

In 2017 liet de landmacht zich ook al op verschillende plekken in het land zien.

Wat de KL verwacht van elke landmachtmedewerker, elke ambassadeur van de Koninklijke Landmacht?

• Een actieve opstelling;
• Een professionele houding;
• Een correct tenue en positieve uitstraling;
• Open en vriendelijke houding naar de bevolking;
• Correct taalgebruik;
• Respectvolle omgang met jouw omgeving.

#solfie & #landmachtdagen

We verwachten van iedereen een actieve houding om in gesprek te gaan met het publiek. Militairen zijn gevraagd mensen uit te nodigen een ‘solfie’ met ze te maken en op Twitter, Facebook of Instagram te plaatsen met #solfie en #landmachtdagen. De bedoeling is dat je met persoonlijke verhalen (over opleiding, oefeningen, inzet in Nederland of missies in het buitenland) mensen een beeld geeft van wat de landmacht doet, wat het van iemand vraagt om militair te zijn en waarom je hebt gekozen voor het ‘vlekkenpak’.

Alle evenementen zijn voor iedereen vrij toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Waar en wanneer?

Alle evenementen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig. Vertel je vrienden en bekenden dat ze tijdens de Landmachtdagen gewoon langs kunnen komen om te zien én te beleven wat je bij de landmacht allemaal doet. Tot ziens op de Landmachtdagen 2018! 

Publieksactiviteiten Landmachtdagen
Zaterdag 12 mei 
10.30 - 16.00 uur             Heerlen, Bongerd 

Dinsdag 22 mei 
10.00 - 16.00 uur             Tilburg, Pieter Vreedeplein 

Woensdag 23 mei 
10.00 - 16.00 uur             Valkenburg, Theo Dorrenplein 
10.00 - 16.00 uur             Breda, Kasteelplein 

Donderdag 24 mei 
10.00 - 16.00 uur             Dordrecht, Statenplein 
12.30 - 15.00 uur             Colijnsplaat

Vrijdag 25 mei 
09.00 - 16.00 uur             Leusden, Kolonel H.L. van Royenweg (scholierenontvangst)
10.30 - 12.00 uur             Woerden, Kerkplein 

Zaterdag 26 mei 
10.00 - 17.00 uur             Eindhoven, Begijnenhof 
10.00 - 16.00 uur             Bergen op Zoom, Kijk in de pot 
11.00 - 17.00 uur             Den Haag, Plein 
10.00 - 16.00 uur             Schagen, Markt 23 
10.00 - 16.00 uur             Deventer, Grote Kerkhof 
10.00 - 16.00 uur             Enschede, Volkspark 
10.00 - 16.00 uur             Meppel, De Wheem 
10.00 - 16.00 uur             Sneek, Martiniplein 
10.00 - 16.00 uur             Assen, Balkenweg 3 
10.00 - 16.00 uur             Groningen, Kaapse Baan 3 
11.00 - 17.00 uur             Almere, Esplanade 

Zondag 27 mei 
15.00 uur                             Margraten, Amerikaanse Begraafplaats

Hier alvast een voorproefje van de Landmachtdagenclip die over een paar dagen online komt via Facebook Koninklijke Landmacht!