Schoolbezoeken: ‘best wel vet’

“Het is me al eens eerder overkomen en onlangs weer. Ik ben in gesprek met een groepje jonge mensen, tieners nog. Sommigen luisteren met een half oor – de smartphone moet natuurlijk ook aandacht hebben – maar vangen toch nog wel het nodige op. Als ik vertel over wat een militair zo allemaal meemaakt, is de reactie van een meisje: ‘nooit geweten, best wel vet eigenlijk’.

Zo’n opmerking zet me aan het denken. Een korte analyse: ze wist het niet, dus niemand heeft het haar verteld. En het woordje ‘eigenlijk’ wil zeggen dat ze schijnbaar een ander beeld had.

Binnenkort ga ik, en vele anderen, weer naar scholen toe om het verhaal van de landmacht te vertellen aan jonge mensen. Een mooie kans om te vertellen over onze organisatie en de mensen die er werken. Over gewone mensen die bijzondere dingen doen. Ik ga ze vertellen over de gedrevenheid, de kameraadschap, het samen dingen voor elkaar krijgen. Het gaat bij ons om dit soort zaken die er echt toe doen. Je verantwoordelijk voelen voor de wereld om je heen. En iets doen voor iemand anders die het minder goed getroffen heeft dan jij. Waar ook ter wereld.

Dit verhaal vertellen we tijdens de Landmachtdagen, die dit jaar plaatsvinden van dinsdag 22 mei tot en met zaterdag 26 mei. Naast de vele evenementen die we in het land organiseren, bezoeken we tijdens deze week ook ruim 1.500 scholen.

Op mensen die kiezen om militair te zijn moeten we trots zijn als samenleving. En daarom moeten we ons verhaal vertellen, juist aan jonge mensen. Die hebben een antenne voor wat echt is, voor wat authentiek is. En ons verhaal is meer dan dat. Het is eigenlijk best wel vet.”

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten