09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Mijn Uitrusting: kerninstructeur Black Hornet

Tekst Charlotte Snel
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Wachtmeester Stefano van 11 BVE voegde onlangs de Black Hornet toe aan zijn toolbox.

Zo groot als een libelle, licht als een veertje en nagenoeg geruisloos. Verkenningseenheden zijn in hun nopjes met de aanschaf van de Black Hornet; een piepkleine drone die patrouilles efficiënter én veiliger moet maken. Stefano vloog al een paar dagen met de ‘mini-helikopter’ en leidt als kerninstructeur zijn verkenningsgroep op.

Koffer

Wanneer verkenners op pad gaan, nemen ze ‘m mee. Ter plekke bepalen zij welke tools op dat moment nodig zijn. De koffer zelf blijft uiteindelijk in het voertuig. Naast drones zitten er een externe antenne, reserverotorbladen, 3 verschillende opladers (een auto-, HF- en reguliere lader) en opbergtassen in.

Base station

Dit pakketje heeft kort gezegd alles wat nodig is om het dronesysteem te bedienen. In deze vorm zullen de verkenners de Black Hornet meenemen op patrouille. In het tasje zit een afstandsbediening, beeldscherm, ingebouwde accu en 2 drones waarvan de oplaadtijd ongeveer even lang is als de vliegduur (pakweg 20 minuten), dus er kan vrijwel onafgebroken met een set worden gevlogen.

PD-100 Black Hornet

Hier gaat het dan om: de Black Hornet zelf. Hij weegt 18 gram, meet 10 bij 2,5 centimeter, heeft een bereik van 1,6 kilometer, een rotordiameter van 12 centimeter en is uitgerust met 3 camera’s. De helikoptertjes kunnen op zicht, per videoverbinding, worden bestuurd maar vliegen eventueel ook zelfstandig op de programmeerbare automatische piloot en het GPS-systeem. Voor de basis van de drone is met oog op gewicht en levensduur gekozen voor plastic.

Beeldscherm

Hierop kijkt de verkenner tijdens patrouilles live mee met de drone. De Black Hornet maakt zowel video-opnames als foto’s, beiden in full HD. Omdat de hele set zo zuinig mogelijk is ingericht, wordt het livebeeld op het scherm in ‘slechts’ 800x600 megapixels getoond. Het achteraf bekijken van de beelden kan wel in full HD. De verbinding tussen controller en drone is beveiligd. De beelden worden automatisch opgeslagen.

Reserverotorbladen

De rotorbladen op de drone en achterop de staart zijn niet érg fragiel, maar het kan natuurlijk voorkomen dat ze tijdens gebruik beschadigen of zelfs afbreken. In de basiskoffer zit daarom van beide rotorbladen een extra setje.

Externe antenne

Een verkenner kan deze extra antenne in de handcontroller pluggen om zo een beter bereik te genereren. Handig wanneer ze bijvoorbeeld in bebost gebied vliegen en de verbinding tussen verkenner en drone minder sterk is.

Laadkabel

Mocht de accu onderweg, bijvoorbeeld tijdens de patrouille of in het voertuig, onverhoopt leeg raken, biedt deze laadkabel uitkomst. Hij kan op de batterij van een HF of 117F-radio worden opgeladen. De bevestigingsriempjes zorgen voor extra stevigheid.

Wachtmeester Stefano

Kerninstructeur Black Hornet

11 LMB, 11 Brigade Verkennings Eskadron

“Als verkenner wil je natuurlijk eigenlijk zo min mogelijk ballast bij je hebben. Dus in dat opzicht ben ik zeker blij met de Black Hornet. Compact en vooral licht. Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie nogal sceptisch, maar ik heb inmiddels mijn verwachtingen moeten bijstellen. Sterker nog, ik ben stiekem best onder de indruk. De bediening van de drone is vrij simpel en hij is lekker schokbestendig. Hoe ik dat weet? Misschien heb ik ‘m tijdens mijn eerste testvluchten een paar keer in de bosjes en tegen muren aangevlogen... Per ongeluk natuurlijk. Maar echt, geen barstje!

Vroeger moesten we het doen met een verrekijker. De Black Hornet zal deze absoluut niet vervangen, maar ik zie hem zeker als welkome aanvulling. Ook veiligheid speelt hierbij een rol. Zien we in de verte graafsporen die duiden op mogelijke IED’s, dan kunnen we straks de drone vooruit sturen om het gebied te inspecteren. Of neem vijandelijke troepen die misschien nèt over de heuvel zitten. Zulke gevaren zien we in de toekomst hopelijk letterlijk eerder.”