05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Litouwers content met Nederlands pantser

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SGT Hille Hillinga | video: SM Eva Klijn

‘Jullie gaan ons in de toekomst beschermen’

Ging het een jaar geleden in Rukla vooral over gewenning en opbouwtaken, is dát voor de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in Litouwen anno 2018 een gepasseerd station. De maandenlange samenwerking werpt zijn vruchten af en dat is zichtbaar, óók in het civiele domein.

Check de clip!

Eugenijus Sabutis, burgemeester van Jonava

“Niet alleen mijn stad is veiliger dan ooit, maar het hele land – allemaal doordat de enhanced Forward Presence hier zit. De mensen in Jonava zijn dus heel relaxed, verwachten vaak ook dat jullie nog lang blijven. Als het aan mij ligt, wordt de NAVO-aanwezigheid zelfs uitgebreid om onze veiligheid te garanderen.

De samenwerking met de battlegroup begint met een lach, een groet op straat, een gesprek. We ontmoeten elkaar in winkels, restaurants, cafés of in de gym. Aan het eind van de rit zijn we natuurlijk allemaal mensen en delen we naast het NAVO-lidmaatschap veel normen, waarden en interesses. We hebben dus ook al een aantal culturele activiteiten samen gedaan – voetballen, schaatsen, een concert – en wat mij betreft steken we daar nog meer energie in. Als de battlegroup iets organiseert, is Jonava altijd bereid mee te denken en mee te doen.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de eenheden hun gezicht laten zien op scholen, zodat kinderen een beter beeld krijgen van jullie werk en misschien zelfs worden aangemoedigd om na te denken over een carrière in het leger.

Hoe we nóg beter kunnen coöpereren? Laat horen wat je plannen zijn, hoe je over bepaalde zaken denkt en wat je wilt gaan doen. Communicatie moet natuurlijk van beide kanten komen – als wij bijvoorbeeld festiviteiten organiseren, moet de stad duidelijk maken dat we het fijn vinden als jullie ook een kijkje komen nemen.”

Kapitein Wolf, compagniescommandant D-cie 44 Painfbat

“Op O&T-gebied liggen er ondanks beperkingen voor onder meer onze rupsvoertuigen ook veel kansen. Je moet ze alleen wél pakken. Naast de Litouwers zijn wij de enigen die het schiethuis in het OVG-dorp in oefenterrein Pabrade in mogen. Iets wat in Nederland zeldzaam is omdat KCT en LMB bijna altijd voorrang krijgen. We kunnen daarnaast prachtig OVG-en in oude Sovjetpanden. En onze JTAC-ers krijgen tijd en ruimte om te oefenen met de Aero L-39 Albatros van de Litouwers. 

Toen ik hier arriveerde, was er niemand die me een gedetailleerd oefenprogramma aanreikte. Met mijn staf heb ik keihard geknokt om van alles voor elkaar te krijgen. Schiethuis, gebruikmaking van gebouwen, met blanks oefenen in de strook; prachtige mogelijkheden om als eenheid nog beter getraind terug te keren naar Nederland.

In Kazlu Ruda, Zuidwest-Litouwen, trainden we een week lang overleven te velde. In een moerassig dennenbos met temperaturen onder het vriespunt, mét regen. Klimatologisch zeer zware omstandigheden, kun je nog beter -27 en kraakhelder hebben. Maar…heel erg goed voor de binding tussen de mannen.”

Simona en Tadas Paulaviciai, inwoners van Jonava

“We zien de militairen van de eFP op straat en we weten ook dat ze volop trainen. Dat is goed voor onze veiligheid, want jullie gaan ons in de toekomst beschermen. Onze kinderen, die onze toekomst zijn, maar ook de oudjes, die altijd bezorgd zijn.”

Samenstelling eFP Litouwen

De kern van de battlegroup in Litouwen wordt gevormd door het Duitse Jägerbatallion 292 en 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso. Naast Duitsland en Nederland nemen ook Noorse, Franse en Kroatische troepen deel. De staf van de enhanced Forward Presence (eFP) opereert vanuit Rukla, een plaats op 50 kilometer van Kaunas.

Eerste luitenant Niels, pelotonscommandant D-cie 44 Painfbat

“Er is echt geen enkel ander voertuig waarvoor ik mijn machtige Fennek zou willen inruilen. Die bak van ons is echt zó fijn. Sorry hoor, ik moet nu echt even de plannen voor de operatie doorspreken […] Lui, let op: “Pas als we op locatie zijn, bepalen we de precieze afvoerroutes. In deze oefening moeten we vandaag de Franse collega's frustreren. Het callsign van onze Canadese vrienden die bij ons zijn aangeklikt is Mike.”

Vidmantas Sidlauskas, inwoner van Jonava

“Dankzij verschillende lokale– en staatsmedia weet ik dat NAVO-troepen in Litouwen zijn en dat er verschillende landen roteren. Ze trainen en werken samen met de Litouwse militairen, oefenen militaire zaken en leren hen van alles over het hedendaagse gevecht. Ik vind het belangrijk dat de enhanced Forward Presence hier is, omdat we een NAVO-land zijn en we zorg moeten dragen voor een gezamenlijke bescherming. Ik denk dat de aanwezigheid van de NAVO in deze, of een andere plaats dan Rukla, noodzakelijk is en tegelijkertijd ook normaal. NAVO staat voor coöperatie. Dan dien je dus gezamenlijk te trainen en informatie uit te wisselen. Het komt op mij in ieder geval zeer positief over.”

Meer foto’s uit het veld zien?