Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie

Coins voor ‘outstanding soldiers’

De commandant van Resolute Support, generaal John W. Nicholson, bracht op 18 september een bezoek aan Mazar-e-Sharif. Tijdens zijn bezoek aan Camp Marmal reikte de Amerikaan 7 coins uit aan ‘outstanding soldiers’.

Van het Nederlands contingent ontvingen tweede luitenant Van Merrienboer en luitenant-kolonel Velders het eremetaal als blijk van waardering voor hun werk.

Merrienboer maakt onderdeel uit van de multinationale beveiligerseenheid en brengt het grootste deel van zijn uitzending door als Tactical Operations Center director op Camp Shaheen. Daar leverde hij een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de Safe Hafen (het afgeschermde deel van het Afghaanse kamp waar coalitiepartners tijdelijk kunnen verblijven, red.).

Velders is hoofd J5 (plans & policy), op het noordelijke hoofdkwartier van Resolute Support. Hij trad onder meer op als lead planner tijdens de aanslag op de Duitse ambassade in Kaboel en de aanslagen op Camp Shaheen. 

x

Terug in de tijd

Toeval bestaat niet. De laatste landmachteenheid aan wie CDS generaal Tom Middendorp een werkbezoek bracht, was de eenheid waarvan hij in 2001 bataljonscommandant werd.

101 Geniebataljon uit Wezep. Op de Leusderheide, waar 103 Constructiecompagnie een dirtstrip aanlegde en een verkeerstoren uit de grond stampte, liet Nederlands hoogste militair zich bijpraten door collega’s.

Tegelijkertijd oefende zustereenheid 102 Constructiecompagnie in Oostdorp. Een deel van de eenheid moest de oefening eerder dan gepland afbreken. De genisten moesten op stel en sprong naar Sint-Maarten om daar bij te springen nadat noodweer daar veel schade had aangericht.

NATRES krijgt manoeuvrepakket

KPU is in september gestart met het uitleveren van 5 artikelen ter aanvulling op de persoonlijke uitrusting, van de 4.000 reservisten bij de landmacht. Dit in navolging van het beroepspersoneel dat deze artikelen eerder al ontving.

De reservisten krijgen een softshell jack, winddichte smockjas, combatshirt woodland, groene handschoenen en een rugzak. Momenteel is het doorgeven van de juiste voorkeursmaten in volle gang. De verwachting is dat eind 2017 alle reservisten voorzien zijn van de nieuwe spullen. Daarmee loopt hun uitrusting weer in de pas met alle militairen binnen CLAS.

Droge voeten dankzij landmacht

‘Deining & Doorbraak’ was de grootste hoogwateroefening sinds de hoogwaterproblemen in 1995. Waterschappen, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland en het Watermanagement Centrum Nederland sloegen vorige week de handen ineen. 

Hoogtepunt van de oefening was het moment dat de waterschappen hun dijkwachten langs de rivier de IJssel actief inzetten. Meer dan 1.000 mensen inspecteerden 1.147 kilometer rivierdijk op zwakke plekken en versterkten die bij dreigend hoogwater. Landmachters van diverse eenheden – waaronder OOCL, NATRES, 11 LMB en 43 Mechbrig – droegen dag en nacht haar steentje bij met mens en materiaal.

Defensie werkt als integrale veiligheidspartner bij de bestrijding van crises en rampen samen met civiele partners zoals brandweer en gemeenten. Hiervoor is Nederland ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s. Die zijn inzetbaar bij een nationale crisis, maar ook ter ondersteuning van maatschappelijke organisaties. Omdat crises zich vaak niet beperken tot 1 gemeente, vallen de grenzen van de 25 veiligheidsregio’s samen met die van de 10 politieregio’s.

1GNC traint Duitse legertop

1 (German/Netherlands) Corps leidde in september de Duitse Flag Officers Exercise in het Poolse Szczecin. Naast vrijwel alle generaals van de Duitse landmacht, namen ook de Nederlandse C-LAS en zijn brigadecommandanten deel. De leiders werden geconfronteerd met realistische situaties.

De scenario’s die de generaals voor de kiezen kregen, vonden hun oorsprong in de huidige instabiliteit rond Europa: het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Baltische Staten. Vervolgens was het aan de experts om met de commandanten in gesprek te gaan en gedetailleerd in te gaan op de gemaakte keuzes.

1GNC functioneerde in deze oefening als professional trainingsplatform, wat overigens niet de enige rol is die het multinationale hoofdkwartier heeft. Sinds juli 2017 staat 1GNC een jaar lang paraat als Joint Task Force HQ (Land). Het hoofdkwartier kan in grote operaties meerdere brigades aansturen terwijl het maritieme-, lucht-, en speciale operaties coördineert.

Volop variatie op Nationale Taptoe

Een gevarieerde muzikale show met verschillende lagen, verdeeld in grote themablokken. Zo wordt de Nationale Taptoe 2017 in Ahoy het beste omschreven. Duizenden liefhebbers genoten van de optredens van militaire orkesten, waaronder de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Fanfare Korps Nationale Reserve.
 
Een van de hoogtepunten was het eerbetoon aan veteranen, waarin aandacht was voor de Invictus Games. Aan de hand van een hindernisbaan werd getoond hoe militairen zich een weg terug vochten nadat ze tijdens een missie gewond raakten. Dat gebeurde terwijl het nummer ‘I Am’ van Coldplay – het motto van de Invictus Games – werd gespeeld. “Een kippenvelmomentje”, aldus Ron Geurts van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht.

Veteranen waren de speciale gasten tijden de openingsvoorstelling waar 2.750 belangstellenden op afkwamen. Voorafgaand daaraan bestond volop de gelegenheid oude bekenden de hand te schudden en te genieten van een traditionele Indische maaltijd.