03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Maximale vuursteun voor grondtroepen

Gecoördineerde acties tijdens Griffin Strike

In Europa is Baumholder een van de weinige schietterreinen waar grondgebonden vuursteun en luchtsteun tegelijkertijd kunnen worden ingezet. Dé perfecte locatie dus voor Griffin Strike 2017, de oefening die zich eind september afspeelde in Zuid-Duitsland.

Nederlandse, Duitse en Belgische Fire Support Teams werden het vuur aan de schenen gelegd. De specialisten op het gebied van Joint Fires moesten de inzet van artillerie en gevechtsvliegtuigen coördineren. Wat volgde was een stevig staaltje vuursteun...

Tekst: KAP Jaap Wolting | Foto: KPL Harm Mooibroek

Vijandelijke stellingen

Het Fire Support Team (FST) van 44 Pantserinfanteriebataljon heeft vanuit hun observatiepost goed zicht op de vijandelijke stellingen. Via de radio geven zij de posities van de doelen door aan grondgebonden vuursteun – zoals mortieren en de Pantserhouwitser – en aan jachtvliegtuigen. Om met alle spelers te communiceren gebruikt het team verschillende radionetten, wat de communicatie complex maakt. 

Stuk positioneren

De richter van de 81mm mortiergroep zet richting en elevatie over op de richtkijker aan het mortier. De nauwkeurigheid waarmee hij de gegevens instelt en het stuk positioneert, bepaalt waar de granaat valt. Het wapen is binnen enkele minuten in iedere gewenste richting te zetten.

In het vizier

Mortieren zijn dankzij steilbaanvuur zeer geschikt om doelen te bestoken die moeilijk bereikbaar zijn voor vlakbaanwapens, waarmee je met direct zicht in een rechte lijn op een doelwit vuurt. Omdat de mortiergroep de vijandelijke troepen doorgaans niet in het vizier heeft, laat ze zich door het FST ‘op het doel praten’. 

Machtige wapens

Pantserhouwitsers van de Alfa-batterij van het VuursteunCommando ondersteunden Griffin Strike. De machtige wapens verzorgden de ‘vuurtjes’, om de FST’s optimaal te kunnen trainen. Naast teams van 11 LMB en 43 Mechbrig, oefenden ook Duitse en Belgische teams het coördineren van vuursteun.

Contact met vliegers

Ook de inzet van Close Air Support werd in Baumholder beoefend. Joint Terminal Attack Controllers (JTAC-ers) van het FST leidden de jachtvliegtuigen – waaronder Nederlandse F-16’s – op de doelwitten. De JTAC’ers gaven via de radio de coördinaten van de doelen door en een omschrijving van de omgeving aan de vliegers.

Nederlandse winnaar

6 FST’s uit Nederland, Duitsland en België gingen op de laatste dag de strijd met elkaar aan. Alle technieken en tactieken werden uit de kast gehaald, om zo snel en nauwkeurig mogelijk grondgebonden vuursteun in combinatie met Close Air Support te coördineren. Het Fire Support Team van 43 Mechbrig ging er met de bokaal vandoor.

Scherpe munitie

Een bom van een jachtvliegtuig verlicht een vallei in Baumholder. Een pikdonkere nacht is extra uitdagend voor de Fire Support Teams. Zowel vanaf de grond als vanuit de lucht worden de oefendoelen met scherpe munitie onder vuur genomen. Richtinggevoel, overzicht bewaren, nauwkeurigheid en verantwoordelijkheidsbesef zijn vereisten voor elk teamlid.