Tekst RITM Djenna Perreijn
Foto Hans Roggen | video: United

‘Geschiedenis komt tot leven’

73 jaar geleden was de hemel boven Arnhem bezaaid met 35.000 parachutisten en duizenden vliegtuigen. Engelsen, Polen en Amerikanen probeerden West-Nederland te bevrijden.

Operatie Market Garden was de grootste operatie in Nederland tijdens WOII; een ambitieus en gewaagd plan. Door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet faalde de operatie.

Jaarlijks landen airborne militairen uit allerlei landen volgens traditie opnieuw tijdens Falcon Leap. Tijdens de oefening trainen en springen militairen uit 8 verschillende landen met elkaars materiaal. Deze editie was extra bijzonder, omdat 11 Luchtmobiele Brigade 25 jaar bestaat. 

Check de clip: 

Adjudant Frank Jussen

“Nergens in Europa springen we met zoveel militairen als tijdens Falcon Leap. Ik heb er in mijn carrière zo’n 60 sprongen op zitten, waarvan zeker 20 tijdens Falcon Leap. Ik kijk er ieder jaar naar uit. Het is gaaf om met zoveel verschillende nationaliteiten te springen. De insteek van airborne is heel snel, heel veel troepen in zetten. Tijdens Falcon Leap doen we dat als de beste. Dit jaar vieren we tijdens de oefening ook nog eens de verjaardag van onze brigade. Het is een mooie week.

Ik spring vaker in grote verbanden, maar tijdens deze oefening is de sfeer heel anders. Er kijken 3.000 toeschouwers mee, dat hebben we niet vaak.

Bovendien is er een historisch besef. Dat voel ik tijdens het springen. Falcon Leap betekent voor mij samen herdenken. Dat vind ik belangrijk. Mijn moeder vroeg mij bij elke uitzending waarom ik toch ging. Moest dat nou!? ‘Kun je je nog herinneren dat de Canadezen koeken en jam kwamen brengen?’ vroeg ik haar dan. Daarom doe ik het, ook vandaag. Meestal vond ze het daarna trouwens nog steeds onzin, maar dat zal wel komen omdat het om haar zoon gaat.”

Lance Corporal Luke Bennett

“Het is de eerste keer dat ik spring tijdens Falcon Leap. Ik wil er echt alles uithalen, want het is een unieke kans. Springen met zoveel mensen betekent dat je van elkaar kan leren, maar ook dat er verbroedering plaatsvindt.

Paratroopers uit 8 landen zijn bij elkaar gezet als één. Wat we hier doen vind ik een bijzonder stuk erfgoed. Als ik spring, voelt het alsof ik de geschiedenis beleef. En dat is heel anders dan wanneer je een boek over de oorlog leest of het in een film ziet.

Ik sta in de schoenen van militaire parachutisten uit die tijd. Daar sta ik zeker bij stil. Tijdens een battle field tour in Arnhem heb ik woningen en bruggen gezien die er tijdens de oorlog al stonden, waanzinnig. We werden ontzettend verwelkomend ontvangen. Nederlanders zagen de rode baretten en de Union Jack op onze uniformen en reageerden heel geïnteresseerd en vooral dankbaar. De geschiedenis komt hier tot leven.”

Korporaal Paul Pawel

Ik heb al meer dan 100 keer gesprongen, maar nog nooit tijdens Falcon Leap. De adrenaline van een sprong is op geen enkele andere manier te evenaren. Je test je lichaam en draagt veel gewicht. Het is geen alledaags werk, ik vind het elke keer opnieuw spannend. Vooral als we, zoals tijdens deze oefening, uit een vliegtuig springen dat voor mij nieuw is. Vandaag konden we helaas niet springen, want het weer was te slecht.

Het idee van Falcon Leap vind ik heel goed. Alle parachutisten zitten samen in een vliegtuig, dus we werken veel samen en leren elkaar kennen. We herdenken onze broeders die 73 jaar geleden sprongen om Nederland van de Duitsers te bevrijden. Dat is hier ons werk en dat draag ik graag uit, want ook vandaag moeten we nog vechten voor vrijheid. Ik vind het geweldig om in Nederland te zijn. Ik merk dat de geschiedenis hier meer leeft dan thuis, in Polen. Nederlanders vinden het belangrijk om te gedenken en zo eer te betonen aan hun gevallen militairen.”