09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Battlegroup in Rukla schudt z’n veren

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es I video: sergeant-majoor Dave de Vaal

NAVO zichtbaar aanwezig in Baltische staat

De Litouwse lente is zo onvoorspelbaar als de grillen van Trump en Kim Jong-un. ’s Nachts sneeuw, overdag hagel en een dag later een zonnetje dat aan de Costa del Sol niet zou misstaan. Toch spelen klimatologische omstandigheden slechts een marginale rol voor de multinationale (Duitsland, Nederland, België en later ook Noorwegen en Luxemburg) battlegroup in Litouwen. De ‘enhanced Forward Presence’ van de NAVO – met de A-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon als key player – raakt steeds beter geacclimatiseerd.

“Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan”, vertelt korporaal-1 Gjalt (105 Geniecompagnie Waterbouw) in de motregen op de Rukla Barracks. De genist maakt deel uit van het genietaakteam dat al in maart naar Litouwen vloog. “Onze tent staat in Mud City, zoals de Duitsers de zandplaat op de kazerne noemen. Na hevige sneeuwval werd dat één grote modderpoel. De eerste nacht werden we wakker van de kou. Bleek de brandstof op te zijn, terwijl het vroor dat het kraakte. Gelukkig konden we dat probleem oplossen en vonden we ook nog eens cargoplaten, zodat we niet door de modder hoefden te banjeren.” 

‘De brandstof was op, terwijl het vroor dat het kraakte’

De hoofdopdracht voor het taakteam dat vooruit werd gestuurd: op de Temporary Support Area in Rukla overkappingen bouwen voor militaire voertuigen, inclusief elektra en droge luchtsystemen. Omdat het team inliep op de planning pakten ze neventaken op, zoals het plaatsen van sanitair (in het begin deelden 30 vrouwen 1 toilet!) en het aansluiten van wasmachines.

Het genietaakteam had als belangrijkste taak het bouwen van overkappingen voor onder meer CV-90, YPR en Boxer.

‘Er is in korte tijd veel verbeterd’

In de gebouwen waar de Nederlandse militairen slapen, zaten wc-potten los en kwam op enkele plekken de schimmel door de verf. Korporaal-1 Gjalt: “En op sommige gebouwen groeien bomen – daar wordt trouwens niet meer in gewerkt, hoor. Laat ik het er op houden dat er nog het een en ander moest gebeuren. Gelukkig is er in korte tijd al veel verbeterd. Zo zijn de natte fabs (wc’s en douches, red.) voor de militairen die in tenten slapen perfect.” Naast de militairen uit de battlegroup trekt ook gastland Litouwen alles uit de kast om zo goed mogelijke randvoorwaarden te creëren.

Korporaal-1 Gjalt: “Laat ik het er op houden dat er in Rukla nog het een en ander moest gebeuren.”

“Wat me opvalt aan deze klus, is dat het voor iedereen wat onwennig is”, vervolgt de genist op weg naar de eetzaal. “Dit is een andere inzet dan normaal, wanneer je een plan van de plank pakt en dat openvouwt. Het hele deployment-plaatje wijkt af. De Litouwers, Duitsers, Nederlanders en Belgen verzorgen allemaal ‘iets’. We moesten even zoeken voor we wisten wie wát deed, of wáár we terecht konden. Waar vraag je bijvoorbeeld transportsteun aan? En wie geeft toestemming om te graven?”

“Toch begon er al snel na onze komst van alles te lopen. En dat is goed. Ik vind het heerlijk om voor de baas weg te zijn. Want waar in Nederland na een oefening alles weer wordt afgebroken, weet je dat dit zal blijven staan.”

Pantserinfanterie bereidt zich voor

Tweede luitenant Thom is pelotonscommandant van eenheid 4 van de A-compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso. Zijn eenheid houdt in het oefengebied Pabrabe de skills en drills op peil. Het is een organiek gevuld pantserinfanteriepeloton met onder andere geweer-, MINIMI- en MAG-schutters en antitankwapens. De mannen trainen in Pabrabe ter voorbereiding op onder meer ‘Iron Wolf’, de grote multinationale oefening die deze zomer op het programma staat. 

“Hoe het is om hier te werken? Niet heel anders dan in Nederland”, verklaart luitenant Thom vlak voordat een van zijn groepen een actie uitvoert om een high value target te overmeesteren. “Het dorp waar we nu trainen, komt overeen met de faciliteiten die we ook in eigen land hebben. Alles is van goede kwaliteit.

Of we méér kunnen dan in de Marnewaard? Nou, wat ze hier in Pabrabe heel mooi hebben weggezet, is een uitgebreid gangenstelsel inclusief ventilatiekanalen en verlichting. Doordat die constructie er ligt, kun je het hele oord oversteken. Dat is een mooi staaltje werk en heeft toegevoegde waarde voor onze training hier.” 

De Bravo-groep in actie zien? Check onderstaande clip!