x

Battle Group gereed voor Europese taak

Nederlandse eenheden staan vanaf juli voor een half jaar paraat voor de EU Battle Group, een snel inzetbare Europese gevechtseenheid. Om zich hierop voor te bereiden, trainden 300 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade de afgelopen 2 weken met internationale partners. De oefening EU-Spirit met 2.000 militairen speelde zich af in het Duitse Bergen-Hohne.

3.000 militairen vormen elk half jaar 2 onafhankelijk uit te zenden gevechtseenheden, die de EU binnen 30 dagen naar crisisgebieden kan sturen. In de tweede helft van 2016 maakt Nederland samen met Duitsland, Ierland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk en Tsjechië deel uit van de EU Battle Group. 

x

Groene deelname aan Landelijke Veiligheidsdag

45.000 bezoekers kwamen af op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere. Er waren onder meer demonstraties van Politie, Brandweer, Kustwacht en de Koninklijke Marine. Ook instanties als de GGD en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij hadden een informatiestand. Alle hulpdiensten lieten zien wat ze in huis hebben. De landmacht gaf een weinig-aan-de-verbeelding-overlatende demo van een inval in een woning, compleet met mitrailleurvuur en explosies.

x

Militair bokst zich weg naar Olympische Spelen

Voor het eerst in 24 jaar gaat er weer een Nederlandse bokser naar de Olympische Spelen en dan ook nog eens een landmachtmilitair: chauffeur wissellaadsysteem soldaat 1 Peter Müllenberg. De 28-jarige Almeloër wist eerder op het olympisch kwalificatietoernooi in de Turkse stad Samsun de finale te halen. Op de foto: soldaat 1 Peter Müllenberg in actie tijdens het Militair Wereldkampioenschap Boksen (oktober 2010).

Hennis bezoekt explosievenruimers

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de Explosieven Opruimingsdienst in Soesterberg bezocht. De specialisten vertelden onder meer over hun vakgebied, waaromtrent een kleine static show was opgetuigd. Ook kreeg de bewindsvrouwe een korte presentatie over de actuele situatie in Nederland en de missiegebieden. Tevens kreeg ze een toelichting op het Joint Depolyable Exploitation and Analysis Laboratory.