Defensie beschermt wat ons dierbaar is

In mijn vorige column schreef ik dat het allemaal om u draait; mannen en vrouwen van de landmacht. In mijn eerste weken als C-LAS was ik hier getuige van. Ik zag dat de eenheden voor de EU Battle Group er klaar voor zijn. De commando-overdracht bij 1 GNC verliep vlekkeloos. 1 GNC staat aan het begin van het opwerken naar Joint Task Force (Land) HQ. Het dient daarvoor in de periode 2017 – 2018 gereed te zijn. Daarnaast is ons Invictus Team gereed voor de Invictus Games. Ik heb gezien dat u onder alle omstandigheden de klus kunt klaren en heb vertrouwen in u.

De komende periode staat in de eerste plaats in het teken van gedenken en vieren. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van WOII en latere oorlogssituaties en vredesmissies. Op 5 mei vieren wij de vrijheid die wij sinds 1945 hebben en staan wij stil bij het belang daarvan. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is. We leven in een turbulente tijd. De ontwikkelingen om ons heen gaan razendsnel. Daarom is een op haar taak berekende krijgsmacht noodzakelijk. De samenleving wordt zich hier steeds meer van bewust, maar het is ook onze taak bij te dragen aan dat bewustzijn.

Op 10 en 11 mei zullen velen van u als ambassadeur naar buiten treden tijdens de Landmachtdagen. We kiezen bewust om de activiteiten in heel Nederland plaats te laten vinden. Ik wil u oproepen deze dagen naar buiten te gaan om uw persoonlijke verhaal te vertellen. We staan dit jaar in zo’n 1000 bovenbouwklassen van het basisonderwijs en ontvangen voor het eerst leerlingen uit het voortgezet onderwijs in het Nationaal Militair Museum. We zijn allemaal ambassadeurs. Vertel over de landmacht en treed naar buiten met uw verhaal. We beseffen vaak zelf niet hoe bijzonder dat voor buitenstaanders is. Naast uw eigen ervaringen kunt u ook gebruik maken van het hieronder weergegeven credo.

 

Defensie beschermt wat ons dierbaar is

Wij zijn Defensie. Onmisbaar in een wereld vol onrust. We beschermen wat ons Nederlanders dierbaar is. We strijden voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Omdat we er van overtuigd zijn dat ieder mens dat verdient. Dat is onze missie en daarvoor gaan we op missie. Werken bij Defensie is voor velen van ons een levenskeuze omdat we iets willen betekenen voor ons land. Een keuze met impact, ook voor onze familie en vrienden. We zijn gewone mensen. Maar als het er op aankomt, riskeren we desnoods ons leven.

Nederland is onze basis. Ons land zullen we altijd verdedigen. Het is goed voor ons koninkrijk als andere landen stabiel zijn. Daarom werken wij in Nederland maar ook ver over de grens aan vrede, vrijheid en veiligheid. Onze vrijheid begint immers bij die van een ander.

De krijgsmacht komt in actie als meer nodig is dan praten alleen. Het liefst helpen we oorlog, conflict en onrecht te voorkomen. Dat doen we als het kan geweldloos maar als het moet grijpen we in met alle kracht die nodig is. Want soms is het noodzakelijk om woorden kracht bij te zetten. Dan vechten we voor vrede en brengen rust waar onrust heerst. Waar het rustig is, beschermen we die rust. Bij rampen en nood, bieden we hulp.

We kunnen het niet alleen. We doen dat schouder aan schouder. Met bondgenoten uit binnen- en buitenland. We helpen elkaar. Samen voeren we professioneel missies uit, verbonden door dezelfde missie. Zolang er oorlog, onrust, conflicten, piraterij en terreur in de wereld zijn, is de krijgsmacht hard nodig. Want als wij het niet doen, wie dan wel. 

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten