04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Ploeteren, klimmen en klauteren

Tekst Henny de Boer
Foto Paul Tolenaar | Video: SM Peter van Bastelaar

Army Urban Run‏ trekt ruim 2.000 fanatiekelingen

“Ik ben moe, maar het was supergaaf”, puft Stef (15) uit Sint-Oedenrode als hij over de finish van de Army Urban Run in Oirschot komt. “Het was lekker om gewoon door alles heen te rennen, ook door het water.” Stef is een van de ruim 2.000 militairen en burgers die onlangs meededen aan de vijfde editie van de obstakelrun op de Legerplaats Oirschot. Het sportieve evenement is een initiatief van 13 Lichte Brigade en sportmarketingbedrijf Golazo Sports.

De deelnemers moeten 10 kilometer hardlopen en 20 hindernissen overwinnen. Ook was er een Junior Army Urban Run van 5 kilometer voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het evenement draait om fitheid, grenzen verleggen en samenwerking, net als het werk bij de landmacht.

Voor deelnemer Ruud (38) uit Eindhoven is een obstakelrun gesneden koek. Als kapitein b.d. heeft hij jarenlange ervaring met ‘militaire’ hindernissen. Voor Daniëlle (23) uit Someren is alles echter nieuw. De hardloopster is nog nooit eerder op de kazerne geweest en heeft ook geen ervaring met hindernissen. “Het lijkt me heel spannend, maar ik loop samen met 10 anderen. We blijven bij elkaar in de buurt en helpen elkaar als dat nodig is.” Chris (35) uit Eindhoven heeft geen idee wat hem staat te wachten. “Ik laat me verrassen”, lacht hij.

‘Lekker diep gaan’

Bij de start doet elke groep een warming-up om goed voorbereid aan de sportieve uitdaging te beginnen. Op harde beats springen de deelnemers op en neer, doen ze push-ups en squats. “Lekker diep gaan! Keurig!”, roept de sportinstructrice bemoedigend. Om de paar minuten gaat een nieuwe afdeling over de startlijn. Sporters ploegen door het mulle zand, lopen over asfalt, rennen door het bos en snellen over de heide. Ook waden ze door sloten, terwijl er om hen heen wordt ‘geschoten’. Een van de deelnemers gooit voor de grap haar handen in de lucht: “Ik geef me over!”.

Tijgeren

De sporters krijgen niet alleen verschillende soorten terrein voor de kiezen, ook komen er vele obstakels op hun pad. De renners tijgeren onder groene netten, klimmen over buizen en kruipen onder militaire voertuigen door. Net als in een militaire omgeving komt enige hulp her en der van pas. Zo geven ze elkaar een hand of voetje om over een container te klauteren. Ook langs de kant is er volop steun. Velen worden toegejuicht door meegekomen familieleden of vrienden. 

Modderspetters

Onderweg zitten de bezwete runners onder de modderspetters, maar toch komen ze brandschoon over de finish. Kort voor de eindstreep moeten ze namelijk nog een laatste keer door het water banjeren. “Nu zijn mijn schoenen in ieder geval weer schoon”, lacht een van de deelnemers. De runners krijgen bij de finish als beloning een medaille in de vorm van een militair ID-plaatje.      

Record

De Army Urban Run wordt steeds populairder. De vijfde editie was in recordtijd uitverkocht. In slechts 3 dagen tijd gingen alle kaartjes over de toonbank. Ook bij het Jeugdsportfonds is de run geliefd. Een deel van het inschrijfgeld gaat naar dit goede doel.

Bekijk hier de beelden van de Army Run 2016