x

Radio Veronica in Mali

Van 5 tot en met 11 mei gaat Jeroen van Inkel op missie naar Mali. De missie, onder de naam 'Jeroen van Inkels Tour of Duty', zorgt ervoor dat zijn ochtendshow ‘Rinkeldekinkel’ 7 dagen live vanuit Kamp Castor in Gao wordt uitgezonden.

De missie werd aan de Radio Veronica-dj bekend gemaakt door minister Hennis-Plasschaert, in zijn eigen ochtendshow. Jeroen had net zijn militaire training bij de landmacht afgerond, die hij moest ondergaan nadat hij de KL uitdaagde op Twitter. Na deze succesvolle afsluiting achtte de minister van Defensie Jeroen geschikt om hem op deze missie te sturen. Jeroen van Inkel: “Wat een super-uitdaging! We gaan op bezoek bij de landmacht in Mali en mogen daar ook radio maken. We zijn daar absoluut de best beveiligde radioshow ter wereld!”

Radio Veronica speelt een belangrijke rol tijdens de Open Dagen van de landmacht, op 10 en 11 mei. Het hoofdthema is Internationale Militaire samenwerking. Meer informatie is te vinden op defensie.nl/onderwerpen/landmachtdagen.

Kamerleden bezoeken Mali

De Vaste Commissie voor Defensie heeft een bezoek gebracht aan de  Nederlandse militairen in Mali. Hier bekeken de Tweede Kamerleden de voortgang van de bijdrage aan VN-missie Minusma.

De delegatie bestond uit commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Fred Teeven (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Harry van Bommel (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) en Raymond de Roon (PVV).

x

MWO krijgt plekje in Madurodam

“Ridders voor Ridders, zodat de verhalen levend blijven en wij helden zoals George Maduro nooit zullen vergeten.” Na deze woorden plaatste Ridder Militaire Willems-Orde (MWO) majoor Marco Kroon namens Defensie een miniatuurversie van zichzelf op het Binnenhof van Madurodam. Deze - en een verkleinde weergave van majoor Gijs Tuinman en één van een militair met het vaandel van het Korps Commandotroepen – symboliseren alle militairen en eenheden die ooit de MWO hebben ontvangen.

Terreinwagen commando’s inspireert samenwerking

Het symposium ‘Zakendoen met Defensie’ bracht ondernemers, brancheorganisaties, kennisinstellingen en Defensiepersoneel samen op de Amersfoortse Bernhardkazerne. Aan de hand van de succesvolle ontwikkeling van het commandovoertuig Vector gingen de 100 aanwezigen in op het thema ‘Innovatie in partnerschap’.

Centraal stond het succesverhaal van het Vector-commandovoertuig, dat is gebaseerd op de praktijkervaringen uit onder meer de beroemde en loodzware Dakarrally. Ook de wensen van de special forces werden in het concept meegenomen.

Duits-Nederlands Legerkorps weer onder Nederlands commando

Luitenant-generaal Michiel van der Laan nam een maand geleden in het Duitse Münster het commando over 1 (German/Netherlands) Corps (1 GNC) op zich. Hiermee staat het multinationale NAVO-hoofdkwartier na bijna 3 jaar weer onder Nederlandse leiding.

“Samen sterk en klaar voor operaties omschrijven deze eenheid het best”, zei Van der Laan in zijn eerste toespraak als korpscommandant. “We staan klaar als we worden opgeroepen. Jullie zijn een professioneel team en samen met jullie kan ik elke taak aan.” Hij keek dan ook direct vooruit. De generaal kon meteen aan de slag tijdens de oefening Truthful Sword in Wildflecken. Dit was de eerste stap ter voorbereiding op het optreden van 1 GNC als NATO Joint Headquarters vanaf medio 2017.