08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Internationale militaire samenwerking

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

In the picture: Duitsland

We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in internationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks een militaire, internationale partner voor het voetlicht. Ditmaal: oosterbuur Duitsland.

Duitsland en Nederland zetten al jaren in op multinationale missies met inzet van diverse krijgsmachtdelen. Beide naties traden al samen op in Afghanistan. Op dit moment nemen Duitse eenheden taken over in Mali voor de VN-missie Minusma en werken Nederlanders en Duitsers in Irak samen om Peshmerga's voor te bereiden op de strijd tegen ISIS.

De partners streven naar nóg meer toenadering tussen de Europese strijdkrachten. Duitsland heeft aangeboden om leidend te zijn binnen het ‘Concept Framework Nations’. Beide legers hebben al meerdere initiatieven gelanceerd (zie kader 'Prioriteiten').

Facts & figures Bondsrepubliek Duitsland

  • Hoofdstad: Berlijn
  • Oppervlakte: 357.121 km²
  • Grenst aan: Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland.
  • Inwoners: 80.854.408
  • Volkslied: Das Lied der Deutschen
  • Officiële taal: Duits

Hoewel bezuinigingsmaatregelen de noodzaak van coöperatie logischerwijs versnellen, is het ontegenzeggelijk dat de bilaterale samenwerking werkt als krachtbron. Door de unieke potenties van 2 legers met een soortgelijke mindset en militaire cultuur te bundelen, tonen ze dat je samen sterk bent.

Prioriteiten

  • Realiseren van volledige interoperabiliteit
  • Creëren van een bilateraal samenwerkingskader middels project Griffin
  • Integratie van 11 LUMBL in de Division Schnelle Kräfte
  • Integratie van 43 Mechbrig in 1 Panzerdivision
  • Grondgebonden luchtverdediging middels project Apollo
  • Uitwisselen en ontwikkelen van doctrines
  • Verwezenlijken van gezamenlijke vuursteun
  • Opleiding, Training & Oefeningen
  • Organisatorische integratie door uitwisseling van personeel

Voor 1 (German/Netherlands) Corps (1 GNC) is binationale samenwerking hét speerpunt. Nederlandse en Duitse militairen doen in Münster professionele ervaring op in een multinationaal hoofdkwartier. Tegelijkertijd vervult 1 GNC een rol in de opleiding van staven en is het een katalysator op het gebied van Training & Exercise. Ook de implementatie van nieuwe concepten, zoals de NAVO-flitsmacht, komt voort uit deze verregaande samenwerking met Duitsland.

In 2012 leidde de inleiding van project Griffin tot een reeks business cases. Voorbeelden zijn de integratie van Duitse en Nederlandse vuursteun, grondgebonden luchtverdediging, de integratie van 43 Mechbrig in 1 Panzerdivision en die van 11 LUMBL in Division Schnelle Kräfte.

De samenwerking richt zich ook op het uitwisselen van kennis, ervaring en personeel, tot commandanten aan toe. Daarnaast beschikt Duitsland over uitstekende oefengebieden voor Nederlandse eenheden. Als het even kan worden oefeningen binationaal uitgevoerd.

De KL biedt Duitse eenheden een reeks van mogelijkheden. Zo kunnen de buren gebruikmaken van onze high-tech simulatoren, cursussen en trainingsfaciliteiten, zoals oefendorp Marnehuizen. De Nederlandse kennis over air manoeuvre-operaties, counter-IED en grond-luchtverdediging wekt ook veel belangstelling.

Toekomstbeeld

De KL gelooft dat samenwerking en integratie met Duitsland dient als een unieke boost voor beide legers en eveneens een schoolvoorbeeld is van internationale samenwerking van NAVO-krijgsmachten. Ondanks het feit dat Nederland meer partners heeft, krijgt Duitsland de voorkeur voor verregaande samenwerking.

Beroepsleger

De Duitse strijdkrachten worden de Bundeswehr genoemd. Ze bestaat sinds 1955 en omvat 3 Teilstreitkräfte: Heer (landmacht), Deutsche Marine en Luftwaffe (luchtmacht).

Het Heer is het landmachtonderdeel van de Bundeswehr en vormt de kern van de landstrijdkrachten. Naast militaire landoperaties vallen ook operaties waarbij gebruik wordt gemaakt van vliegend materieel hieronder. De Duitse landmacht heeft een omvang van ongeveer 75.000 militairen (inclusief reserve). Het beschikt onder meer over tanks, infanteriegevechtsvoertuigen en pantserhouwitsers.

De huidige Luftwaffe is opgericht in 1956 als luchtmacht van de Bondsrepubliek Duitsland. Het krijgsmachtdeel draagt voor veel missies bij aan het luchttransport van internationale troepen en materieel. Duitsland heeft onder meer transportvliegtuigen, helikopters en straaljagers.

De Deutsche Marine is de officieuze naam van de marine die ontstond na de hereniging van de beide Duitslanden in 1990. Het is het kleinste wapen van de Bundeswehr. Toch beschikt het over een veelheid aan middelen zoals fregatten, korvetten, patrouilleboten, onderzeeboten en mijnenjagers.