x

Commando’s trainen inzet voor missie in Mali op Legerplaats Harskamp

Inlichtingen verzamelen en samenwerken met ondersteunende eenheden als het Defensie Helikopter Commando (DHC). Hierop concentreerde zich medio februari een groep commando’s ter voorbereiding op een uitzending naar Mali. De training speelde zich af onder de noemer Black Scorpion op Legerplaats Harskamp.

“Alles wat ze daar moeten doen, oefenen ze hier nog eens”, legt vaandrig Bart van het Korps Commandotroepen uit. “Vandaag gaat het om een inlichtingenopdracht. Door het oefendorp in te gaan en te praten met de bevolking, moeten de mannen een goed beeld krijgen van hoe het er in de omgeving voor staat.”

Straks in Mali maken deze commando’s deel uit van de Special Operations Land Task Group. Vaak brengen ze meerdere dagen achter elkaar buiten de poort door. De intell die zij dan verzamelen is cruciaal voor de VN-missie.

Voor een goede samenwerking trainden ze met Chinooks en collega’s van de luchtmacht. Niet alleen zij ondersteunen de commando’s. Dat doen ook enablers zoals de inlichtingeneenheid JISTARC, medisch personeel, de genie en de EOD. 

x

Van der Laan nieuwe commandant 1GNC

Directeur Operaties generaal-majoor Michiel van der Laan is vanaf 1 april commandant van het 1 Duits/Nederlands Legerkorps in Münster. Dat gebeurt onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-generaal.

Hij is geen onbekende in Noordrijn-Westfalen. In 2013 en 2014 was Van der Laan als generaal-majoor belast met de functie van plaatsvervangend commandant van het 1 Duits/Nederlands Legerkorps. Daarna volgde zijn huidige functie als Directeur Operaties.

x

Duitsland en Nederland zetten vaart achter militaire samenwerking

Duitsland wordt medegebruiker van het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman. Minister Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Von der Leyen tekenden op 4 februari 2 overeenkomsten voor verregaande samenwerking. Dit gebeurde aan boord van Nederlands grootste marineschip.

Tegen de achtergrond van 2 Leopard 2A6-gevechtstanks op het helikopterdek van de Karel Doorman bekrachtigden de ministers ook de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de Duitse 1 Panzerdivision. Dankzij deze samenwerking krijgt Nederland weer tanks tot zijn beschikking. Zo blijft kennis en kunde behouden om op te treden met dit wapensysteem. Zo’n 100 Nederlandse militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade gaan met 18 Leopards een compagnie bemannen van een Duits tankbataljon.

Een week eerder tekenden de buurlanden al een overeenkomst die de banden aanhaalt qua grondgebonden lucht- en raketverdediging. Zo richten DEU en NLD onder meer een gezamenlijk opleidingsinstituut op. Ook wordt de mogelijke integratie onderzocht van een Duitse eenheid in het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando. Beide landen gaan bovendien onderzoek doen naar luchtverdediging op de korte afstand. 

Speciale app voor veteranen

Er is sinds kort een speciale app op de markt voor de meer dan 17.000 jonge en oude veteranen in ons land. Daarin staan vacatures, kortingen en voordelen die ze bij bedrijven en organisaties krijgen. De applicatie is via de zoekterm ‘onbekende helden’ in IOS en Android te downloaden.

Het initiatief voor de applicatie komt van zakenman Jasper Schoenmakers. De Brabander doet veel zaken in de VS waar alle bedrijven verplicht zijn om een veteranenbeleid te voeren. Zo moeten zij, als dat kan, oud-strijders aannemen.

Onder de indruk van de Amerikaanse aanpak wil Schoenmakers die nu ook in het Nederlandse bedrijfsleven introduceren. “Elke onderneming met een maatschappelijke functie zou veteranenbeleid moeten hebben”, vindt de eigenaar van K10 Working Dogs, leverancier van bewakings-, anti-drugs en anti-explosievenhonden.

Om dat te verbeteren heeft Schoenmakers de stichting ‘Onbekende Helden’ opgericht. Verder heeft hij veteranenpasvoordeel.nl in het leven geroepen en dus de speciale app. De kortingen en voordelen gelden bij kledingbedrijven, makelaars, verzekeringsmaatschappijen, restaurants, etc.

De vacatures zijn bedoeld voor onder andere monteurs. Ondertussen hebben 18 oud-strijders een baan gevonden. Daarnaast hebben circa 200 organisaties zich bij de stichting gemeld. Meer informatie op onbekendehelden.nl. Voor de kortings- en voordeelregelingen zie veteranenpasvoordeel.nl.

Twaalfde vlaggenband voor 101 CIS-bat

Commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land, brigadegeneraal Ivo de Jong, pinde op 18 februari 2 vlaggenbanden aan de onderdeelsvlag van 101 CIS-bat uit Garderen tijdens de regimentsjaardag in Amersfoort.

Deze vlaggenbanden zijn aan het bataljon toegekend voor de inzet in zowel Turkije als Afghanistan. Het aantal vlaggenbanden aan de onderdeelsvlag van 101 CIS-bataljon staat inmiddels op 12. Hierdoor is de eenheid in het bezit van een van de meest onderscheiden onderdeelsvlaggen binnen de Koninklijke Landmacht. “Overal waar ik kom, van Mali tot Afghanistan, van Frankrijk tot Hongarije en van Noorwegen tot België. Overal tijdens mijn bezoeken op oefeningen en missies kom ik mensen van het bataljon tegen en overal leveren ze uitstekend werk”, complimenteerde brigadegeneraal De Jong zijn personeel.