06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Rode baretten zuiveren Belgisch complex

De slag om het munitiecomplex

Falcon Frostfire is een brigadegeleide bataljonsoefening waarbij 12 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade wordt getraind. Naast een grote air assault op vliegveld Zutendaal (BEL) moeten de compagnieën ook individueel aan de bak. Landmacht keek mee bij de slag om het munitiecomplex.

Tekst: KAP Klaas Daane Bolier

Fotografie: SM Gerben van Es

Vroege ochtend

In de Belgische  Ardennen verplaatst de C-Compagnie zich in de vroege ochtend richting aanvalsdoel, een munitiecomplex bij Elsenborn, dat moet worden heroverd op de vijand. 

Felle tegenstand

De aanval wordt ingezet maar de tegenstand is fel. Het complex heeft 2 goed bewaakte ingangen en dus is een gat in het hek knippen de enige optie. Onder dekkingsvuur en achter een rookgordijn, snellen de eerste infanteristen naar binnen. 

Sneeuw

Falcon Frostfire doet in Elsenborn zijn naam eer aan. Er wordt flink gevochten in temperaturen onder nul met regelmatig een sneeuwbui. 

Perfecte dekking

De vijand (OPFOR) houdt stand. Het terrein is dan ook zwaar in hun voordeel. Iedere bunker is omgeven door aarden wallen en dat biedt perfecte dekking voor de verdedigers. 

Impasse

De aanval stokt. Het vuur van de OPFOR vanuit de dekking maakt verdergaan een zelfmoordmissie. Het gevecht raakt in een impasse. 

Doorbraak

Luchtsteun blijkt al snel de enige optie om een doorbraak te forceren. F-16’s gooien een paar 500-ponders waarna de compagnie de aanval opnieuw inzet.

Einde oefening

De luchtsteun heeft effect en de compagnie slaagt erin de overige verdedigers uit schakelen. Na ongeveer 3 uur is het einde oefening.