x

‘Onoverwonnen’ team klaar voor Orlando

Amputaties, dwarslaesies of posttraumatische stressstoornis. De letsels zijn divers, maar het doel is gelijk: de Invictus Games. Een internationale groep van zo’n 500 gewonde (ex-)militairen komt in mei in het Amerikaanse Orlando sportief tegen elkaar uit. De Nederlandse ploeg presenteerde zich op 17 februari.

Defensie vaardigt 30 (oud-)collega’s af voor de tweede editie van dit internationale militaire sportevenement. De mannen en vrouwen van de 4 krijgsmachtsdelen nemen het van 8 tot en met 12 mei op tegen lotgenoten uit 14 andere landen in 10 verschillende sporten. Die variëren van atletiek en zwemmen tot wielrennen en bankdrukken. Ook teamsporten staan op het programma. Nederland neemt net als tijdens de eerste keer in 2014 deel aan het zitvolleybal. Nieuw voor Nederland is het onderdeel rolstoelbasketbal.

Voor veel mannen en vrouwen is alleen al deelname aan de Invictus Games een hoogtepunt. Een bekroning van de fysieke en vaak ook mentale strijd die ze zijn aangegaan. Een gevecht waar ze als ‘invictus’, oftewel ‘onoverwonnen’, uit zijn gekomen. “Jullie hebben topprestaties moeten leveren om hier te staan”, complimenteerde commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Kees Matthijssen de equipe dan ook. “Ik ben ervan overtuigd dat jullie heel veel mensen in en buiten de krijgsmacht trots gaan maken.” 

Viersterrenbezoek voor VeVa-leerlingen

Generaal voor de klas? Nee, dat kan anders, dachten ze op 16 februari op de defensiegerichte opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) op ROC Landstede. Dus kreeg Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp een actief middagje in Harderwijk. Op patrouille, sleutelend onder de auto of als helpende hand aan de brancard.

“Übervet”, vindt Tjerk van Eckeveld het bezoek van de 4-sterrengeneraal. Straks is de eerstejaarsleerling Grondoptreden misschien infanterist, maar voor hem kan het vandaag al niet meer stuk. “Ik heb het pak eigenlijk nog niet verdiend, maar ik ben heel trots dat ik het mag dragen.”

In een patrouille met leerlingen loopt Middendorp de verschillende VeVa-opleidingen van Landstede af. Bij Bedrijfsautotechniek moet hij snel een storing aan een terreinvoertuig verhelpen én een band verwisselen. Maar hij moet zich ook aan het strakke schema houden, weet Ralph Bultman. “Kom op generaal, we moeten door”, spoort de groepscommandant-voor-een-dag ’s lands hoogste militair aan. Na de monteurs-in-spé moet de CDS zich immers ook nog laten bijpraten door de leerlingen in de richting zorg. Zij vormen de militaire verzorgenden en verpleegkundigen van de toekomst.

Middendorp ziet het VeVa-traject als een ‘gouden formule’. “Ik wist toen ik in dienst ging amper waarvoor ik koos. Jullie weten dat wel.” 

Pantserinfanteristen vechten zich door modder tijdens Varpalota Challenge

De temperaturen lagen ruim boven het vriespunt. Toch waren de omstandigheden er niet minder zwaar om op het natte oefenterrein Varpalota in Hongarije. Daar oefenden in februari onder meer 2 compagnieën van 44 Pantserinfanteriebataljon en een van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel voor hun certificering in mei van dit jaar.

Aan de beproeving, Varpalota Challenge 2016, deden niet alleen CV90-infanteriegevechtsvoertuigen mee. De hele vuursteunketen werd getraind. Tijdens Varpalota Challenge werkten de eenheden voor het eerst met een nieuw commandovoeringsondersteuningssysteem, dat de situational awareness vergroot. Het stelt de oefenende eenheden in staat sneller besluiten te nemen.

 “We hebben nu de kans in een ander gebied te trainen dan gebruikelijk”, aldus commandant 43 MechBrig brigadegeneraal Jan Swillens. Dat betekent dat de eenheid zijn voordeel doet met de extra uitdagingen die dit met zich meebrengt: een ander klimaat en in heuvelachtig gebied. Ook logistiek was de oefening een uitdaging: de voertuigen werden per trein vervoerd, de logistiek over de weg en personeel door de lucht.

Ook commandant OOCL brigadegeneraal Ivo de Jong bezocht Varpalota Challenge. Zijn eenheden ondersteunden de oefening uitgebreid, zoals het Vuursteuncommando en het Bevoorrading en Transport Commando. 101 Communicatie en Informatiesystemenbataljon en 400 Geneeskundig Bataljon leverden eveneens een bijdrage.

x

Detachementen Afghanistan over de helft

De Nederlandse detachementen van NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan hebben de helft van hun uitzendperiode in het Aziatische land erop zitten. Medio februari vierden zij dat in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif met het traditionele doorzagen van de midtermbalk. 

Dat deden naar marinegebruik het jongste ‘bemanningslid’ en de commandant van het National Support Element. De geneeskundige eenheid en de Force Protection-compagnie volgden het landmachtgebruik waarbij de oudste en jongste militair de balk splitsten. Voor de adviseurs en stafmedewerkers viel de midterm enkele dagen eerder.

Rond de ceremonie was er een groot feest. Omdat de midterm op de carnavalsdagen viel, was er gekozen voor een internationaal feest met als thema Carnaval. Voor de gelegenheid was door de afdeling Ontwikkeling & Ontspanning vanuit Nederland een feestband ingevlogen. De belangstelling van de detachementen van andere landen was groot.

De midtermviering was voor Senior National Representative kapitein-ter-zee Rob Hunnego aanleiding om een nieuw monument op Dutch Mountain te onthullen. Hierop staan de namen van alle eenheden en rotaties die gedurende de missie Resolute Support op Dutch Mountain leefden en werkten.

Voorbereiding Landmachtdagen 2016 nu al in volle gang

Met zoveel mogelijk militairen het land in; dát is de bedoeling tijdens de Landmachtdagen 2016. Op dinsdag 10 mei richt de KL zich op het onderwijs in Nederland. Een dag later staan militairen op 9 locaties verspreid door Nederland met publieksmanifestaties.

Ruim tweeduizend groepen 7 en 8 in het basisonderwijs hebben zich aangemeld voor ‘praten met soldaten’. Daarnaast organiseert de landmacht op de Bernhardkazerne en in het Nationaal Militair Museum een ontvangst voor scholieren uit voortgezet en middelbaar onderwijs. Met universiteiten is contact over gastcolleges door generaals. Onderwerp: internationale samenwerking. De KL richt op 11 mei in 9 steden locaties in, waar bezoekers zich een beeld kunnen vormen van de landmacht en haar militairen anno 2016. Het vraagt een actieve opstelling van alle militairen, om als ambassadeur op te treden en met de samenleving in gesprek te komen.

Het hoofdthema in de communicatie in 2016 is Internationale Militaire Samenwerking. We voeren immers vrijwel geen militaire operaties meer uit zonder samenwerking met buitenlandse collega's. Begin maart zal voor het personeel op intranet meer informatie te vinden zijn over de Landmachtdagen en vanaf half april ook in een speciale app. Nu al is meer informatie te vinden op defensie.nl/onderwerpen/landmachtdagen. Deze pagina wordt tot medio mei voortdurend ge-update.