02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Strijdbaar

“Het ‘waarom’ is voor een Irakees heel belangrijk”

De commandocursus in Bagdad is geen maatwerk. Duizenden elitesoldaten zijn nodig om ISIS te verslaan op de grond. De 8-weekse commandocursus voorziet hierin. Opgeleid door de beste speciale eenheden ter wereld vertrekken de Irakezen strijdbaarder dan ooit richting het front.   

Tekst: kapitein Marlous de Ridder / Foto’s: sergeant Hille Hillinga 

De basis

Enkele tientallen Nederlandse special forces (zowel het Korps Commandotroepen als de Maritime Special Operations Forces leveren trainers, red.) geven sinds begin maart diverse opleidingen. De Irakezen worden fysiek en mentaal sterk, leren schieten, vechten in verstedelijkt gebied, gewonden verzorgen en omgaan met krijgsgevangenen. Sommigen krijgen na deze basiscursus een vervolgopleiding tot sniper, medic of instructeur. Binnen de internationale commando instructor course heeft Nederland de leiding. Hiermee leggen onze commando’s de basis voor een hoogwaardig instructeurskorps.

Opwerken

De lessen zijn sinds de start voortdurend geëvalueerd en aangepast. Zo hadden fastroping, abseilen en het werken op hoogte een prominente rol in de opleiding. “Dat is nu significant anders”, zegt majoor Mark, de commandant van het Nederlandse detachement. “De mentale component blijft belangrijk, maar we moeten niet vergeten waarvoor ze hier zijn. Deze eenheden worden aangemaakt om ISIS te verslaan, vanuit die gedachte werken we op.” 

Sneuvelen

Het werken aan gevechtsbereidheid is een belangrijk onderdeel in de opleiding. Zelfs een Amerikaanse gedragstherapeut, gespecialiseerd in gevechtsstress, komt eraan te pas om uit te leggen wat sneuvelen voor je land betekent. “De opleiding is schakelen voor ze”, vertelt Mark. “Maar door alles wat we ze aanreiken, worden ze met de dag zelfverzekerder en strijdbaarder.”  

Op eigen benen

Inmiddels laten de Nederlanders steeds meer lessen over aan de Iraakse instructeurs. Deze zijn volgens het train-de-trainer-principe opgeleid. Daarmee ligt het accent van de missie nu meer op mentoring. Mark: “Wij willen dat de Irakezen zo snel mogelijk op eigen benen staan. Door de verantwoordelijkheid daar te leggen waar het hoort, creëer je betrokkenheid. Als ze niet opletten in de les of eigenwijs zijn, dan hameren de trainers erop: ‘Het is jullie land, wij zijn straks weg’.”

Snelle leerlingen

Korporaal Jimmy is trots op ‘zijn’ jongens. Tijdens de eindoefening van de medic-opleiding blijven de cursisten koel in de chaos van een mass casualty, een grote calamiteit met veel gewonden. De westerse protocollen waren tot een paar weken geleden helemaal nieuw voor ze. “Ze hadden nog nooit van een tourniquet gehoord. In het begin legden ze die al aan bij een schaafwond”, lacht Jimmy. “Nu niet meer hoor. Het zijn snelle leerlingen en bovendien super gemotiveerd.”

Opkrikken

“Het ‘waarom’ is voor een Irakees heel belangrijk”, vertelt trainer sergeant-1 Paul. “Dat geven we de instructeurs steeds mee. We zijn nu hard bezig met het verbeteren van het niveau van de Iraakse trainers. Hoe zet je een les op met een intro, kern en einde? Irakezen zijn leergierig. In hun enthousiasme vergeten ze wel eens hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Daarom brengen we ze ook timemanagement bij.” 

Assistentie

De inzet in Irak valt onder de noemer militaire assistentie. Dit is één van de 3 hoofdtaken van het Korps Commandotroepen. Dat gaat van het assisteren van buitenlandse eenheden met training en advies tot het gezamenlijk uitvoeren van operaties. Hoewel het KCT relatief vaak dergelijke missies uitvoert, is het haar meest onbekende taak. Op een geheime basis in Bagdad worden de Iraakse commando’s in spé klaargestoomd voor hun zware taak.

Duizenden

In totaal moeten er duizenden Iraakse speciale troepen bijkomen. Specifieke aantallen blijven onvermeld, dat is operationele informatie. Zeker is dat de Nederlandse militairen voorlopig betrokken blijven bij de trainingen in Bagdad, het mandaat is verlengd tot oktober 2016.