Militairen van de landmacht doen hun werk vaak onder extreme en ongewone omstandigheden. Wil jij profiteren van die militaire ervaring? Onze militairen zijn niet te beroerd om enkele tips met je te delen. Hoe leg je bijvoorbeeld een noodverband aan? Algemeen militair verpleegkundige Rick Tieland geeft in 5 afleveringen tips en tricks. Volg de hele serie wekelijks via Facebook.     

Sergeant-1 Rick Tieland, 400 Geneeskundig Bataljon, Operationeel Ondersteunings Commando Land, over zijn drive:

Volg op Facebook: De Jungle Warfare Instructor staat centraal in de eerste serie. Hierna volgen nog de monteur, de sportinstructeur en een 'Cyber-kapitein'.

“Als AMV’er ben je één van de schakels die een eenheid inzetbaar houdt. Daarom trok de functie van AMV bij de Landmacht mij aan. Bovendien zijn mijn taken veel specialistischer dan van verpleegkundigen in bijvoorbeeld een gewoon ziekenhuis. Je leert net wat meer dan de normale verpleegkundige. In het ziekenhuis heb je altijd een arts om op terug te vallen. In het veld zijn er situaties waar dit niet altijd het geval is, maar waar men wel verwacht dat je de juiste medische beslissingen neemt . Je bent dus zelfstandiger en hebt meer verantwoordelijkheden.

Op het moment dat je een eenheid geneeskundig steunt, ben je als AMV’er het eerste aanspreekpunt voor de jongens binnen die eenheid. Ze komen bij mij met allerlei gezondheidsklachten. Meestal kleine kwaaltjes, zoals bijvoorbeeld verstuikte enkels . Echt ernstige verwondingen heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt. Maar als het erop aankomt, weet ik dat ik op mijn skills en drills kan vertrouwen.

Dit werk kun je niet alleen doen, daarom reken ik net zoveel op de kennis en ervaring van mijn manschappen. Instructie is niet voor niets een heel belangrijk onderdeel van mijn werk als AMV’er. Voor dit werk moet je een teamplayer zijn. In ons werkveld kom je er niet met alleen een pleister plakken. Elk slachtoffer is anders, elke verwonding is anders. Alleen door samen te werken, volgens de protocollen, kun je de meest effectieve zorg leveren.”