x

Alphamannen

“Houd de linie gesloten, let op je linker man. Dan sla je maar een keer niemand”, klinkt het vanuit het duister. Een groep mannen met helmen, schilden en wapenstok trekt door een buurt van haveloze huizen en brandende voertuigen. Een groep vandalen bekogelt ze met blokken hout en een grote regenton. 

De Alfa ‘Konings’ compagnie bereidde zich in het oefendorp Weeze, net over de grens met Duitsland, voor op hun term in de West. Een deel van de eenheid krijgt een opleiding om op te treden bij schermutselingen op Aruba en Curaçao. Docenten van de marechaussee leren de landmachtmilitairen omgaan met de beschermingsmiddelen, het lopen van formaties, plus aanhoudings- en arrestatietechnieken. In de scenario’s ging het er soms hard aan toe. Eind deze maand lossen de ‘alphamannen’ de Charlie-compagnie af.

Foto: Evert-Jan Daniëls

x

Luchtverdedigers bestoken ‘vijand’ op Kreta

13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg oefende midden okotober 2 weken op Kreta. Met 2 Amraam- en 15 Stingerraketten maakten de luchtverdedigers korte metten met drones in het luchtruim boven het Griekse eiland.

De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) schakelden met het NASAM-systeem luchtdreigingen uit op korte en middellange afstand. Ook schoten de militairen vanaf de Fennek met de Stinger, bedoeld voor de korte afstand (500 meter tot 5 kilometer).

Met de live firing-oefening is een eerste stap gezet richting de NAVO-certificering in 2018. In 2017 is de volgende oefening met scherpe raketten. Dan volgens de NAVO-regels. Een jaar later bepaalt de NAVO met een certificering of de eenheid gereed en inzetbaar is voor eventuele NAVO-missies.

Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

x

Hulpvaardig landmachtduo

Kapitein Koen van Dinter en sergeant-majoor Berton van Gaal hebben op 17 oktober een vrouw en haar 2 kinderen uit een benarde situatie gehaald. De vrouw raakte op de A50 met haar auto van de weg en belandde in een sloot.

Het duo van 105 Geniecompagnie Waterbouw was op de terugweg na werkzaamheden. Een heel eind voor zich zagen ze een paar achterlichten plotseling verdwijnen. De genisten ontdekten langs de snelweg de auto met een totaal ontredderde vrouw in het water. Een van hen hielp de vrouw uit de auto en belde 112. De ander ontfermde zich over de kindjes, stelde ze gerust en hield de baby warm met zijn dt-hemd. 

De hulpdiensten namen het ongedeerde drietal uiteindelijk van de militairen over. De vrouw bleek naar een thuisfrontdag geweest in Burgers Zoo, omdat haar echtgenoot naar Mali is uitgezonden.

x

Gouden eretekens voor ‘MH17’-militairen

“U heeft gedaan wat van u verwacht mag worden. Maar u ging verder. Zette een stap extra in het belang van de nabestaanden, in het belang van Nederland.” Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert tegen 5 militairen die zich uitzonderlijk hebben ingezet bij zowel het terughalen van de stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17 als de wrakstukken van het toestel. Daarvoor ontvingen zij het Ereteken voor Verdienste in goud.

Onder hen ook luitenant-kolonel Hans van de Ven. Hij gaf leiding aan de Combined Joint Interagency Task Force MH17, een interdepartementaal team gevormd door leden van verschillende ministeries, internationale partners en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van de Ven lette altijd op de veiligheid en het welzijn van 'zijn' mensen en wist via de OVSE-missie Donetsk toegang tot de plaats van de crash te krijgen. Ook organiseerde hij de repatriëring van de stoffelijke overschotten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de MH17.

Eens een marinier…

Oud-mariniers die bij een ander krijgsmachtdeel werken, mogen vanaf nu de herinneringsspeld Korps Mariniers op hun huidige uniform dragen. Korpscommandant brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar reikte op 4 november een van de eerste exemplaren uit aan Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon, die zijn militaire loopbaan in 1989 als marinier begon.

Om in aanmerking te komen voor de ‘herinneringsspeld Korps Mariniers’ moet de Elementaire Vakopleiding Mariniers (EVO) of de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers (POTOM) zijn afgerond met het behalen van de baret. Ook moeten aanvragers nu als militair in actieve dienst zijn buiten de Koninklijke Marine.

Een speld aanvragen kan door een bewijs van de opleiding en een kopie van de Defensiepas (met foto) te sturen naar: 

Sectie Ceremonieel & Protocol/Kabinet/St-Clas 

Kromhoutkazerne 

MPC 55A

Postbus 90004

3509 AA Utrecht