Tekst KAP Marlous de Ridder
Foto SLD-1 Aletta van Starrenburg, SM Dave de Vaal (video), Paris Hidden (video)

Met unieke videobeelden

Op hoogte acteren is niet alleen fysiek zwaar, maar geeft ook vaak heftige stressreacties. De mental exercise is daarom een terugkerend onderdeel.

Ze hebben keihard geknokt, de instructeurs vervloekt en angsten overwonnen. 67 militairen van de School Luchtmobiel doorliepen vorige maand met succes één van de zwaarste opleidingen van Nederland. De beloning? De rode baret, wereldwijd hét symbool voor parachutisten en air assault-eenheden. De intocht had overigens een extra feestelijk tintje, want het betrof de 100e baretuitreiking.

Na 20 februari komt het aantal militairen dat de rode baret mag opzetten op 11.000, onder wie 45 vrouwelijke militairen. Het heldenonthaal na de traditionele eindmars is dan ook tekenend voor de betekenis van baret, die krijg je immers niet zomaar. De 23-weekse opleiding tot luchtmobiel infanterist stelt de fysieke conditie en het geestelijk incasseringsvermogen behoorlijk op de proef. En de waarde van de baret? Commandant School Luchtmobiel, majoor André Hoost: “Voor mij is dat op elkaar kunnen bouwen. Ik heb een paar uitzendingen gedraaid en daar besef je wat onvoorwaardelijk vertrouwen betekent. De basis van de opleiding is altijd hetzelfde gebleven. We weten wat we ervoor hebben gedaan. Dat bindt en meer dan dat. De band tussen rode baretten is hecht.” 

Tijdens de opleiding raken de toekomstige rode baretten vertrouwd met vaardigheden die bij verschillende militaire operaties nodig zijn. De cursisten worden onder meer beoordeeld op doorzettingsvermogen, teamgeest en samenwerking.
Onder de cursisten ook 23 commando's in spe. Zij beginnen al snel aan de Elementaire Commando-opleiding in Roosendaal.
De traditionele bierdouche na de baretuitreiking doet alle pijn vergeten. Hij is binnen! Nu begint het echte werk bij de parate compagnieën. Hier volgen de nieuwkomers het laatste deel van hun opleiding.

De Voortgezette Algemene Kaderopleiding Luchtmobiel (VAKOL) start de ‘wintereditie’ met 18 kaderleden (officieren en onderofficieren), slechts de helft zal slagen. Van de manschappen beginnen er 83 aan de loodzware uitdaging, hiervan halen 58 de eindstreep. Cameraman sergeant-majoor Dave de Vaal liep met de aspirant-luchtmobielers mee.

Bekijk hier de video:

Van die laatste, slopende meters naar de Oranjekazerne zullen ze zich maar weinig herinneren. Maar wat bij blijft zijn de opzwepende klanken van de doedelzak. Traditioneel worden aspirant-luchtmobielers bij binnenkomst begeleid door De Dutch Military Pipes and Drums, ook wel bekend als de ‘Falcon Guards’. Wie zijn deze mannen in hun Schotse kilt?

Vanwege het militaire karakter is de doedelzak bij veel militairen een geliefd instrument dat tot de verbeelding spreekt. Voor de oprichters dan ook een signaal om in 2006 een militaire doedelzakband te starten, en om de daarbij behorende tradities binnen Defensie uit te dragen. Weliswaar behoren de ‘Falcon Guards’ niet tot de beroepsorkesten van de krijgsmacht, maar mogen zij dankzij een convenant officiële momenten (commando-overdrachten en herdenkingen, red.) opluisteren. Ook bij droevige gelegenheden, zoals ramp ceremonies treedt de band vrijwillig op.

Band met luchtmobiel

De eerste AMOL/VAKOL cursisten werden in 2006 binnengehaald met Pipes & Drums. Toen als proef, maar al gauw werd het traditie. Daarnaast staat 11 Luchtmobiele Brigade qua afkomst het dichtst bij het Schotse karakter van het instrument. De toevoeging ‘Falcon Guards’ benadrukt de speciale band met de brigade.

De band wil graag groeien. Dus speel je al doedelzak of drums kijk dan op http://www.falconguards.nl

VAKOL