x

Hoogste groepswaardering voor militairen Patriotmissie

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) is vorige week beloond met het Bronzen Schild voor het optreden tijdens de Patriotmissie in Turkije. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte de hoogste groepswaardering binnen de landmacht uit in het Limburgse Vredepeel.

Vorige maand eindigde na 2 jaar de inzet van Nederlandse militairen in Zuid-Turkije. “Door de hoge mate van inzet, motivatie en flexibiliteit van het personeel en met steun vanuit het thuisfront, maakte de eenheid zijn opdracht 24/7 waar”, aldus De Kruif. DGLC bestaat uit zowel landmacht- als luchtmachtmilitairen.

Bronzen Schild
Met het overhandigen van het Bronzen Schild bracht De Kruif zijn grote waardering aan het personeel over. De eenheidsonderscheiding werd 9 keer eerder uitgereikt. De laatste keer was in maart 2014. Toen ontving 105 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen de waardering voor hun inzet in Afghanistan.

x

Koning bezoekt militairen in Mali

Koning Willem-Alexander is vorige maand bij de Nederlandse troepen in Mali geweest. Ongeveer 450 militairen zijn in het West-Afrikaanse land gestationeerd voor VN-missie Minusma. De koning bezocht zowel kamp Castor in Gao als het hoofdkwartier in Bamako.

De koning werd uitvoerig geïnformeerd over de hoofdtaak: het verzamelen van inlichtingen waardoor commandant Minusma zijn eenheden effectief en efficiënt kan inzetten. Niet alleen militairen vergaren die belangrijke informatie, ook Apache-gevechtshelikopters doen dat. Als de situatie daar om vraagt kunnen de heli’s ook grondtroepen ondersteunen. 

Het bezoek van de vorst bleef niet beperkt tot eenheden op het kamp. Buiten de hekken trof hij leden van de Special Operations Land Task Group. Zij voeren primair verkenningen over grote afstanden uit en vergaren daarbij inlichtingen. 

Bij het vertrek uit Gao stak de koning zijn waardering niet onder stoelen of banken: “Ik ben trots op onze Nederlandse militairen hier in Mali. Ze doen belangrijk werk voor VN-missie Minusma en dat onder zware omstandigheden bij een temperatuur van boven de 35 graden.”

x

Patriots uit Turkije weer in Nederland

Na het eindigen van de Patriotmissie in het Turkse Adana, is 2 maart  MV Stena Forecaster met de Patriot-luchtafweersystemen in Eemshaven afgemeerd.  Het schip vertrok 20 februari nadat het een dag eerder was beladen.

De Patriot-systemen waren sinds eind januari 2013 in Turkije  gestationeerd om de bevolking en het gebied rond de stad Adana te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië. Het was voor Nederland niet mogelijk haar bijdrage verder te verlengen. Zo heeft het 24/7-gebruik de systemen maximaal belast en is groot onderhoud ter plekke niet uit te voeren.  Bovendien zijn de Patriots toe aan een geplande modificatie in Nederland en wordt er bij verlenging van de missie een te zware wissel op het personeel getrokken.     

x

Monsternamesysteem voor CBRN-specialisten

Militairen van 101 en 414 CBRN Verdedigingscompagnie (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) kunnen vanaf nu bij een besmetting monsters nemen om te bepalen om welke stof het gaat. Daarvoor ontvingen ze onlangs in Wezep nieuwe monsternamesystemen.

Het systeem bestaat uit een speciale shelter met randapparatuur, een ontsmettingssysteem en een monsternameset. De komende jaren worden nog meer CBRN-systemen opgeleverd. Het systeem is ook bruikbaar bij bijvoorbeeld terroristische aanslagen met 'vuile' bommen, industriële branden waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen of ongevallen met een gevaarlijke stoffentransport.

Nederlandse trainers starten opleidingen Irak

Nederlandse trainers zijn 15 februari met coalitiepartners in Erbil in Irak gestart met het opleiden van 8 pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. Zij behoren tot de Irakese strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie ISIS op de grond kunnen bevechten.

Alle Nederlandse trainers zijn inmiddels in basislocatie Erbil aangekomen. De instructeurs die in Bagdad aan het werk gaan, zijn nog niet allemaal gearriveerd. Zij beginnen in maart met het geven van de commando-opleiding. Tijdens de opleiding komen bijvoorbeeld schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen. 

x

Inschrijving TMPT geopend

Militairen die willen deelnemen aan de Tweedaagse Militaire Prestatie Tocht (TMPT) kunnen zich vanaf nu inschrijven. De 67e editie wordt gehouden op 12 en 13 mei op de Harskamp.

De TMPT is een pittige tocht voor beroeps- en reservemilitairen van alle krijgsmachtdelen. Binnen 2 dagen moeten 12 onderdelen, waaronder kaartlezen, kajakken, marsen, oriënteren en schieten worden afgelegd.

Voor dames en deelnemers van 45 jaar en ouder gelden lichtere eisen. Het behalen van deze prestatie geeft recht op het TMPT-kruis. Deelname is per team van 2 militairen. De uiterste inschrijfdatum is 26 april. Er kunnen circa 275 teams meedoen. Voor meer informatie en inschrijving: www.tmpt.nl.

Nacht van de Militaire Muziek

Op 14 maart opent het Nationaal Militair Museum in Soesterberg haar deuren voor de ‘Nacht van de Militaire Muziek’. 200 muzikanten van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee presenteren 30 ensembles op 8 podia. Van tromsignaal tot latin percussie. Van regimentsmarsen tot pop. Van renaissance-blazers tot big band.

De optredens duren een half uur. Daarna kan de bezoeker zijn of haar route voortzetten naar een volgende verrassing. De deuren van het museum gaan om 18.30 uur open. De avond eindigt rond 23.00 uur met een jamsessie.

Meer informatie via de site van het NMM. Kaarten kosten €12,50. Vanaf 20 personen is er een groepsprijs van €10 per persoon. Aan de deur is de prijs €15 (indien er nog kaarten voorradig zijn). Kortingen zoals museumjaarkaart, Defensiepas en veteranenpas zijn niet van toepassing.

Veteranen gratis naar ‘D-day’ in Omniversum

Veteranen kunnen gratis naar ‘D-day Normandy 1944’ in het Haagse grootbeeldfilmtheater Omniversum.

Met prijswinnende animaties en indrukwekkende vogelvluchtopnames toont de film het verloop, strategie en technologie rond de geallieerde landing op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië. Veteranen krijgen gratis toegang op vertoon van hun veteranenpas. De film en de actie lopen van 10 februari tot en met 30 juni.