03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

‘Coyotes’ tonen Esten hun CV90

Tekst SGT-1 Pieter van Geldere
Foto KPL-1 Zadrach Salampessy, AOO Richard Frigge (video)

Scheuren door winters Estland

Op de besneeuwde, open vlakte staan 2 Nederlandse CV90’s opgesteld. Rondom de voertuigen luistert een groep Estse militairen aandachtig naar de gebruiksvoorschriften. Nog even en de infanteristen scheuren zelf door het terrein. “Draag je gehoorbescherming. Vooral buiten zijn de klappen van het boordkanon heftig”, drukt de voertuigcommandant hen op het hart.

Estland kocht vorig jaar 44 Nederlandse CV90-infanteriegevechtsvoertuigen. Om te laten zien wat dit robuuste pantservoertuig allemaal in zijn mars heeft, trok de Bravo-compagnie (‘Coyotes’) van 44 Pantserinfanteriebataljon naar het Oost-Europese land. Oefening Baltic Bison moest de samenwerking tussen de 2 naties benadrukken. Daarnaast was het een uitgelezen kans om de Estse defensietop de mogelijkheden van het gevechtsvoertuig te showen. De Estse commandant 1e Infanteriebrigade, luitenant-kolonel Aron Kalmus, was dan ook blij met de inbreng van de militairen uit Havelte: “Samen trainen maakt ons sterker.”

Links: Estse infanteristen tijdens de uitleg door hun collega’s van het 44e. Rechts: Tweede luitenant Priit Lillemets (midden).

‘De CV90 verbetert onze slagkracht’

Krapper dan Patria

Tweede luitenant Priit Lillemets geeft zijn peloton de laatste instructies. De mannen moeten straks een flitsende demo laten zien. “Dit voertuig is een enorme verbetering als het gaat om snelheid, bepantsering en vuurkracht. De Nederlanders helpen ons met hun expertise goed op weg”, vertelt hij enthousiast. “Van binnen is hij wel wat krapper dan de Patria die we nu gebruiken. We moeten dus even goed kijken hoe we de uitrusting verdelen”, vult sergeant Jannek Huttunen aan. Beide militairen zien de Nederlanders graag komen. “Het is in deze tijd belangrijk om de banden met andere NAVO-partners aan te halen”, zegt Lillemets.

Bewust van spanningen in de regio

Compagniescommandant kapitein Albert de Jonge is op zijn beurt zeer te spreken over zijn Estse collega’s. “Deze mannen dienden de afgelopen jaren in de Afghaanse provincie Helmand. Ze hebben het daar zwaar voor de kiezen gehad, dus aan gevechtservaring geen gebrek.” Volgens de kapitein zijn de Esten zich bewust van de spanningen in de regio. “Daarnaast zijn ze verrast over de mogelijkheden van de CV90. Toen we een gecombineerde actie uitvoerden, stonden ze versteld van de snelheid waarmee wij in dit terrein wegkomen.”

Boven: De Nederlanders en Esten voeren samen uitgestegen acties uit.

Geniespeeltuin

Naast het ‘44e’ is 111 Pantsergeniecompagnie in Estland actief. Nederland staat namelijk ook 2 Leopard 1 brugleggers, 2 bergingstanks en 2 genietanks af. Het materieel wordt net als de CV90 gedemonstreerd aan de militaire en politieke autoriteiten. Majoor Geerten ter Braak noemt het oefengebied ‘één grote geniespeeltuin’. “Met behulp van springstof en kraters hebben we een tankgracht gemaakt. Toch, het mooiste moment was toen Estse collega’s een stootblok opzetten die door onze genietank ‘niet gesloopt zou kunnen worden’. De inzet was een krat bier. Die pils is in the pocket, want we ramden er dwars doorheen. De compagnie heeft hier veel tijd om aan haar skills te werken. Normaal is de druk hoger, maar nu hebben we tijd om opdrachten te herkansen. Dat maakt de leerwinst extra groot”, verklaart Ter Braak.

Naast CV90's verkoopt ons land ook een grote Leopard 1 bruglegger.

‘Blij met de mannen van het 44e’

Elkaar steunen

De aanwezigheid van de Nederlanders komt Estland goed uit. De militaire top stuurt aan op meer internationale samenwerking nu de spanningen in de regio oplopen. Luitenant-kolonel Kalmus is in ieder geval zeer content over de militairen uit Havelte. “Baltic Bison bewijst dat we elkaar binnen de NAVO steunen.” Over het nieuwe voertuig is de overste erg te spreken. “De CV90 is een technisch hoogstandje dat de slagkracht van onze brigade vergroot. Ik ben blij dat de mannen van het 44e hun ervaring met ons willen delen.”

Nabij de grens

Een internationale militaire parade sluit Baltic Bison af. Deze wapenschouw wordt ieder jaar op de Estse Onafhankelijkheidsdag gehouden, steeds in een andere stad. Dit jaar in Narva, dicht bij de Russische grens. Volgens de Esten niet meer dan toeval, en vooral te doen om de samenwerking tussen NAVO-landen te benadrukken, niet om te provoceren. De geschutskoepels van de pantservoertuigen worden tijdens de parade daarom niet op het oosten gericht.

Frisse bedoening

Als voorbereiding op de winterse omgeving gaven Estse instructeurs koudweertraining aan de Nederlandse militairen. Daarbij was aandacht voor het werken en verplaatsen in een koude omgeving. Langlaufen, wakspringen en overnachten in het veld waren enkele onderdelen die de revue passeerden. Veel deelnemers zagen het nut er wel van in. “Het zijn drills die ik in Noorwegen heb geleerd en het is altijd goed om die eens op te frissen”, vertelt korporaal-1 Sylvester van Sikkelerus. “Op laplanders lopen was voor sommigen zeker wennen.” De temperatuur daalt in deze periode tot bijna Siberische waarden. ‘s Nachts kan het tot 15 graden vriezen. De altijd aanwezige wind zorgt voor een nog koudere gevoelstemperatuur.

Bekijk hier de video: