x

Overal ter wereld snel inzetbaar

Het Duits-Nederlandse Legerkorps stuurt vanaf half januari als hoofdkwartier 1 jaar lang de grondcomponent van de NATO Response Force (NRF) 2015 aan. De NRF is een snelle interventiemacht, die binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetbaar is.

De NRF kan naast grondtroepen ook beschikken over lucht- en maritieme eenheden. De landcomponent van deze NAVO-strijdmacht bestaat uit het commando-element (het Duits-Nederlandse Legerkorps), de Immediate Response Force (IRF) en de Response Forces Pool (RFP). Indien nodig wordt de IRF aangevuld met mensen en middelen uit de RFP. Nederland heeft toegezegd om gemiddeld 5 procent van de IRF te leveren. Dit betekent een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 650 militairen.

11 Luchtmobiele Brigade vormt in 2015 de kern van de IRF. Nederland levert daarnaast een bataljonstaakgroep met gevechtsondersteunende eenheden, 4 Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters. Duitse, Noorse en Belgische militairen complementeren de landcomponent van de multinationale IRF-brigade. De NRF heeft de beschikking over nog zo’n brigade.

NRF
x

Compagnie in de West aan de bak

Nog maar kort in het gebied of 43 Brigade Verkenningseskadron uit Havelte werd ingezet in het kader van militaire bijstand. Zo leverde de nieuwe Compagnie in de West (CiDW) dagenlang bijstand bij de gevangenis van Curaçao en assisteerde het de autoriteiten bij het handhaven van de openbare orde op Bonaire.

43 Gemechaniseerde Brigade nam half december de taken op Curaçao over van 13 Lichte Brigade. Hiermee komt voorlopig een einde aan de aanwezigheid van de Oirschotse militairen op het eiland. Naast de verkenners levert 44 Pantserinfanteriebataljon een deel van de CiDW en wordt de eenheid versterkt door personeel van 101 CBRN-verdedigingscompagnie en 43 Geneeskundige Compagnie.

Met name de bijstand bij de gevangenis was een bijzondere. Meer dan 100 militairen bewaakten 20 dagen de instelling, omdat er mogelijk een uitbraak van gevangenen zou komen. De militairen waren gedurende de inzet goed zichtbaar in en rondom de Koraal Specht-gevangenis. Door waarnemingsposten en road blocks was het terrein nagenoeg hermetisch afgesloten. De Raven, een onbemand vliegtuigje, hield alles vanuit de lucht in de gaten.

De landmachters werkten samen met het Korps Politie Curaçao en het Vrijwilligers Korps Curaçao. De militairen werden aangestuurd door het operatiecentrum van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, dat 24/7 is bezet.

Volgende maand een uitgebreid artikel over de CLAS-taak in de West.

x
x

Koning en minister bij landmachtbrigade

Koning Willem-Alexander en minister Jeanine Hennis-Plasschaert brachten onlangs een bezoek aan 43 Gemechaniseerde Brigade. De landmachteenheid in Havelte is één van de grootste werkgevers in Noord-Nederland en werkt nauw samen met de veiligheidsregio, het bedrijfsleven en het onderwijs.

De koning sprak onder meer met brandweer en politie over samenwerking en innovatie binnen de veiligheidsregio Twente. 43 Gemechaniseerde Brigade neemt deel in de Twente Safety Campus, één van de 3 innovatieclusters op het gebied van veiligheid in Nederland. Zowel voor de veiligheidsregio als de krijgsmacht is vernieuwing belangrijk om voorbereid te blijven op rampenbestrijding en humanitaire hulpverlening.

Met de recent ingevoerde Boxer-ambulance reed de koning vervolgens naar het Medical Skills Lab. Hier traint militair medisch personeel voor inzet in eigen land en missiegebieden. Het werkbezoek eindigde in Echos Home; een ontmoetingscentrum met een regionale inloop- en huiskamerfunctie voor militairen. “Dit bezoek heeft bijgedragen aan een nog beter beeld van de civiel-militaire samenwerking in het maatschappelijk belang van Nederland”, aldus minister Hennis.

Het bezoek aan de Koninklijke Landmacht is onderdeel van een reeks werkbezoeken van de koning met ministers. Hierbij laat de bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn of haar ministerie zien.

x
x

Nieuwe simulator voor Boxer

Na krap 2 jaar beschikt ook het nieuwe pantserwielvoertuig Boxer over een geavanceerde simulator. De simulator is inmiddels geplaatst, maar wordt pas op 5 februari officieel in gebruik genomen op de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot.

Het gebouw waar de simulator staat, moest flink worden verbouwd. Er was naast de CV90 en de YPR eigenlijk geen plaats voor nog een voertuig. De toekomstige chauffeurs krijgen straks 1 week onderwijs op de simulator, waarna ze daadwerkelijk de weg op gaan met het gevaarte. De simulator is een exacte kopie van het voertuig. “Zodra je erin zit, waan je je meteen in de Boxer”, aldus projectleider namens de Defensie Materieel Organisatie (DMO) Hans Garssen.

Volgens landmachtinstructeur sergeant-1 Fred Box zijn de mogelijkheden onbegrensd. “Je laat de chauffeur in alle opzichten over zijn grenzen heen gaan. Daarmee leren ze meteen hoe ver je met dit voertuig kunt gaan. Dat geeft vertrouwen, want ze kennen de Boxer in feite al na de opleiding in de sim.”

x
x

Stafofficieren 1ste Panzerdivision bezoeken Havelte

Stafofficieren van de Duitse 1ste Panzerdivision brachten vorige maand een tweedaags bezoek aan hun evenknieën van 43 Gemechaniseerde Brigade. In Havelte onderzochten beide nationaliteiten op welke wijze de Nederlandse brigade in de toekomst kan integreren met de Duitse divisie uit Hannover. 

Diverse werkprocedures en doctrines zijn op elkaar afgestemd. Medio juni 2015 moet er een getekende Technical Agreement liggen waarmee het voornemen tot integratie wordt bekrachtigd. In de komende jaren worden steeds meer details ingevuld en vinden de eerste gecombineerde trainingen van Duitse en Nederlandse eenheden plaats, om uiteindelijk als brigade in zijn geheel te integreren in de Duitse divisie.

De toekomstige integratie van de brigade in de 1ste Panzerdivision moet de Duits-Nederlandse samenwerking naar een nog hoger plan tillen. Slagkracht en handelingsvermogen worden hierdoor voor beide landen sterker.

Het onlangs opgerichte OTK (Opleiden, Trainen en Kennisbehoud)-peloton Tankoptreden past binnen bovenstaande ambitie. Het 18-koppige peloton is vooralsnog onder bevel gesteld bij 43 Brigade Verkenningseskadron. Met dit initiatief wil de Koninklijke Landmacht de kennis van en ervaring met het optreden met tankeenheden borgen. De intensieve samenwerking met Duitsland biedt 43 Gemechaniseerde Brigade hiertoe mogelijkheden. De oprichting van dit peloton betekent niet dat Nederland eigen tanks aanschaft.

Bezoek voor Nederlanders in Koeweit

Militairen in Koeweit hebben onlangs bezoek gekregen van de Nederlandse ambassadeur Nicolaas Beets. De diplomaat werd op het internationale hoofdkwartier bijgepraat over de door Amerika geleide operatie Inherent Resolve.

Vanaf het Combined Joint Task Force hoofdkwartier wordt leiding gegeven aan de coalitie van 44 landen die samenwerkt in de strijd tegen IS. Hieronder vallen ook de Nederlandse Air Task Force Middle East (ATF ME) en de Capability Building Mission Iraq (CBMI). Nederland draag voor de trainingsmissie in Irak bij met ongeveer 130 militairen verdeeld over Bagdad en Erbil. Over een paar weken beginnen zij met het geven van trainingen aan special forces en Peshmergastrijders.

Op het hoofdkwartier werken momenteel 3 landmachtofficieren  en 1 stafofficier van het Korps Mariniers. Dit aantal wordt binnenkort uitgebreid. De ambassadeur sprak onder meer met de Amerikaanse commandant, luitenant-generaal Terry. De rondleiding ging vervolgens langs de werk- en ontspanningsfaciliteiten van de Nederlanders op Camp Arifjan. Het was de eerste keer dat een buitenlandse diplomaat een dergelijk bezoek bracht aan het kamp.