05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Het was fantastisch #KL200

Tekst KAP Marlous de Ridder
Foto MCD

Vieren en herdenken

KL200 logo

Het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht kan niemand zijn ontgaan. Heel Nederland mocht in 2014 het dubbele eeuwfeest meevieren. Van publieksconcerten en demonstraties tot maatschappelijke initiatieven en herdenkingen. In de wetenschap dat vooral persoonlijke verhalen van militairen indruk maken, draaide KL200 om contact maken met de samenleving. En die missie is meer dan geslaagd. Het jubileumjaar in foto’s.

Ruim 1500 militairen brengen op 9 januari op Plein 1813 in Den Haag een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander. Omdat de landmacht zich meer bekend wil maken bij het publiek, is de ceremonie vrij toegankelijk. Een vaandelgroet is vrij uniek: de vorige was in 1980 als eerbetoon aan scheidend koningin Juliana.

Tijdens het Grondwetfestival op 29 maart in Den Haag toont de Koninklijke Landmacht haar veelzijdigheid. Dat gebeurt middels tal van demonstraties voor de tienduizenden belangstellenden, onder wie koning Willem-Alexander. De landmacht verleent medewerking vanwege haar 200-jarig bestaan. Bovendien staat in artikel 90 van de grondwet dat de krijgsmacht een bijdrage moet leveren aan de internationale rechtsorde en de stabiliteit in de wereld.

Nederland kleurt 23 april letterlijk groen. De 6.000 ingezette militairen halen alles uit de kast om hun jarige krijgsmachtdeel te promoten. Speciaal voor het jubileumjaar zijn de traditionele Landmachtdagen op een kazerne vervangen door een nieuw concept. Door naar de burgers toe te gaan, wil de KL een breder publiek trekken. De ‘Landmachtdag nieuwe stijl’ krijgt dit jaar op 12 en 13 mei navolging.

Op andere locaties steken militairen de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld bij sportverenigingen. Daar snijdt het mes aan 2 kanten. De verenigingen stellen als tegenprestatie gratis lidmaatschappen aan het Jeugdsportfonds ter beschikking om jeugd in achterstandsituaties een sportkans te geven.

Voorafgaand aan de landmacht fietst Commandant Landstrijdkrachten met een peloton prominenten een symbolische 200 kilometer langs diverse historische plekken zoals Waterloo en de Grebbeberg. Tijdens de tocht vraagt hij aandacht voor het Jeugdsportfonds, het door de landmacht omarmde goede doel in 2014.

Met het muziektheaterspektakel ‘De laatste vriend van Napoleon’ vinden Delfzijl en de landmacht elkaar. De stad staat in 2014 stil bij de val van het laatste Franse bolwerk, 200 jaar geleden. De voorstelling is een muzikale alliantie rond beide jubilea. Naast sterren als Arjan Ederveen en Ellen ten Damme heeft de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ een dragende rol.

Het is een pareltje in de wereld van de militaire muziek. Met ‘De Mens Centraal’ oogst de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' (KMKJWF) bewondering. In diverse provincies worden bezoekers getrakteerd op een unieke muzikale reis door de ziel. Van militairen welteverstaan. Zo zien we majoor Marco Kroon in een indrukwekkend audiovisueel portret. “Het moest klein en integer”, aldus filmregisseur Mark Sedney.

De landmacht houdt ter ere van 200 jaar Koninkrijk en KL200 jubileumactiviteiten in Maastricht. Op de Kesselskade ervaren bezoekers wat de organisatie anno 2014 doet. Vooral de Bushmaster, de Boxer en de Kodiak-genietank trekken veel bekijks. Het personeel van 240 Dienstencompagnie trakteert bezoekers op een glaasje Maaswater dat ze ter plekke uit de Maas zogen, filterden, reinigden en bottelden.

2014 is een jaar van herdenken. In Nederland, maar ook daarbuiten. Zo staat de KL uitgebreid stil bij D-Day. En bij 70 jaar operatie Market Garden. Doordat dit feit samenvalt met het jubileumjaar levert het krijgsmachtdeel een extra bijdrage aan de activiteiten. Zowel voor als achter de schermen.

Met geknal en geschreeuw laten commando’s zien hoe de bestorming van het strand van Vlissingen op 1 november 1944 verliep. De Slag om de Schelde, ook wel de vergeten episode uit de Tweede Wereldoorlog, wordt op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren groots aangepakt. In West-Kapelle en Sloedam vinden kransleggingen en herdenkingen plaats. In zijn toespraak memoreert C-LAS aan het belang van herdenken. De Kruif: “Er is hier hard gevochten en dat is niet voor niets geweest. Het is hier tenslotte een paradijs. Vrede en vrijheid zijn onbetaalbaar. Die boodschap verdient het doorgegeven te worden.”

Het is een geweldige afsluiter van het jubileumjaar: majoor Gijs Tuinman ontvangt op 4 december de Militaire Willems-Orde voor zijn optreden als commandant Meervoudig Ploegoptreden van Task Force 55 in Afghanistan. Het is de 2de keer in 5 jaar tijd dat een commando de allerhoogste dapperheidsonderscheiding krijgt. En dát maakt de Koninklijke Landmacht natuurlijk heel trots! Tijdens het slotsymposium in januari is de gelauwerde Tuinman één van de gastsprekers: “Je moet je constant aanpassen, hoe uitzichtloos de situatie ook lijkt”, geeft hij de toehoorders mee.