11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Rode baret met helikopterview

Tekst Ingmar Kooman
Foto SGT Sjoerd Hilckmann, SM Gerben van Es

"Een erebaantje", zo bestempelt Simon van Well zijn functie als doorgunner. Dat is dan ook het perspectief van de oud-korporaal van de Luchtmobiele Brigade. Zijn 3 uitzendingen naar Afghanistan verwerkte hij in zijn boek ‘Missie Afghanistan’.

boek

Verhalen van vroeger niet verloren laten gaan. Dat was Van Wells eerste reden om te beginnen met schrijven. Een boek? Daar dacht ‘ie aanvankelijk helemaal niet aan, vertelt de voormalig rode baret. “Ik deed het meer voor mezelf. Al pratend met collega’s kwamen er meer en meer verhalen boven. Toen pas ontstond het idee om die te bundelen in een doorlopend verhaal. Over de doorgunner lees je namelijk maar weinig.”

Van Well haalt die schade met 269 pagina’s ruimschoots in. Hij verweeft zijn eigen belevenissen met de ervaringen van collega-helikopterboordschutters. “Het is niet alleen mijn verhaal”, benadrukt Van Well. “Het is het verhaal van ons, de doorgunners. Gedramatiseerd, maar de feiten kloppen. Zo geef ik een inkijkje in hoe een gewone militair een missie beleeft.”

Andere kijk

Vliegen boven Kandahar, dwars door muren van zand, de onderlinge geintjes, het komt allemaal voorbij. Ook beschrijft Van Well hoe de wereld van de landmacht en de luchtmacht samenkomen. “Bijzonder om als landmachter ingezet te worden bij de luchtmacht”, vindt hij. “Zeker omdat ik bij de luchtverdedigingscompagnie zat. Nu ging ik voor de andere kant werken. Een unieke combinatie. Ik zag het wel als een erebaantje.”

Als doorgunner kreeg Van Well letterlijk en figuurlijk een heel andere kijk op zijn werk als militair. “De luchtmachtcultuur was voor mij als infanterist heel erg wennen”, vertelt hij. “Het is minder formeel dan binnen de landmacht. Het draait om het vliegen. En daarbinnen ben jij als doorgunner net zozeer van belang als de vlieger.”

Simon van Well, Missie Afghanistan (2014)

ISBN 9789402126846 

269 pagina’s, extra foto’s via de app Layar

Prijs: 19,95 euro

x