Tekst SGT-1 Pieter van Geldere
Foto SGT Hille Hillinga, Martijn Verlind (video)

Van gemechaniseerd naar gemotoriseerd

17 Pantserinfanteriebataljon wordt dit jaar als eerste eenheid binnen 13 Lichte Brigade ‘op wielen gezet’. Binnen de Oirschotse brigade maken de CV90’s plaats voor Bushmasters en open terreinwagens van het type Mercedes-Benz 280CDi. Aan het 17e de opdracht om zoveel mogelijk ervaring op te doen met het nieuwe optreden. Bijvoorbeeld in het altijd gure oefendorp Marnehuizen, waar bos en verstedelijkt gebied samenkomen. 

13

'Over samenstelling en werkwijze stond niets omschreven'

Van zware pantserrups naar lichte en snelle wielvoertuigen. De omvorming van gemechaniseerd naar gemotoriseerd heeft grote gevolgen voor het optreden en gebeurt daarom gefaseerd. De eerste die volgens het Concept Gemotoriseerd Optreden werkt, is de ‘pilotcompagnie’ van kapitein Marcel Kerstens. “Het was flink pionieren om tot een nieuwe manier van optreden te komen, want over de samenstelling en werkwijze stond niets omschreven”, blikt Kerstens terug. “De bevindingen van de testfase en de skills en drills die we hier op groeps- en pelotonsniveau beoefenen, vormen straks de blauwdruk voor de rest van het bataljon.” 

13

Grote gebieden

De verandering heeft gevolgen voor het soort inzet. Zo heeft een eenheid met wielvoertuigen een grotere actieradius dan die met rupsvoertuigen. Een Bushmaster rijdt simpelweg verder en harder dan een CV90. De lichte brigade is dus bij uitstek geschikt voor het uitvoeren van taken in grote gebieden en in verstedelijkt terrein tussen de bevolking. Nadelen zijn er echter ook. Op de CV90 zit een groot boordkanon en dat hebben de wielvoertuigen nu nog niet. Bataljonscommandant luitenant-kolonel Nico Boom is daarom deels tevreden: “Uiteindelijk is de overstap naar wielvoertuigen een bezuinigingsmaatregel. Maar het bataljon probeert de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk vorm te geven en ik denk dat we de juiste weg zijn ingeslagen.” Op 1 april 2016 moet de ‘pilotcompagnie’ van kapitein Kerstens operationeel gereed zijn. De maanden daarna volgt de rest van de eenheid. 

Bekijk hier de video.

In de volgende editie meer over het gemotoriseerde concept.