x

Mortieristen strijden om Menno van Coehoorntrofee

De 81 mm-mortieristen van 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers hebben begin mei de Menno van Coehoorntrofee gewonnen. Aan de jaarlijkse wedstrijd, die op het Artillerie Schietkamp in Oldebroek werd gehouden, deden 5 teams mee. Per (pantser)infanteriebataljon was 1 mortiergroep 81mm geselecteerd. De teams die aan de wedstrijd meededen, bestonden uit een groepscommandant, een vuurleider en 2 mortierstukken.

x
x

Fuseliers schieten met scherp in de West

Fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon hebben begin mei hun skills & drills geoefend op het oefenterrein Wacawa op Curaçao. De 100 infanteristen vormen momenteel de Compagnie in de West.

“Deze life firing tactical training is de spannendste die ik ooit heb gedaan”, vertelt één van de soldaten. “Het is loodzwaar om in deze hitte met al onze uitrusting door het water te waden. Wel goed om te zien dat iedereen dan toch nog steeds reageert zoals ons is geleerd.” Luitenant-ter-zee 2OC Maartje van der Maas, communicatieadviseur in het Caribisch gebied, was getuige van de oefenende fuseliers. “Hun voeten zogen zich vast in de zilte zandgrond, het snelstromende water trok aan hun benen en de straffe Passaatwind duwde hen uit het lood”, vertelt ze. “Toch trokken ze uiterst geconcentreerd voorwaarts door het water, voorbereid op een plotselinge aanval. Toen het eerste schot viel, reageerden ze snel én volgens de aangeleerde drills.”

x
x

Duitse president bezoekt Reliable Sword

De Duitse bondspresident Joachim Gauck heeft samen met de Duitse Commandant der Strijdkrachten, generaal Volker Wieker, een bezoek gebracht aan oefening Reliable Sword.

De commandant van 1 (German/Netherlands) Corps, luitenant-generaal Volker Halbauer, verwelkomde Gauck hartelijk in Nieuw Milligen. Luitenant-generaal Halbauer en zijn plaatsvervanger, generaal-majoor Michiel van der Laan, informeerden het Duitse staatshoofd over de achtergronden en doelen van de multinationale oefening. Gauck was vooral geïnteresseerd in de deelname van civiele organisaties aan de oefening.

x
x

Militaire eregroet bij herdenking Margraten

F-16’s hebben op 25 mei boven erebegraafplaats Margraten een militaire eregroet aan gesneuvelde Amerikaanse militairen gebracht. Op de Zuid-Limburgse begraafplaats liggen duizenden Amerikanen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland. De gevechtsvliegtuigen vlogen laag over in een zogenoemde missing man-formatie. Ook andere Nederlandse militairen waren voor de jaarlijkse Memorial Day in Zuid-Limburg aanwezig. 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers stond met een compagnie als erewacht en 30 Natresbataljon leverde dragers voor de kranslegging.

x
x

Nieuwe commandant Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Kolonel Cees van Eijl is sinds 14 mei de nieuwe commandant van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Hij volgt ranggenoot Marco Kathmann op. Laatstgenoemde heeft de functie 2,5 jaar vervuld en wordt Chef Kabinet bij het Commando Luchtstrijdkrachten. Op de Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg zei Kathmann trots te zijn op de eenheid: “De passie, het doorzettingsvermogen en de vakbekwaamheid van de EOD'ers hebben enorm veel indruk gemaakt. Het is een unieke eenheid en een visitekaartje voor Defensie.”

x
x

Nederlands ereteken voor Franse Commandant Landstrijdkrachten

Kolonel Maurice Timmermans heeft op 12 mei namens Commandant Landstrijdkrachten het Ereteken voor Verdienste uitgereikt aan de Franse generaal Bertrand Ract-Madoux.

Hij kreeg deze bijzondere landmachtonderscheiding vanwege zijn bijdrage aan het doorontwikkelen van de Koninklijke Landmacht, en in het bijzonder de ondersteuning bij de omvorming van 13 Gemechaniseerde Brigade naar 13 Gemotoriseerde Brigade. Mede door de grote betrokkenheid van Ract-Madoux zijn de banden tussen de Koninklijke Landmacht en l’Armée de Terre nog nooit eerder zo sterk geweest als nu. Zijn initiatief tot het instellen van een European Army Commanders Forum heeft bijgedragen aan een nauwere internationale samenwerking.

x
x

OTCRij voert wijzigingen door

Het Opleidings- en Trainings Centrum Rijden heeft belangrijke veranderingen doorgevoerd. De organisatie opende onlangs decentrale instructiegroepen.

Daarnaast maakt het waar nodig gebruik van civiele inhuur en worden defensiebreed vanaf 2015 alleen nog chauffeurs aangetrokken die al een B-rijbewijs hebben. Deze maatregelen moeten het flink afgeslankte OTCRij tijd, geld en capaciteit besparen en ervoor zorgen dat het de krijgsmachtdelen beter kan bedienen. De Strijpse Kampen op de Legerplaats Oirschot blijft de hoofdlocatie voor het OTCRij. Onlangs openden - naast de reeds bestaande locatie in Amersfoort - 2 decentrale rijinstructiegroepen hun deuren in Havelte en Schaarsbergen. Op deze locaties verzorgen instructeurs lessen, bijscholingen en trainingsondersteuning.

Bij de operationele eenheden gaan ervaren bestuurders nieuwe chauffeurs wegwijs maken binnen bepaalde voertuigcategorieën. De type voertuigen bij de eenheden komen namelijk niet altijd exact overeen met de middelen waarin is opgeleid. Rijopleidingen worden bovendien korter en opgedeeld in modules; chauffeurs gaan alleen dát leren wat ze op dat moment nodig hebben. Gedetailleerde informatie over de wijzigingen kunt u terugvinden op de intranetpagina van het OTCRij.