x

Minister Hennis bezoekt troepen Mali

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft eind mei voor het eerst de Nederlandse troepen in Mali bezocht. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde haar.

Ze maakten mee onder welke omstandigheden de troepen werken. Hennis vertelde de militairen op kamp Castor in Gao: “Ik ben ontzettend onder de indruk van wat jullie en jullie voorgangers hier al hebben opgebouwd en gedaan. Ik heb nu zelf ervaren dat de klimatologische omstandigheden extreem zwaar zijn. Niets meer dan lof voor jullie. Complimenten die ik gisteren ook heb ontvangen van de commandant, generaal-majoor Kazura. Hij zei letterlijk dat de Nederlandse ontplooiing een voorbeeld is voor de andere MINUSMA-eenheden.” Naast Gao bezocht de minister ook de hoofdstad Bamako, waar ze onder andere sprak met Nederlandse militairen en de hoogste baas van VN-missie MINUSMA, Bert Koenders. 

x
x

12 Infanteriebataljon wint Bartelsbeker

12 Infanteriebataljon Air Assault Regiment van Heutsz heeft op 27 mei op het Infanterie Schietkamp de Bartelsbeker gewonnen. Tijdens de jaarlijkse vaardigheidswedstrijd voor infanteristen lieten militairen van 6 (pantser)infanteriebataljons van de landmacht hun skills & drills zien. De infanteristen toonden hun kunde in een combinatie van fysieke inspanning, schietproeven en theorie- en praktijktesten. Naast de sportieve strijd draait het jaarlijkse evenement vooral om de saamhorigheid binnen het Wapen der Infanterie.

x
x

Nederlands team begeleidt medische vlucht Mali

Tientallen Malinese gewonden zijn eind mei tijdens een medisch luchttransport begeleid door Nederlandse militairen. Ze hadden onderweg van Gao naar de hoofdstad Bamako medische zorg nodig. De gewonden vielen bij een bloedige confrontatie met Toeareg-separatisten. De slachtoffers vertrokken in vliegtuigen van de VN voor betere zorg in de hoofdstad. Vanwege hun expertise en omdat ze de Engelse taal machtig zijn, begeleidden de Nederlanders de zorgbehoevende patiënten.

x
x

Ridder Kroon wint Michiel de Ruyter Prijs

Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon heeft de Michiel de Ruyter Prijs 2014 gewonnen. De jury koos hem vanwege zijn ‘uitzonderlijke verdiensten voor de (inter)nationale samenleving en vanwege zijn gehele carrière’.

Kroon liet weten vereerd te zijn met de prijs. Deze werd op 21 mei in Amsterdam in ontvangst genomen door zijn echtgenote Mirjam omdat hij momenteel is uitgezonden naar Mali. De Michiel de Ruyter Prijs is één van de Gouden Eeuw Awards. Deze worden sinds 2009 toegekend aan personen die zich op een creatieve manier onderscheiden in de samenleving. Onder anderen Wubbo Ockels, Paul van Vliet en André Kuipers wonnen een Gouden Eeuw Award.

x
x

Scholieren denken mee met landmacht

Een vervoersmiddel dat militairen helpt met het dragen van hun zware bepakking. Deze ontwerpopdracht kregen de ruim 30 groepen leerlingen die meededen aan de landelijke wedstrijd Eureka!Cup 2014.

Het Markland College uit Zevenbergen won met de opblaasbare ‘Airtrailer’. “Lucht is overal te krijgen”, aldus de 15-jarige Aart. “Vandaar dat wij een opblaasbaar vervoersmiddel hebben bedacht.” De Airtrailer is compact en van licht materiaal. “Hij moest ook makkelijk uit elkaar zijn te halen en in elk gebied gebruikt kunnen worden. Het onderstel bestaat uit skilatten met wieltjes en kan meer dan 100 kilo dragen.” De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met een technologisch/wetenschappelijk thema voor jongeren uit de onderbouw. 

x
x

Muzikale alliantie voor ‘De laatste Vriend van Napoleon’

Het muziektheaterspektakel ‘De laatste vriend van Napoleon’ is op 29 mei in Delfzijl in première gegaan. Behalve sterren als Arjan Ederveen en Ellen ten Damme had ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een dragende rol. Delfzijl staat dit jaar stil bij de val van het laatste Franse bolwerk in Nederland, 200 jaar geleden. De Koninklijke Landmacht viert haar 200-jarig bestaan. In de voorstelling kwamen beide jubilea samen; een muzikale alliantie. Het landmachtorkest verzorgde de muzikale omlijsting van de voorstelling. 

x
x

Nederlandse majoor wint ‘Best Monograph Award’

Met zijn afstudeerscriptie ‘Unchained interests’  is majoor Rene van den Berg geslaagd voor de School of Advanced Military Studies (SAMS) en kreeg hij een prijs voor de beste scriptie.

De SAMS is een opleiding van het Command and General Staff College van US Army te Fort Leavenworth, Kansas. Het afstuderen levert Van den Berg een Masters Degree in Military Arts and Sciences op. SAMS heeft operationele planning als focus. Van den Berg kreeg de ‘Best Monograph Award’ voor ‘Unchained Interests: American-British-Dutch-Australian Command 1942’. Hierin gaat hij in op het falen van ABDA-Command om de uiteenlopende nationale belangen en politieke agenda’s met elkaar te verenigen in de verdediging tegen Japan. Als gevolg daarvan moest dit commando zich onder vuur oprichten en ontbrak de tijd voor gezamenlijke oefeningen, doctrine en C2.