Tekst kap Roel van de Wiel
Foto sgt Sjoerd Hilckmann

Filmregisseur Mark Sedney gaat in op nieuwe voorstelling 'De Mens Centraal'

Met de theatervoorstelling De Mens Centraal trekt de landmacht dit jubileumjaar in een ‘muzikale reis door de ziel’ langs theaters. Muzikanten van de landmacht verzorgen de muziek; aan filmregisseur Mark Sedney de taak de mens achter de militair te laten zien. ‘Het moest klein en integer.’

De première in de schouwburg van Almere is achter de rug. Hoe ging het?

Mark Sedney: “De eerste reacties zijn erg positief. Bij de première (zie de recensie in de Defensiekrant, red.) was onder andere mijn familie aanwezig. Daarnaast heb ik mensen gesproken die geen binding hebben met de landmacht. Ook zij reageerden erg enthousiast en waren onder de indruk van wat ze hadden gezien en gehoord. Dat is belangrijk, want deze uitvoering is voor iedereen.”

De Mens Centraal is een muziekvoorstelling van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Boven de kapel worden op een groot scherm filmportretten van militairen getoond.

“Het is een fanfareorkest, wat een heel verrassend programma speelt. De kapel speelt, naast enkele typische marsen, met name moderne nummers, zoals mooie filmsoundtracks. Het geheel is best luchtig. Ik was erg onder de indruk van de muziek.”

x
De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelt ‘Brothers in Arms’, terwijl het portret van kapitein Marco Kroon wordt getoond.

Hoe maak je filmportretten bij muziek?

“Het thema was duidelijk; de mens achter de militair tonen. De portretten zitten dicht op de mens. Ze moesten klein en integer zijn, maar wel een verhaal in zich hebben. Ze gaan vooral over: hoe zijn deze militairen echt? De combinatie van beeld en muziek moest een toegankelijk geheel vormen. Door de muziek moest de bezoeker mee worden getrokken in het verhaal van de mensen in de film.
Na researchgesprekken met de hoofdrolspelers en enkele van hun vrienden of familieleden, heb ik de eerste opnamen gemaakt. Op basis daarvan zijn we met onder andere dirigent Tijmen Botma en arrangeur Douwe Medema de muziekstukken gaan uitzoeken. Gaandeweg zijn we de arrangementen gaan bijschaven en ben ik heel gericht meer materiaal gaan filmen. Douwe gaf mij tips en andersom. Die samenwerking was echt heel goed. Stap voor stap zijn we tot dit resultaat gekomen. Al met al een proces van bijna een jaar. Toen ik tijdens de eerste repetitie in Assen de kapel voor het eerst live en in de juiste samenstelling de muziek onder de beelden hoorde spelen, wist ik niet wat ik hoorde. De tranen sprongen in mijn ogen.”

En, schuilt er in elke militair daadwerkelijk een mens?

“Natuurlijk. Neem Marco Kroon; een bijzonder persoon die dingen heeft meegemaakt die voor een ‘gewoon’ mens niet te bevatten zijn. Ik heb hem een paar keer gesproken en ben bij hem thuis geweest. Hij bleek erg vriendelijk en vooral heel gewoon. Een familieman, ook. Hij ging vaak in het bos wandelen met zijn gezin, vertelde hij me. Dus hebben we dat gefilmd. We hebben hem vastgelegd zoals hij is.”

Wat bindt die militairen dan?

“Een enorme trots en passie voor hun werk. Ze hebben allemaal heel bewust voor dit werk gekozen en ondanks de onzekerheden en soms gevaren voeren ze toch elke keer weer hun opdracht uit. Dat is erg mooi om te zien en daar heb ik veel respect voor. Ik heb zelf ook in dienst gezeten. Een erg mooie tijd. Ik herkende daardoor de drive. Dat maakte het makkelijker tot de kern van de mens te komen.”

Concluderend: missie geslaagd?

“Het is een heel bijzonder project geweest, zeker een van mijn mooiste. Ik had nog nooit iets dergelijks gedaan. We hebben iets geprobeerd, het is gelukt en het blijkt een succes. 700 mensen bij de voorpremière en 600 mensen tijdens de première in de schouwburg van Almere en louter positieve reacties; dat is een mooie waardering. Het zou een kers op de taart zijn als we hier nog een televisieregistratie van kunnen opnemen. Met meerdere camera’s kunnen we er iets heel moois van maken. De Mens Centraal is het waard. Het is echt een pareltje.”

Programma De Mens Centraal:

  • 17/06 Purmerend: publieksconcert
  • 20/06 Westland: veteranenconcert
  • 25/06 Almelo: veteranenconcert
  • 09/10 Barneveld: publieksconcert
  • 22/10 Breda: publieksconcert
  • 24/10 Den Bosch: veteranenconcert
  • 31/10 Middelburg: publieksconcert
  • 09/11 Weert: publieksconcert
  • 13/11 Steenwijk: publieksconcert
  • 20/11 Appingedam: publieksconcert
x
Filmregisseur Mark Sedney (l.) en arrangeur Douwe Medema ontvangen in Almere bloemen na de première van De Mens Centraal.