Inlichtingeneenheid in Mali

Majoor Rob Herzog wijst naar het VN Sector Hoofdkwartier in Gao. “Het is de eerste keer dat de VN een inlichtingeneenheid inzet: onze ISR-Coy (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Company). Daar moeten ze nog een beetje aan wennen. Men raakt pas enthousiast als we uitleggen dat we er zijn om hen te helpen. Ze mogen bij ons zelfs een ‘boodschappenlijstje’ met vragen inleveren.”

De VN is echter niet de enige die moet wennen. “Voor ons is het nieuw, dat het overgrote deel van onze ‘klanten’ civiel is en niet langer militair. Dat zorgt ervoor dat we onze militaire manier van werken soms los moeten laten, maar we krijgen er uitdagende vragen voor terug”, zegt Herzog. “We leren nu ook een hoop van onze samenwerking met de VN, waarvan het personeel vooral uit de regio komt. Zij geven ons inzichten waar wij in Nederland nooit op waren gekomen; laten ons Mali zien door hun ogen.”

Bruggen bouwen

Vanaf 4 maart is Herzog met 3 anderen in Gao om de komst van de ISR-Coy voor te bereiden. “Informatie is binnen de VN verdeeld over een hoop eilandjes. Wij brengen die informatie bij elkaar door bruggen te bouwen tussen die eilandjes. Dat doen we door te onderzoeken welke informatie er al is, en aan welke inlichtingen behoefte is. Gesprekken met alle bureau’s die de VN in Gao heeft, helpen ons daarbij. Zo is de civiele kant verdeeld in een hoop disciplines van Civil Affairs tot Justice and Correction. Maar ook de VN-brigade in Gao met 4 bataljons heeft al een hoop informatie en inlichtingenbehoefte. Met alles wat we verzamelen, voeren we een planning uit voor wanneer de hele ISR-Coy er is.”

x

Aan de eerste inlichtingenbehoefte heeft Herzog al voldaan. “In de 3 weken dat we hier nu zijn bleek al snel dat over een bepaald onderwerp dringend behoefte was aan inlichtingenanalyse. We hebben daarover bij allerlei VN-bureau’s informatie verzameld en opgestuurd naar de All Source Intelligence Cell (ASIC) van de ISR-Coy, die in april naar Gao komt. Het ASIC analyseerde de informatie en stuurde ruim een week later het eerste inlichtingenproduct op. Dat product is hier goed ontvangen.”

x
Voor logistieke steun wordt nu nog teruggevallen op de Chinese Force Protection Compagnie. Midden luitenant-kolonel Zhang Geqiang, rechts ernaast majoor Rob Herzog.

Genoeg sensoren

De ISR-Coy beschikt behalve de analysecapaciteit van het ASIC ook over sensoren. Herzog: “Zelf nemen we de Scan Eagle mee en ‘speciaal opgeleid personeel dat informatie onttrekt aan geselecteerde menselijke bronnen’. Tel daar de Apache-helikopters en commando’s bij op en je hebt een goede mix sensoren om de VN van inlichtingen te voorzien.” 

Herzog denkt dat er nog veel moet gebeuren voordat MINUSMA-operaties echt Intell-geleid zijn. “Ik heb binnen de VN nog niemand gesproken die de noodzaak van inlichtingen niet inziet; die niet staat te springen om operaties te plannen en uit te voeren op basis van goede inlichtingen. Onze uitdaging is echter om onze middelen en de werkwijze die daarbij hoort te integreren in de VN-cultuur. De eerste stap is het koppelen van die eilandjes; alle informatie op één plek krijgen en daarna de gaten opvullen. Dan zijn we een eind op weg om MINUSMA Intell-lead te maken.”