Tekst tlnt Johanna van Waardenberg
Foto kpl-1 Hille Hillinga, Evert-Jan Daniëls

x

Als opwarmertje voor de Landmachtdag bezochten collega’s op 22 april bijna 300 scholen. Van middelbare scholen tot speciaal onderwijs: militairen trokken het hele land in om leerlingen hun verhaal te vertellen. “De kinderen zijn supergeïnteresseerd en enthousiast. De vragen blijven maar komen”, zegt juf Marije van Riet van basisschool Ridderhof in Utrecht.

De landmachters stonden voor het evenement ‘Praten met soldaten’ daadwerkelijk een ochtend voor de klas. En de leerlingen? Die mochten hen het hemd van het lijf vragen. Projectofficier majoor Erik Jan Onderstal stond op De Ridderhof groep 8 te woord. “Het is bijzonder om te zien hoe de leerlingen doorvragen. Ze willen weten hoe mijn eigen kinderen reageren als ik op uitzending moet en wat ik allemaal heb meegemaakt. Zulke vragen had ik niet echt verwacht.” 

‘De vragen blijven maar komen’

x

Verkeerd beeld

Volgens Onderstal zijn dit soort bezoeken perfect om te laten zien waar de landmacht voor staat. “Door games, films en andere media hebben mensen vaak een verkeerd beeld. Wij laten in de les zien dat onze krijgsmacht er is voor vrede en veiligheid.” De 11-jarige Monos van groep 8C was daarvan onder de indruk. “Bij het leger denk ik altijd aan oorlog, maar vandaag heb ik gehoord dat militairen er vooral zijn om andere mensen te helpen.”

x

Techniek

Terwijl op de basisscholen het persoonlijke verhaal van militairen centraal stond, konden leerlingen van mbo-opleidingen met defensiematerieel aan de slag. Michel van den Berg van de School voor Techniek in Leusden: “Op onze werkplek in Barneveld stond een Fennek-motor. Echt totaal anders dan een automotor. Daarnaast is het tof om te weten dat je de functies van technicus en militair kunt combineren.” Technicus sergeant-1 Jan de Man gaf de scholieren in Barneveld tekst en uitleg. “We hebben leerlingen gezien die erg enthousiast waren en ook echt doorvroegen. We kijken terug op een geslaagde dag.”

x

‘200 voor de Toekomst’

x

Terwijl militairen voor de klas stonden, werkte een peloton landmachtcommandanten zich samen met wielercoryfeeën in het zweet voor het Jeugdsportfonds. De tweedaagse fietstocht ‘200 voor de Toekomst’ stond onder leiding van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif en voerde langs een aantal historische locaties. Zo lagen Waterloo, de Grebbeberg en het Monument Vredesoperaties in Roermond op de route. Op laatstgenoemde plek legde De Kruif samen met Nieuw-Guinea veteraan Tom van Mierlo een krans. "Met een geweldige club mensen de fysieke uitdaging aangaan in het kader van 200 jaar Koninklijke Landmacht en het Jeugdsportfonds en vervolgens gedenken op deze plek in het bijzijn van topsporters als Marianne Vos en Jan Janssen; beter kan niet," aldus De Kruif. De fietstocht leidde de ‘week van de landmacht’ op 22 en 23 april in.

x
x