07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Ruim baan in Hongarije

Ongekende mogelijkheden

Militairen kregen de afgelopen maand ruim baan in het Hongaarse Várpalota. Pantserinfanteristen en pantsergenisten bekwaamden zich tijdens Várpalota Challenge in een breed scala aan taken. Hun luchtmobiele collega’s zetten de oefening onder de naam Saker Falcon voort.

Tekst: Ingmar Kooman
Foto’s: sergeant-1 Dave de Vaal 

Indrukwekkend

13 Gemechaniseerde Brigade bracht 1.300 militairen en hun voertuigen op de mat in het uitgestrekte bosgebied. Een indrukwekkend ‘treinkonvooi’ vervoerde de CV90-infanteriegevechtsvoertuigen half maart naar Hongarije. 

Alle facetten

42 Bataljon Limburgse Jagers oefende 3 weken lang met hun primaire wapenplatform: het CV90-infanteriegevechtsvoertuig. Tijdens de deeloefening Várpalota Hunter trainden ze zichzelf in gemechaniseerd optreden, acties te voet en combinaties hiervan. 

Generale repetitie

De West-Hongaarse bossen bieden de pantserinfanteristen uitdaging. Belangrijk, want Várpalota Hunter geldt als de generale repetitie voor hun certificeringsoefening later dit jaar.

Los gaan

De infanteristen konden helemaal los op diverse oefenscenario’s. De voertuigen bleven daarbij niet bepaald schoon. 

Luchtmobiele acties

Terwijl 13 Gemechaniseerde Brigade begint aan de terugverplaatsing start 11 Luchtmobiele Brigade met Saker Falcon. De ongeveer 1.500 militairen van het 12e en 13e infanteriebataljon trainen tot 17 april hun luchtmobiele taak. Behalve het zogeheten air assault-optreden oefenen ze ook hun inzet als parachutist.

Internationaal sausje

De rode baretten krijgen ondersteuning van eigen luchtmachteenheden, maar ook van Amerikanen met een vloot van 10 Blackhawk-transporthelikopters en 4 Apaches. De Duitsers verzorgen de paradrops met een C-160 Transall-transportvliegtuig.

Afwisseling

Voor grote oefeningen gaan eenheden al jaren naar locaties elders in de wereld. Die bieden namelijk ruimere oefenmogelijkheden dan Nederland. Ook is de variatie in terrein en klimaat een gewenste afwisseling voor de Nederlandse militairen.