Week van de landmacht

Twee weken geleden hebben wij het voorlopig hoogtepunt beleefd van de viering ‘200 jaar Koninklijke Landmacht’. Met een fietstocht, het bezoek aan scholen en werkzaamheden en demonstraties in meer dan 200 dorpen en steden hebben we laten zien wie we zijn en wat we doen. Hierbij gesteund door onze burgers, veteranen en oudgedienden, waarvan velen een deel van hun uniform hadden aangetrokken of voorzien waren van een camo-polsband. Natuurlijk gaan we al deze activiteiten uitgebreid evalueren, want het kan altijd beter. Maar onmiskenbaar is dat u zich van uw beste kant heeft laten. Uw vindingrijkheid, diversiteit in acties, inzet en houding waren ongekend. Het toont ook weer de kracht van Mission Command en de kwaliteit van onze mensen. Ik ben u daar zeer dankbaar voor.

x

Maar het werk staat niet stil. Zo zijn we hard bezig om, met alle deskundigen en door alle lagen van de organisatie heen, te kijken hoe we op zo kort mogelijke termijn de inzetbaarheid van mens en materieel kunnen verhogen. De CDS heeft het initiatief genomen om zaken waar wij ons aan ergeren te inventariseren en te kijken of en hoe we die kunnen oplossen. En we hebben het beleidskader vorming goedgekeurd en voeren dat nu in. Want vorming is de ziel van de KL. Vorming kent geen dagindeling, maar is deel van ons bestaan. Want vorming maakt mensen beter, en mensen zijn de ziel van de KL. Onze kernwaarden moed, toewijding en veerkracht binden ons. Want wij grijpen in bij zinloos geweld, stoppen bij een ongeval, zijn eerlijk en fysiek fit.

x

Door deze vorming zijn wij een belangrijke veiligheidspartner in Nederland en die rol wordt niet kleiner. Maar we zijn ook aanwezig in meer dan 17 missies met ongeveer 800 mannen en vrouwen van het Commando Landstrijdkrachten. Het is dus geen theorie, wij maken het ook waar. Want de wereld is niet veilig en het blijft meer dan ooit nodig dat wij er zijn: mensen die kunnen vechten voor vrede en vrijheid.