04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Nieuwe Landmachtdag geeft militairen gezicht

Tekst kap Marlous de Ridder, kap Jaap Wolting

x

Een echte evaluatie moet nog volgen. Maar Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif sluit niet uit dat de Landmachtdag ‘nieuwe stijl’ volgend jaar navolging krijgt. Op meer dan 200 locaties liet de Koninklijke Landmacht 23 april haar gezicht zien, variërend van demonstraties tot steunverlening aan burgerinitiatieven. Interactie met de samenleving stond hierbij voorop. 

x
x

Nederland kleurde vorige week letterlijk groen. Van Zuid-Limburg tot Groningen. Op dorpspleinen en in de grote steden. De 6.000 ingezette militairen haalden alles uit de kast om hun jarige krijgsmachtdeel te promoten. Daar waar de KL niet aanwezig was, klonken teleurgestelde geluiden op social media. Speciaal voor het jubileumjaar zijn de traditionele Landmachtdagen op een kazerne vervangen door een nieuw concept. Door naar de burgers toe te gaan, wil de landmacht een breder publiek trekken. 

x
Machtig interessant wat de robot van de EOD allemaal kan. Foto: korporaal-1 Hille Hillinga.

Een gezicht

In Almere, waar 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo het Schouwburgplein in handen heeft, klinken diverse reacties. Van 'goh die dienstplicht moet echt weer terugkomen, dat zou die jongeren hier goed doen' tot 'supercool zo’n wapen, is ie geladen?' Militairen die een sociale patrouille lopen over de markt worden voortdurend aangesproken. Volgens soldaat-2 Jan Willem Dekker krijgen ze vooral leuke en enthousiaste reacties. “Sommigen kijken wat angstig naar ons wapen. En een enkeling denkt dat de oorlog is uitgebroken.” Ook Krista kan de Landmachtdag wel waarderen. “Ik zag de oproep op Facebook en vond het meteen een mooi initiatief. Normaal is het leger toch een beetje anoniem. Maar door hier op een openbare plek te staan, krijgen jullie echt een gezicht.” 

x
Militairen steken door het hele land de handen uit de mouwen. Foto: sergeant-1 Dave de Vaal

Gratis leden Jeugdsportfonds

Op andere locaties hielpen landmachtmilitairen met klussen bij sportverenigingen. Daar sneed het mes aan twee kanten. De verenigingen stelden als tegenprestatie gratis lidmaatschappen aan het Jeugdsportfonds ter beschikking om jeugd in achterstandsituaties een sportkans te geven. “De drempel om bij ons te fietscrossen, is erg laag”, vertelt voorzitter van de The Derrick Crossers, Eric Meppelink. “Dankzij gezamenlijke inspanning kan ieder kind hier zijn energie kwijt. Ook kinderen met een handicap maken bij ons hun rondjes. Als ze de pedalen maar rond kunnen krijgen, mogen ze de baan op.”

Of de Landmachtdag de huidige open dagen gaat vervangen, moet nog blijken. Maar dat er sprake was van meer interactie en dat er een ander, breder publiek is bereikt is een eerste conclusie. De Kruif, die samen met de minister van Defensie Hennis-Plasschaert enkele festiviteiten bezocht, toonde zich in Den Haag positief over de nieuwe opzet. 

Bekijk de compilatievideo van de eerste Landmachtdag ‘nieuwe stijl’.

Luchtmobiel gaf vol gas bij het Push to Add SpectaKL in hartje Den Haag.

Met een ludiek ontbijtje in de studio’s van Slam FM en Radio 2 gaven militairen in alle vroegte de aftrap voor de Landmachtdag. De dj’s konden het meegebrachte noodrantsoen wel waarderen. Foto: sergeant-1 Dave de Vaal.

Met een klein beetje hulp van een militair legt een enthousiast ventje zo snel mogelijk een militair parcours af. In Arnhem en Nijmegen nam de landmacht diverse parken in. Foto: Bart Nijs Fotografie.

Een geïnteresseerd ventje kijkt enthousiast naar wat die militairen toch allemaal in zijn stad doen.

Een militair van de Explosieven Opruimingsdienst toont in Winssen (Gelderland) triomfantelijk zijn vondst. Een boer vond daar bij het ploegen van zijn akker zo’n 70 granaten. Op 23 april maakte de EOD speciaal voor de Landmachtdag in elke provincie een explosief onschadelijk. Uiteraard was dit geen demo. Foto: Bart Nijs Fotografie.

In Almere pakt 45 Pantserinfanteriebataljon op het Schouwburgplein groots uit met onder meer een waarnemingsbaan, een demo optreden te voet en een schietpunt. Publiek dat de knallende wapens ontgaat, wordt getrokken door een sociale patrouille door het centrum. “De band met Almere is erg goed. Zo trekken we regelmatig samen op bij het aanpakken van de jeugdwerkloosheid”, vertelt compagniescommandant kapitein Marx. “Verder bieden we onze hulp aan bij maatschappelijke projecten in de omgeving.” Foto: sergeant-1 Dave de Vaal.

Spannend, maar ook best zwaar als je zo klein bent. In Breda heeft jong en oud belangstelling voor mensen en middelen van de landmacht. Foto: Evert-Jan Daniëls.

Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie lopen sociale patrouilles door ‘hun’ Breda. Foto: Evert-Jan Daniëls.

Argeloze terrasbezoekers kijken in hartje Den Haag ietwat verschrikt op als militairen voor het gebouw van de Tweede Kamer een vuurgevecht aangaan met terroristen. 11 Luchtmobiele Brigade organiseerde zowel in de hofstad als in Leiden het ‘Push to add SpectaKL’. Foto: korporaal-1 Hille Hillinga.

Dankzij 43 Gemechaniseerde Brigade ligt de fietscrossbaan van The Derrick Crossers uit Schoonebeek (Drenthe) er weer piekfijn bij. Voorzitter Eric Meppelink: “KL200 leeft hier enorm. Gisteravond wilden de kinderen vroeg naar bed omdat ze wisten dat de militairen vandaag kwamen klussen.” Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann.

Militairen slaan bij zwembad De Kerkvlekken in Havelte nieuw houtwerk voor reclameborden in de grond. Daarnaast plaatst de landmacht een toegangspoort, legt een voetbalveldje aan en levert straatwerk. “Zonder jullie hulp waren de zware klussen niet geklaard”, aldus locatiemanager Janny Mones. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann.

In Nieuwlande (Drenthe) knapte de landmacht een onderduikershol op. De oorspronkelijke bouwer, verzetsheld Max Léons (93), onthulde op 23 april het informatiebord: “Het is geweldig dat de historie op deze manier voortleeft. Want belangrijker dan alle kapitaal en luxe, is vrijheid.” Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann.

Een duiker van 11 Geniecompagnie en Zoetermeerse kinderen ontmoeten elkaar op de Markt. De stad stond de hele dag in het teken van de viering van KL200. De luchtmobielers gaven al afdalend een showtje weg op de Stadhuistoren en toonden hun materieel. Foto: korporaal-1 Hille Hillinga.