Gevechtspak duikt overal op

Aan de oproep om op de Landmachtdag ‘nieuwe stijl’ het uniform van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan te houden, is massaal gehoor gegeven. Voor veel reservisten was het extra speciaal. Zij droegen de hele dag hun militaire uniform in het ziekenhuis, tijdens hun postronde of in de rechtbank. Hieronder een korte impressie van maximale ‘groene’ zichtbaarheid.

x

Korporaal Monique Biermans

“Ik heb mijn pedicurewerk gedaan in GVT. Jongere cliënten vertelden me wat hun familieleden hadden meegemaakt in het leger en ouderen doken in het verleden. Tijdens de behandelingen werden er herinneringen naar boven gehaald. Het mooiste van 23 april vond ik de verbazing en de glimlach op de gezichten. Ik ben vaak op de foto gegaan, want klanten wilden graag aan familie en vrienden laten zien dat ze door een militair waren behandeld.”

x

Soldaat1 Remco van Houwelingen

“Ondanks dat mijn collega-weginspecteurs van Rijkswaterstaat weten dat ik reservist ben, reageerden ze verbaasd om me in gevechtspak te zien. Het leverde veel reacties op, die leidden naar interessante gesprekken over vrede en veiligheid. Wat wel heel bijzonder was, is dat iemand naar me toe kwam en vertelde dat hij dacht dat we waren gemobiliseerd in verband met de onrust in Oekraïne.”

x

Soldaat1 Henk Stoffers

“In Soest post bezorgen in GVT is een leuke en aparte gewaarwording. Mijn directe collega’s wisten dat ik reservist ben en keken niet vreemd op toen ik met het verzoek kwam om in uniform te lopen. Op straat werd ik nagekeken en spraken veel mensen me aan. Ik kreeg leuke opmerkingen van voorbijgangers, werd nagefloten en door blozende vrouwen aangekeken. Ik zou het zo weer doen.”

x

Soldaat1 Marc Westendorp

“Ik ben als strafrecht-advocaat in GVT naar kantoor gegaan. Die dag had ik ook zitting bij de politierechter van de rechtbank Den Haag. Toen ik in de rechtbank de toga over mijn GVT aantrok, keek de bode eerst vreemd op. Toen hij me herkende, gaf hij te kennen dat hij het geweldig vond. Een advocaat was blij verrast en zei: ‘Ik herkende je wel, maar wist niet dat je dit er ook nog bij deed.’

x

Kapitein Fred Warmer

“Toen ik in militair uniform een beveiligingsopdracht uitvoerde, bleek mijn klant zeer positief. Hij vond het bijzonder om te worden begeleid door een militair en wilde alles weten over mijn functie en mijn uitzendingen. Ook mijn collega’s vonden het mooi dat ik in DT liep. Een van hen liet optekenen: “Wat een verschijning! Een switch van zwart kostuum naar donkergroen uniform. Ik bewonder hoe Fred zich altijd inzet voor zijn werk en de mens.”