Hoofdmacht Nederlandse militairen naar Mali
100 militairen van de hoofdmacht die in Mali deelneemt aan de vredesmacht van de Verenigde Naties zijn eind april vertrokken. “Jullie laten zien dat de Nederlandse leeuw niet alleen kan brullen, maar ook de daad bij het woord voegt”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bij het vertrek op Vliegbasis Eindhoven.
Volgens hem wacht de commandant van de VN-missie, generaal-majoor Jean Bosco Kazura, met smart op de komst van de Nederlanders. Zij gaan hem helpen een goed beeld van de omgeving te krijgen door het verzamelen, verwerken en interpreteren van inlichtingen. De meeste militairen worden ingezet in de omgeving van de Malinese stad Gao. Daar werd de afgelopen tijd hard gewerkt aan de bouw van het kamp. Momenteel stroomt het materieel binnen. Ook op het hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako gaan Nederlanders aan de slag.
Spierballen bij brand Hoge Veluwe
2 helikopters, 5 blusvoertuigen, 2 commandovoertuigen en een bergingstank. Defensie liet 20 april bij de brand op het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn spierballen rollen om de grote natuurbrand te bestrijden. Zo’n 350 hectare natuurgebied raakte door de brand beschadigd, een kleine 10 procent van het totaal.
Een Chinook- en een Cougar-transporthelikopter voerden op 2e Paasdag blusvluchten uit. Met zogeheten bambibuckets, grote waterzakken, stortten de Defensieheli’s duizenden liters water uit boven de verschillende brandhaarden.
Behalve de 2 helikopters rukte de landmacht uit met blusvoertuigen van zowel het Infanterie Schietkamp Harskamp (ISK) als het Artillerie Schietkamp (ASK) in 't Harde. Een graafmachine en een bergingstank leverden 2 dagen ondersteuning aan de civiele brandweerkorpsen. Ze ruimden bomen, verzetten grond en trokken gestrande voertuigen los.
“Bos- en heidebranden op de schietterreinen zijn voor ons dagelijkse kost”, zegt Dick van Hoorn, commandant van een van de blusploegen op het ASK. “Onze jongens doen niet anders. We brengen hier dus een schat aan ervaring in. Of we die op het ASK inzetten of bij de buren; dat maakt niet uit.”
Nieuwe commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land
Brigadegeneraal Ivo de Jong is de nieuwe commandant van de grootste eenheid van de Koninklijke Landmacht, het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).
In hartje Apeldoorn nam hij begin april het bevel over van ranggenoot Hans van Griensven (die inmiddels is bevorderd tot generaal-majoor). Voorafgaand aan de overdracht defileerden militairen door het centrum. De plechtigheid werd bijgewoond door zowel militaire als civiele autoriteiten.
De Jong benadrukte dat het OOCL onmisbaar is voor de samenleving dankzij de vele specialisaties die het binnen de gelederen heeft. Als voorbeeld noemde hij de Explosieven Opruimingsdienst.
Het OOCL telt meer dan 5.500 militairen, verdeeld over 11 eenheden van bataljonsgrootte en verspreid over 13 locaties. De taken variëren van gevechtsondersteuning en logistieke dienstverlening tot specialistische taken als rechtspraak, militaire muziek en ceremonieel. Het hoofdkwartier zetelt op de Frank van Bijnenkazerne in Apeldoorn.
‘Dagje uit’ bij militair hospitaal
420 Hospitaalcompagnie ging begin april de concurrentie aan met het Dolfinarium. In Harderwijk oefende de geneeskundige eenheid met een Role 2 hospitaal. Bezoekers mochten een kijkje nemen.
De operatiekamer en de ziekenauto’s van het Role 2 hospitaal concurreerden 2 dagen met de orka’s en zeeleeuwen van het Dolfinarium. Omwonenden, leerlingen Veiligheid & Vakmanschap Zorg en studenten geneeskunde en tandheelkunde kregen een rondleiding.
De ontplooiing van de Role 2 in Harderwijk maakt onderdeel uit van het opwerktraject van 420 Hospitaalcompagnie. Ze trainden het opzetten en draaiende houden van het complex. Dankzij de constructie van 80 boogtenten en containers kon de eenheid dit militaire ziekenhuis binnen 72 uur opbouwen. De eenheid levert hiermee in missiegebieden complexe medische zorg. Een Role 2 hospitaal beschikt over onder meer een operatiekamer, een intensive care en een verpleegafdeling. Behalve reguliere artsen en gewondenverzorgers telt de eenheid ook chirurgen, anesthesisten en laboranten.
OTCRij opent 2 dependances
Op de kazernes in Schaarsbergen en Havelte zijn onlangs 2 dependances van het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (OTCRij) geopend. De opening van de decentrale locaties is één van de gevolgen van masterplan Atlanta.
Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Nico Geerts, verrichtte de ceremoniële openingshandeling in Schaarsbergen door met een KTM-motor door een papieren wand heen te rijden. Hij benadrukte het belang van opleidingscapaciteit dicht bij de brigades. “Samenwerken aan de rijvaardigheid van de brigades is van wezenlijk belang. Hierdoor worden mijn mensen in staat gesteld om veilig op de motor in het terrein hun werk te doen.” Naast de voor de rode baretten belangrijke KTM-opleiding in Schaarsbergen, worden ook Mercedes-Benz en DAF 4-tonner opleidingen gegeven op beide locaties. Hoewel de decentrale rij-instructiegroepen niet beschikken over een speciaal Verkeersoefenterrein, zijn er voldoende trainingsalternatieven beschikbaar in de directe omgeving.
Een van de maatregelen van Atlanta is het bouwen van een kleinere organisatie die beter aansluit bij de operationele eenheden. Een voorbeeld hiervan is de opleidings- en trainingscapaciteit dichter bij de brigades vestigen.
Dwarsliggerbijbel voor militairen
Voor protestantse militairen is sinds 16 april een speciale uitgave van de Bijbel beschikbaar. Het is een compacte uitgave in dwarsliggerformaat waardoor het boekje in de linkerbovenzak van het uniform past.
De nieuwe krijgsmachtbijbel is er in 2 vertalingen: de Nieuwe Bijbelvertaling en de Herziene Statenvertaling. Daarmee worden alle protestantse kerken bereikt. Binnen Defensie is er regelmatig vraag naar bijbeltjes. Vooral tijdens uitzendingen en bij intensieve militaire opleidingen hebben militairen steun aan hun geloofs- en levensovertuiging.
Soldaat-1 Van der Velden kreeg op landgoed De Zwaluwberg in Hilversum het eerste exemplaar van hoofd krijgsmachtpredikant dominee Klaas Ubels. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Koninklijke PIT Pro Rege en door de Stichting Herziene Statenvertaling.
‘Libanon-DAF’ in nieuw museum
De laatste witte Nederlandse DAF YP-408 is 11 april overgedragen aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het pantservoertuig deed van 1979 tot 1983 dienst bij de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).
In Libanon reden 58 YP-408 pantservoertuigen rond. Na terugkeer op Nederlandse bodem zijn de voertuigen vernietigd, op één na. Dankzij 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso, waarvan het personeel het UNIFIL-bataljon vormde, bleef dit exemplaar bewaard. Het regiment kreeg het voertuig in 1986 om op de kazerne bij het Libanon-monument te plaatsen. Na decennia lang als ornament te hebben gediend, is het voertuig in 2003 opgeknapt.
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is een nieuw museum. De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum en het Legermuseum zijn hierin bijeengebracht. Het museum op de voormalige vliegbasis in Soesterberg opent zijn deuren in oktober dit jaar.
Militairen milieubewust op missie
Milieubewustzijn op uitzending is geen modeverschijnsel. Sterker nog; het is van groot belang in elke missie. Dat was de boodschap tijdens de themadag ‘Milieuzorg in het operationele domein’ op de Lunettenkazerne in Vught.
Zo’n 70 militaire en civiele deskundigen van verschillende krijgsmachtdelen deelden hun kennis over de milieuzorg op missie. Bosnië, Libanon, Afghanistan: tal van lessen uit missiegebieden passeerden de revue. “Met afvalverbrandingsovens en dieselgeneratoren zijn de militaire kampementen in de operatiegebieden niet bepaald kampeerterreinen”, gaf Michael de Kock aan. Als hoofd Milieu van de Sectie Vastgoedmanagement, milieu- en brandweerzorg van de Koninklijke Landmacht was hij één van de initiatiefnemers van de themadag.
De Kock is bezig met alternatieven voor afvalverwerking en het opwekken van energie en warmte. “Het zoeken naar alternatieve oplossingen is niet per definitie duurder. De brandstof die nu nodig is, moet worden aangevoerd in konvooien die je moet beschermen. Dat betekent minder militairen voor je eigenlijke missie. Milieuzorg kan echt een force multiplier zijn, een zichzelf versterkend effect. Gelukkig zijn steeds meer operationele commandanten daarvan doordrongen.”
Snel inschrijven voor Grebbeberg Masters
De tweede editie van de Grebbeberg Masters van de KL vindt op 13 juni plaats in Rhenen. Alle defensiemedewerkers kunnen deelnemen aan dit fiets- en loopevenement met en voor gewond geraakte collega’s.
Deelnemers kunnen kiezen uit een fietstocht van 40 kilometer of een loopronde van 3 kilometer. Lopers rennen in teamverband (6 personen) een estafette, waarbij per team steeds 1 loper op het parcours is. De lopers mogen meerdere rondes afleggen. Daarnaast heeft de organisatie voor mountainbikeliefhebbers een 16 kilometer lange ATB-route uitgestippeld. Het is aan de deelnemende teams om op de dag zelf donaties voor de goede doelen mee te nemen.
De opbrengst van de Grebbeberg Masters komt altijd ten goede aan de zorg voor onze gewonde collega’s. Dit jaar gaan de donaties naar de Stichting Hulphond en het Jeugdsportfonds. Inschrijven voor de Grebbeberg Masters kan via intranet: http://sportevenementen.mindef.nl. De inschrijftermijn eindigt op 30 mei.
@davied wint met solfie van twittergeneraal
Een paar honderd Nederlanders hebben zichzelf op 23 april met een militair vereeuwigd voor de Landmachtdag. @davied won met zijn zogeheten ‘solfie’ met ‘twittergeneraal’ Hans Damen een duoparachutesprong bij het Korps Commandotroepen.
Militairen gingen verspreid over het hele land op de foto met burgers. Wie zo’n zogeheten solfie met #200KL twitterde naar @landmacht maakte kans op de parachutesprong. @Davied legde zichzelf vast in een authentieke solfie met brigadegeneraal Hans Damen, zelf ook fanatiek twitteraar en geestelijk vader van de landmachtactie.