05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Het alter ego van de infanterie

Tekst kap Roel van de Wiel
Foto Phil Nijhuis

Landmacht omarmt actieheld Captain America

Wat heeft Captain America met de Koninklijke Landmacht te maken? Veel, bleek 26 maart tijdens de première van de nieuwste actiefilm Captain America – The Winter Soldier in en rondom de Heineken Music Hall in Amsterdam. De landmacht adopteerde daar haar ‘alter ego’ met veel spektakel.

x
Wie is Captain America? Captain America is een fictief persoon, een zogenaamde superheld uit de populaire Marvel-stripboeken die voor het eerst uitkwamen in 1941. Hij ontstond in WOII als motivatie boost voor Amerikaanse soldaten. In feite was hij bedoeld als rolmodel voor deze soldaten. Hij was namelijk moedig, had doorzettingsvermogen, vocht hard maar eerlijk en zette zich als ‘sentinel of liberty’ in voor vrijheid. Daarnaast was hij ook een gewone man uit New York die aan het front met hen meevocht. Aan het eind van WOII bevroor hij in ijs en kwam daar pas recentelijk uit. Hij heeft dus 50 jaar van zijn leven gemist en voelt zich een ‘man out of time’.

Luitenant-generaal Mart de Kruif heeft niet meteen de angstaanjagende uitstraling van ‘colonel Fury’ Samuel L. Jackson. Een decolleté als dat van ‘Black Widow’ Natasha Romanoff kent het landmachtuniform ook niet. En eerlijk is eerlijk: niet elke infanterist is even knap en breed als Captain America. Toch ziet Commandant Landstrijdkrachten duidelijke raakvlakken tussen zijn mensen en de woeste film-kapitein, zijn gevolg en missie. 

Direct gevecht

Captain America doet namelijk wat de infanteristen van De Kruif in het echt doen: vechten voor vrede en vrijheid. En dat doen ze, als het moet, met parachutes, helikopters, maar ook te voet of bereden. Hoe dan ook: de ware infanterist beslist het gevecht in een direct gevecht, terwijl hij zijn vijand recht in de ogen aankijkt - soms zelfs letterlijk

Bovendien: saamhorigheid onder De Kruifs soldaten maakt hen bijzonder. Ze komen voor elkaar op en gaan door waar anderen stoppen. En daar is Captain America het in de film weer roerend mee eens: “Soldiers trust each other, that’s what makes it an Army instead of a bunch of guys shooting.”

x
Captain America – The Winter Soldier: Na de catastrofale gebeurtenissen in New York met de Avengers leidt Steve Rogers, oftewel Captain America, in Marvels ‘Captain America: The Winter Soldier’ een rustig leven in Washington D.C. Hij probeert zich daar aan de hedendaagse maatschappij aan te passen. Maar wanneer een S.H.I.E.L.D.-collega wordt aangevallen, raakt Steve verwikkeld in een web van intriges dat de wereld in gevaar dreigt te brengen. Captain America bundelt zijn krachten met Black Widow, en samen spannen ze zich in om het almaar groter wordende samenzweringscomplot aan het licht te brengen.

Jubileum landmacht

Hoewel Captain America – The Winter Soldier een nogal extreem loopje neemt met de werkelijkheid rondom wereldvrede en de daarbij behorende ethische vraagstukken waarmee echte militairen van doen hebben, adopteert de landmacht de filmheld graag voor haar 200-jarig jubileum. Insteek van dit jubileum is contact maken met de samenleving en daar past een openbaar evenement als een filmpremière goed tussen. 

Met een in scene gezette bevrijding van generaal De Kruif door echte commando’s en een demonstratie van moderne militaire voertuigen en innovatief materieel legde de landmacht een nadrukkelijke link met de personen en de verhaallijn in de actiefilm.

De mens centraal

Die link met echte militairen bestaat ook zeker. In een hightech wereld staat nog altijd de mens centraal. De mens met gevoel voor eer, dienstbaarheid, het verleden en traditie. En met respect voor veteranen en verloren collega’s. Of zoals Captain America het zegt: “We did things that made us sleep bad, so that people could be free.”  Het zijn kernwaarden voor echte landmachters en thema’s waarmee het krijgsmachtdeel in haar jubileumjaar naar buiten treedt.

De Kruif: “Ik hoop dat iedereen zich wel realiseert: veiligheid en vrijheid zijn geen vanzelfsprekende zaken, daarvoor zijn mensen nodig die daarvoor vechten. Captain America is al 50 jaar een superheld, maar wij doen dat werk al 200 jaar. En het belangrijkste verschil is: Captain America is fictief, wij zijn echt.”

x

Boodschap

Niet in elke bioscoop in Nederland zal nu een Fennek geparkeerd worden of Special Forces die als voorafje de hoogste baas ‘live’ bevrijden. Maar de boodschap mag duidelijk zijn: de Koninklijke Landmacht voelt zich verbonden met de stoere held in de nieuwste film van de Marvel-stripboekserie. En dat lijkt vergezocht, maar het jarige krijgsmachtdeel heeft wel een punt.

x