04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Landmacht beveiligt rijroute NSS [2/2]

Tekst kpl-1 Thijs Imandt
Foto Mediacentrum Defensie

x
De Koninklijke Landmacht ondersteunde tijdens de NSS de nationale politie op meerdere gebieden, waaronder het bewaken van de rijroute Schiphol-Den Haag.

Normaal gesproken opereert hij vanuit een CV90 gevechtsvoertuig, tijdens de Nuclear Security Summit bemant hij een Fennek-verkenningsvoertuig. Dat heeft alles te maken met zijn taak. Sergeant-1 Vincent Heinen beveiligt de N44, de weg waarover de delegaties zich verplaatsen van en naar het World Forum in Den Haag.

De groepscommandant van 45 Pantserinfanteriebataljon houdt met de nauwkeurige waarnemingsmiddelen van de Fennek zijn omgeving scherp in de gaten. Dankzij een laserafstandmeter, een camera die beelden omzet naar digitale informatie en een warmtebeeldkijker die zicht geeft in het donker, is Heinen volledig uitgerust voor zijn taak. Met gemak overziet hij 300 meter van de N44.

x

In contact

Afwijkingen aan voertuigen of verdachte personen die zich door de aangrenzende bosrand verplaatsen geeft hij over de radio door aan de nabijgelegen commandopost. Die staat op zijn beurt weer in contact met de politie. Agenten kunnen dan beslissen om een kijkje te nemen en vervolgstappen te nemen. Want de opdracht voor de militairen is helder: ze ondersteunen de civiele autoriteiten. Daadwerkelijk overgaan tot actie is voorbehouden aan de politie.

'Niemand passeert hier zonder ons medeweten'

Collega’s van 20 Nationale Reservebataljon en 11 Luchtmobiele Brigade staan op steenworp afstand van Heinens Fennek. Het kruispunt waar de militairen op uitkijken, is tijdens de NSS volledig afgesloten met 20 ton zware vrachtwagens als roadblocks. “We speuren met verrekijkers de omgeving af om te kijken of alles veilig is. Zo nu en dan laten we een stadsbus door. Verder passeert hier niemand zonder ons medeweten”, garandeert een luchtmobieler.  

x