10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Meer dan familie

Tekst Ingmar Kooman
Foto Evert-Jan Daniëls

Wapenbroeders, 200 jaar na Waterloo

Toeval bestaat wel. En het heet De Niet: adjudant Willem de Niet en fuselier Evert de Niet. De eerste onderofficier bij 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. De tweede een veteraan van de Slag bij Waterloo. Familie, beiden militair, maar ook wapenbroeders bij hetzelfde regiment. En dat ontdekte adjudant De Niet bijna 200 jaar na het ontstaan van de Koninklijke Landmacht.

x

“Eigenlijk had ik niet zoveel met geschiedenis”, bekent Willem de Niet. Maar dat veranderde toen een oom vorig jaar aanklopte met een portret van een verre voorouder: Evert de Niet, binnen de familie bekend als de ‘Held van Waterloo’.

Met een knipoog natuurlijk, want welke rol Evert echt speelde in 1815 bij de beslissende nederlaag van Napoleon, dat was zijn nazaten niet duidelijk. “Zijn portret stond altijd in prentbriefkaartformaat op het bureau van mijn vader”, herinnert Willem zich. “Met die zilveren medaille omdat hij bij Waterloo had gevochten, zo was het verhaal. Veel meer wisten we niet.”  

Generaties

Het duo besloot de historie van Evert verder uit te pluizen. Bij welke eenheid zat hij, wat deed hij bij Waterloo en hoe waren ze verwant aan elkaar? Dat leverde een paar verrassende feitjes op.

Allereerst bleken ze directe familie van elkaar. Nou ja, direct. Evert blijkt Willems betbetbetovergrootvader. 5 generaties terug dus.

Evert kwam in 1814 op bij het 15de bataljon Land Militie, zo blijkt. “Evert was dus 200 jaar geleden een van de allereerste dienstplichtigen”, vertelt Willem. Als beheerder van de historische collectie van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG) had hij toegang tot historische documenten. Daartussen ook een overzichtje van de ‘stambomen’ van alle regimenten. 

x
Een regiment is tegenwoordig niet langer een operationele eenheid. Het staat vooral voor een traditie en een gedeelde geschiedenis. Door bepaalde gebruiken van voorgaande eenheden in ere te houden en goede voorbeelden uit te vergroten, versterken landmachtmilitairen hun kameraadschap. Bij de uitoefening van hun taak kan juist dat het verschil betekenen tussen leven en dood.
x

Rillingen

“Zou die ouwe Evert dan misschien aan het RIOG kunnen zijn gelinkt?” wil Willem weten. Hij duikt opnieuw de boeken in en struint internet af op zoek naar antwoorden. Evert diende bij het 15de bataljon Land Militie en later het 9de bataljon Nationale Militie. Via het 2de bataljon 9de Afdeling Infanterie, het 3de bataljon van het 8ste Regiment Infanterie gelinkt aan, jawel: het Regiment Infanterie Oranje-Gelderland. Het regiment waar Willem nu werkt. “Bij zo’n historische sensatie liepen de rillingen wel even over mijn rug, jahaha!”

Willem stuitte in zijn zoektocht op “een heel assortiment” aan toevalligheden. “Vorig jaar september zou 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG nog worden opgedoekt. We zaten in zak en as. Daarna kwam het bericht dat we toch niet zouden worden opgeheven. En dan dit verhaal. Uitgerekend nu: bijna tot op de maand 200 jaar na de oprichting van de KL en juist met een link naar het RIOG.”

Evert
Naam: Evert de Niet (1794-1885) - Dienstverband: dienstplichtige - Rang: fuselier - Eenheid: 15de bataljon Land Militie, later 9de Nationale Militie - Dienstperiode: 1814-1817 - Krijgsverrichtingen: Slag bij Waterloo (1815) - Onderscheiding: Zilveren Herdenkingskruis 1813-1815
x
Naam: Willem de Niet (1957) - Dienstverband: beroepsmilitair - Rang: adjudant - Eenheid: 45 Pantserinfanteriebataljon - Dienstperiode: 1977 tot nu - Uitzendingen: Irak (2003) Afghanistan (2004 en 2007) - Onderscheidingen: NAVO-medaille, SFIR-medaille, ISAF-medaille met gespen

Voetnoot

En Waterloo? Tijdens de Slag lag het 9de bataljon in reserve. Bij de gevechtshandelingen was hij die dag in elk geval niet betrokken. “Bijzonder heldhaftig zal hij wel niet zijn geweest”, concludeert Willem. “Ik ben zelf nogal een prater en dat zal bij hem wel niet anders zijn geweest. Ik sluit zeker niet uit dat hij in zijn woonplaats Scheveningen zijn eigen verhaal gewoon wat mooier heeft gemaakt.”

Evert een ouwe boef? Misschien. Maar het levert de familie De Niet generaties later nog altijd een kleurrijk verhaal op. En het is daarmee een mooie voetnoot in de geschiedenis van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland én de viering van 200 jaar Koninklijke Landmacht.

x
Quatre-Bras en Waterloo, de grote wapenfeiten van voorlopers van het regiment in de oorlog tegen Napoleon. Bij Quatre-Bras, een strategisch gelegen kruispunt op de weg van Charleroi naar Brussel, leverden de Nederlandse eenheden op 15 en 16 juni 1815 zware gevechten met de Fransen. In de Slag bij Waterloo wisten de Nederlandse eenheden ondanks zware verliezen de Franse troepen te weerstaan. De tijd die ze daarmee wonnen, gaf oprukkende geallieerde eenheden gelegenheid om een nieuwe aanval op Napoleons legers in te zetten. Aan het einde van 18 juni vond de Franse keizer zijn Waterloo.

Vaandel: veel meer dan een vlag

Trouw, eenheid en eergevoel, daarvoor staat een vaandel. Het is het belangrijkste symbool van een militaire eenheid. Militairen leggen na hun aanstelling bijvoorbeeld de eed of belofte af op het doek. Een vaandel (of bij de eenheden die vroeger te paard optraden: de standaard) staat voor de saamhorigheid van iedereen die bij de eenheid dient of heeft gediend. Van oorsprong zijn vaandels echter veldtekens. Op het slagveld dienden ze als bron van bezieling en trots. Ook waren ze een oriëntatiepunt voor militairen en hun commandanten. De vaandels van tegenwoordig komen uit de begintijd van het koninkrijk. Koning Willem I kende in 1820 vaandels en standaarden toe aan zijn eenheden.

Vaandelopschriften

Om de eenheid te inspireren, staan op de veldtekens ook de krijgsverrichtingen van de voorgangers van de eenheid vermeld. Je bent als militair niet alleen onderdeel van een eenheid. Je maakt deel uit van een militaire familie. Vaandelopschriften van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland: • Quatre-Bras en Waterloo 1815 • Citadel van Antwerpen 1832 • Java 1946-1949 • Nieuw-Guinea 1962

Slag om de Grebbeberg

Regimenten of de onderliggende compagnieën staan geregeld stil bij hun geschiedenis. Zo zijn afvaardigingen van het RIOG jaarlijks aanwezig bij de herdenking van de Slag om de Grebbeberg (1940).

Cravate

Vaandelopschriften kunnen op het doek zelf staan. Als daar geen plaats is, krijgen ze een plaats op een cravate, een lint dat als een strik boven aan de stok is bevestigd. Daarop staan deze extra krijgsverrichtingen: • Grebbeberg 1940 • West-Java 1946-1949

Zilveren Herdenkingskruis 1813-1815

Bijzonder aan het vaandel van Oranje Gelderland is dat het doek zelf een onderscheiding draagt. Het is een eerbetoon aan de militairen die in de periode 1813-1815 waren ingezet. Na het overlijden van de laatste veteraan van de Napoleontische oorlogen kende koningin-regentes Emma in 1896 het Zilveren Herdenkingskruis 1813-1815 toe aan het 8ste Regiment Infanterie, een voorloper van het Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Deze medaille is als vaandeldecoratie aan het vaandel gehecht.