06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Landmacht: show your face!

Tekst kap Jaap Wolting
Foto kpl-1 Hille Hillinga en Evert-Jan Daniëls

Nederland kleurt groen op 23 april

x
x
Woensdag 23 april kleurt Nederland groen. Speciaal voor het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Landmacht krijgt de landmachtdag een andere invulling. Geen open dag op een kazerne, maar zoveel mogelijk militairen de samenleving in.
x
x

In het jaar dat de Koninklijke Landmacht 200 jaar bestaat, start de organisatie met een pilot voor een Landmachtdag. Vroeger gaven militairen en middelen acte de présence op 1 kazerne. Nu rijden alle eenheden zelf het land in om de samenleving een breder beeld te geven van hun werk. 

Overal. Dus in Zwolle, Eindhoven, maar ook in Assen en Ermelo. Op minimaal 200 locaties voeren eenheden op 23 april activiteiten uit, variërend van demonstraties van militair optreden tot sportactiviteiten en steunverlening aan lokale burgerinitiatieven. Daarnaast openen scholen op 22 april hun deuren voor de KL. Onder het mom van ‘praten met soldaten’ gaan militairen de klassen in om de jeugd hun persoonlijke verhaal te vertellen. Nederland moet op 23 april groen kleuren. Daarom wordt er een moreel appèl gedaan op alle landmachters: draag de hele dag je tenue, waar je ook bent. Sportvereniging, gitaarles of ouderavond. Toon dat je trots bent op je werk. Leg contact met de samenleving en vertel, laat zien wat de landmacht voor en namens Nederland doet.

Open Landmachtdag 23 april

Iets doen voor anderen
Het afwijken van de traditionele Landmachtdagen is best spannend. Slaat het concept aan? Duidelijk is wel dat het ‘ongelofelijk veel extra werk’ oplevert, zegt Wilma Blom, plaatvervangend hoofd Sectie Communicatie 43 Gemechaniseerde Brigade. “De brigade moet zelf, tussen het drukke oefenprogramma door, op zoek naar scholen en projecten. “Maar", voegt ze toe, "het is heel erg leuk om iets te doen voor veel verschillende organisaties en stichtingen. In gesprek met de mensen die we gaan helpen, blijkt dat ze onze ondersteuning helemaal geweldig vinden.”

Wat gaan we zien op 23 april? Klik op de plusjes voor meer informatie

NOORD-NEDERLAND

43 Gemechaniseerde Brigade covert een groot gebied van 7 provincies. Activiteiten lopen uiteen van een dag op de kinderafdeling van het Universitair Medisch Centrum Groningen tot padvinders leren exerceren. Andere voorbeelden zijn een bouwproject bij een huis voor autistische kinderen en het opknappen van een Drents onderduikershol.

GELDERLAND

Het Operationeel Ondersteuningscommando Land zet verschillende eenheden in. Het Vuursteuncommando demonstreert zijn vaardigheden in onder meer Nunspeet, Epe en Elburg. 400 Geneeskundig Bataljon gaat met een roadshow de weg op. En in Barneveld moet het publiek niet raar opkijken als 100 Bevoorradings- en Transportbataljon nieuwe mensen beëdigt ten overstaan van burgers.

ARNHEM

Deze stad kleurt groen door demo’s van 11 Luchtmobiele Brigade bij de Eusebiuskerk, een bootcamp in het Sonsbeekpark en militaire hardlopers bij de AtjehRun.

ZUID-HOLLAND

11 Luchtmobiele Brigade zet in Leiden en Den Haag een ‘Push to add SpektaKL’ op. Door interactie met de burger speelt zich in de Hofstad een spectaculair scenario af. In Dordrecht en Zoetermeer eisen de rode baretten het stadhuisplein op. Militairen houden interactieve activiteiten met de bevolking en showen bootjes en een duiktank.

NOORD-BRABANT

In Zuid-Nederland trekt een karavaan van 13 Gemechaniseerde Brigade van Zuid naar Noord. De eenheid start in Eindhoven, Helmond en Tilburg en toert dan naar boven. Verder geven infanteristen demonstraties en beklimmen ze de kerktoren van Roermond. En voor PSV-liefhebbers; 13 Mechbrig brengt een verrassingsbezoek aan de jeugddag van de voetbalclub.

ALLE PROVINCIES

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimt 23 april in elke provincie een bom.

Open Landmachtdag 23 april