x

Landmacht demonstreert veelzijdigheid tijdens Grondwetfestival

Tijdens het Grondwetfestival in Den Haag toonde de Koninklijke Landmacht afgelopen zaterdag haar veelzijdigheid. Dat gebeurde tijdens tal van demonstraties voor de tienduizenden belangstellenden, onder wie Koning Willem-Alexander.

De landmacht verleende medewerking vanwege haar 200-jarig bestaan. Bovendien staat in artikel 90 van de grondwet dat de krijgsmacht een bijdrage moet leveren aan de internationale rechtsorde en de stabiliteit in de wereld. De deelname vormde ook de opmaat naar de viering van 200 jaar KL in april. Het Grondwetfestival werd gevierd met activiteiten en demonstraties rond de Hofvijver en het Binnenhof. Daarnaast was in het Atrium van het stadhuis de expositie 'Bescherming cultureel erfgoed' te zien die de landmacht speciaal voor 200 jaar Koninkrijk en 200 jaar Koninklijke Landmacht heeft opgezet.

x
x

Nieuwe commandant voor MatlogCo

Het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) heeft een nieuwe commandant. Kolonel Hans Damen droeg 21 maart het commando over aan kolonel ir. Gerhard Schonewille. Damen stond stil bij de ingrepen op materieellogistiek gebied die het gevolg waren van de recente bezuinigingen.

Het MatlogCo komt voort uit de reductie met 33% van de materieellogistieke capaciteit van het opgeheven Defensiebedrijf Grondgebonden Systemen en de herstelcompagnieën. "Ondertussen werd er loyaal doorgewerkt door ons personeel, zelfs als ze nog geen zicht hadden op een nieuwe functie", aldus Damen.  

Ook werd SAP ingevoerd binnen het MatlogCo. "Onze klanten hebben daar helaas last van. Maar we bleven en blijven alle operationele missies ondersteunen.” Verder gaf Damen aan dat de inzetbaarheid van de CV90 fors is gestegen. En dat de aanschaf en levering van reservedelen in 2013 steeg met meer dan vijftig procent ten opzichte van 2011. Verder zijn de contacten met de industriële partners door het Land Maintenance Initiative structureel versterkt. Damen: “Er staat nu een toekomstbestendige organisatie, afgestemd op de behoeften van de krijgsmacht van de 21e eeuw.”

x

Onderscheiding voor commando’s

Vanwege hun uitzonderlijke optreden in Afghanistan heeft 105 Commandotroepencompagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen. Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die Commandant Landstrijdkrachten kan toekennen. De waardering is slechts 8 keer eerder uitgereikt. 

105 Commandotroepencompagnie draaide van april tot augustus 2009 een uitzending Special Operations Taskforce 55 (TF-55) in Zuid-Afghanistan. De eenheid behoorde tot de eerste rotatie KCT’ers die onder direct bevel stond van het ISAF-hoofdkwartier. De Nederlandse commando’s slaagden er binnen no-time in volwaardig te opereren naast de andere Special Operations Task Forces.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte de onderscheiding persoonlijk uit aan de commando’s. Volgens De Kruif kon onder meer door het hoge operationele tempo van de operators de vijand worden onderdrukt, waardoor de druk op de Task Force Uruzgan verminderde. Ook zei hij: “Het succes van deze operaties draait uiteindelijk om een viertal zaken: getraindheid, professionaliteit, effectiviteit en vastberadenheid. Dit bent u, dit was u en dit heeft u zeker laten zien.”

x
x

Toch Nederlandse Chinooks naar Mali

Defensie stuurt toch transporthelikopters mee met de troepen naar Mali. 3 Chinooks van de Koninklijke Luchtmacht gaan mee naar Afrika om de medische evacuatiecapaciteit te garanderen.

Dat heeft minister Hennis-Plasschaert eind maart laten weten aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk zouden de Nederlanders gebruik maken van de helikopters van andere VN-partners en civiel ingehuurde heli’s. Omdat met die constructie de medische evacuatiecapaciteit niet gegarandeerd kon worden, gaan de Chinooks nu alsnog mee.

Door de inzet van de Chinooks wordt de troepenmacht uitgebreid met 70 militairen van het 298 Squadron. Ook moet de infrastructuur van het kamp worden aangepast. De toestellen zullen daarom pas naar verwachting in oktober volledig inzetbaar zijn. Ook werd bekend dat Nederlandse militairen worden gehuisvest in beschermende containers, dit omdat Gao een aantal maal doelwit is geweest van indirecte beschietingen.

x
x

Middendorp bedankt raketverdedigers

“Jullie inzet is een prestatie van formaat. We vragen meer van jullie dan eigenlijk verwacht mag worden.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp tijdens zijn bezoek aan de Patriot-eenheid in de Turkse stad Adana. 

Ruim 200 Nederlandse militairen beschermen met 2 Patriot-luchtverdedigingssystemen de meer dan 2 miljoen inwoners van Adana tegen eventuele raketaanvallen vanuit Syrië. Half maart bereikten de Nederlanders een mijlpaal: 10.000 uur non-stop raketverdediging. Middendorp liet zich persoonlijk door het personeel informeren over hun inzet. Sommigen van hen zijn sinds eind januari vorig jaar al 3 keer ingezet.

x

Generaal Middendorp was in het gezelschap van CDA-kamerlid Raymond Knops, zelf voormalig officier luchtverdediging. Knops: “Jullie inzet toont het belang van het bondgenootschap en internationale samenwerking. Nederland neemt daarin verantwoordelijkheid en de Nederlandse krijgsmacht neemt een voortrekkersrol. Zeker met deze waardevolle capaciteit.” De missie duurt tot januari 2015. 

x

Inschrijving Freedom Trail gestart

x

Op 5 en 6 juni vindt de Freedom Trail plaats. Tijdens dit nieuwe en grootse sportevenement laten honderden militairen, veteranen en politie- en brandweermedewerkers in estafette-vorm zien waar zij zich dagelijks voor inzetten: vrede en veiligheid. 

De Freedom Trail volgt deels de route die de geallieerden precies 70 jaar geleden aflegden toen zij Europa bevrijdden. De tocht tussen Normandië en Berlijn kan zowel per motor, fietsend, hardlopend, skeelerend, raftend en zwemmend worden afgelegd. 

Tijdens de tocht staan de onderlinge kameraadschap, saamhorigheid en solidariteit onder (oud) geüniformeerden centraal. Daarnaast zamelen de deelnemers geld in voor collegiale ondersteuning bij politie, brandweer en voor veteranenzorg. Belangstellenden kunnen zich tot 1 mei inschrijven via http://freedom-trail.nl