10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMar Wereldwijd

Al-Asad Airbase, Irak

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer wachtmeester-1 Niek vanuit Irak.

"Normaal gesproken werk ik op de Brigade Drenthe-IJsselstreek in Havelte. Samen met mijn buddy vormen wij sinds begin mei het eerste artikel 4-detachement op Al-Asad Airbase in Irak.

We zijn hier samen met het Helidetachement 1 van het Defensie Helikopter Commando, vliegbasis Gilze-Rijen en een National Support Element bestaande uit militairen van diverse krijgsmachtdelen. Wij houden ons bezig met de politietaak voor alle Nederlandse militairen die betrokken zijn bij de NAVO Missie Irak. Deze missie richt zich op versterking van de Iraakse veiligheidssector door militaire en civiele adviseurs met specifieke expertise in te zetten. De Chinook-transporthelikopters van de luchtmacht verzorgen transport van mens en materieel.

Niek kijkt mee terwijl een militair controleert of zijn pistool ontladen is.
“Tijdens elke uitzending gebeurt wel wat. Vermissingen, diefstallen of ongewilde schoten. We adviseren de commandant bij vraagstukken en treden op indien nodig”, vertelt Niek. “Als het kamp nog niet af is, doe je wat je kunt om te helpen. Als er hout over is, gebruik je dat nuttig, bijvoorbeeld door er een bord van te maken. Hier maak ik een KMar-herkenningsbord van, zodat de militairen ons weten te vinden.”

Mijn dagen beginnen hier vaak met een kop koffie en aansluitend gaan we sporten. Na het ontbijt rijd ik naar de werklocatie. Door op de werkvloer aanwezig te zijn, zijn we zichtbaar en makkelijk benaderbaar voor de Nederlandse collega’s. Het contact met de commandant is goed, de lijnen zijn kort en we geven gevraagd en ongevraagd advies. Verder praten we vaak met de aanwezige militairen in het kader van preventie. Zo voorkomen we onnodige ongevallen, overtredingen of strafbare feiten.

Deze uitzending geeft de nodige uitdagingen. Bij aanvang van de missie is verteld dat er legering zou zijn en een kantoor om in te werken. Het kantoor is nog in aanbouw en we hebben nu tijdelijke legering. Door vertragingen in de bouw ligt er net een fundering. Het ontbreken van een eigen werkruimte met de benodigde verbindingen dwingt ons om op de ‘ouderwetse’ manier te werken, met pen en papier. Dat is de romantiek van uitzending!

Niek poseert met armen over elkaar voor ondergaande zon. Foto rechts: Niek praat met een luchtmachtcollega, op de achtergrond staat een Chinook transporthelikopter.
“Irak is mijn eerste uitzending en ik hoop zeker niet mijn laatste. Ik ben trots dat ik hier de Koninklijke Marechaussee mag vertegenwoordigen", aldus Niek. “We hebben goed contact met de militairen in het gebied. Zo leren we wat er speelt of waar men tegenaan loopt.”

Onze slaaplocatie fungeert voorlopig als kantoor en indien nodig kunnen we daar mensen ontvangen. Omdat het kamp nog niet af is, help ik links en rechts met de opbouw. Daardoor leer ik de militairen kennen en leert men ons kennen.

Als neventaak geef ik rijbewijzen voor de 'flight line' af. Men volgt dan een verplichte korte cursus bij mij en sluit dit af met een toets. Het voordeel van zelf opleiden is dat we mensen makkelijker vaardigheden en tips kunnen meegeven. Inmiddels heb ik met veel plezier al 75 militairen opgeleid voor hun drivers license.

“Samenwerken doen we op verschillende niveaus. Zo ook met de Franse Gendarmerie en de Amerikaanse Militaire Politie. Het is fijn om met de gendarmerie samen te werken. We hebben veel gemeen.”

Er zijn meerdere nationaliteiten op het kamp aanwezig die elk hun eigen Military Police mee genomen hebben. Elke nationaliteit heeft zijn eigen taakstelling en bevoegdheden, waardoor wij elkaar goed kunnen vinden en aanvullen. We helpen de collega’s regelmatig, we oefenen samen en wisselen ervaringen en werkwijzen uit. Dit geeft mij erg veel energie en maakt dat ik met veel plezier mijn werk doe.

Ik kan gerust zeggen dat ik het erg goed naar mijn zin heb in Irak. Stiekem kijk ik op tegen het vertrek over een paar maanden."

Vriendelijke groet,

Wachtmeester Niek
artikel 4-detachement NAVO Missie Irak