07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort (1/2)

Gouden ereteken voor doorbreken taboe op mentale klachten

Adjudant Renaldo Ishaak heeft het Ereteken voor Verdienste in goud ontvangen. Hij kreeg het eremetaal voor zijn jarenlange inzet op het gebied van mentale gezondheid. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs reikte de versierselen uit.

Ishaak brengt het onderwerp mentale gezondheid binnen de gehele krijgsmacht onder de aandacht. Hij is de iniatiefnemer van KNAK. Sinds 2 jaar richt hij zich volledig op de verdere ontwikkeling van dit defensiebrede online platform. KNAK steekt militairen die door heftige gebeurtenissen met psychische klachten kampen een hart onder de riem. Ook laat het de mens achter het uniform zien. Met als motto: geknakt, maar niet gebroken.

Behalve het ereteken had Roelofs voor Ishaak lovende woorden. “Je doorbreekt taboes, bijvoorbeeld door bespreekbaar te maken wat een ingrijpende gebeurtenis met je kan doen. Je brengt mensen samen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en erover willen praten. En je zet mentale gezondheid op een laagdrempelige manier in de schijnwerper.”

Adjudant-onderofficier Ishaak krijgt het ereteken opgespeld door commandant Roelofs.

Belangrijke brief over Stap 4 voor medewerkers LTC

Medewerkers van het Landelijk Tactisch Commando ontvangen vandaag, donderdag 27 juni, een belangrijke brief in hun defensie e-mail. Hierin staat of er een voornemen tot plaatsing is in de nieuwe organisatie, of dat er een voornemen is tot niet-plaatsing. Houd je e-mail dus goed in de gaten.
De vakbonden hebben woensdag 25 juni hun akkoord gegeven op het Personeelsvullingsplan (PVP). Dit plan is op vrijdag 14 juni tijdens de eerste begeleidingscommissie (BCO-1) door hen getoetst. Nu het plan door de bonden is goedgekeurd, horen de LTC-medewerkers vandaag wat dit voor hen betekent.

Heroverweging
Wie het oneens is met dit voornemen, kan een verzoek tot heroverweging indienen. Dat kan tot en met 21 dagen na de dagtekening van de brief in de defensiemail. Dat is 28 juni. Vrijdag 19 juli is dan de laatste mogelijkheid tot het indienen van een heroverweging. Uiterlijk om 17.00 uur moeten de heroverwegingen zijn ingediend en zijn ontvangen door de afdeling P&O van het LTC. Een leidinggevende en/of HR- adviseur kan ondersteunen bij het indienen van een heroverweging.

BCO-2
Alle tijdig ontvangen heroverwegingen worden beoordeeld en beschouwd en krijgen een advies. Daarna worden de heroverwegingen aangeboden aan de vakbonden om te bespreken in de BCO2. Dat zal volgens de huidige planning medio augustus zijn.

Vragen of meer informatie
Op het intranet van het LTC staat een speciale pagina met veel informatie over de reorganisatie. Je vindt hier onder andere het formulier om een heroverweging in te dienen, uitleg over de transitiecodes en een FAQ. Vind je hier niet het antwoord op je vraag, neem dan contact op met je leidinggevende of met je HR adviseur.

Dienjaarmilitairen ronden opleiding af

De tweede lichting dienjaarmilitairen van de Marechaussee is eind vorige maand beëdigd op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. In aanwezigheid van familie, vrienden en collega's werden zij gefeliciteerd en toegesproken door de commandant van het opleidingscentrum, kolonel Willemijn Arends. De nieuwe collega’s gaan aan de slag bij de Brigade Grensbewaking op Schiphol.

Gedurende 15 weken opleiding haalde de tweede lichting het beste uit zichzelf. Na het behalen van de Algemene Militaire Basis Vaardigheden volgde een functieopleiding Grenspolitietaak, waarin leerlingen aan de slag gingen met onder meer de Vreemdelingenwet en valse documentatie.

Start op de grens 
De dienjaarmilitairen zijn begin deze maand begonnen op Schiphol. Hier verrichten ze ondersteunende werkzaamheden zoals controles aan de gate en observaties. Verder bezoeken de dienjaarmilitairen andere brigades, om zo kennis te maken met het brede takenpakket van de Marechaussee.

Dienjaar breidt uit
In augustus start de derde lichting dienjaarmilitairen bij de Marechaussee. Voor 2025 is het streven 4 lichtingen op te leiden, met een totaal van ruim 100 dienjaarmilitairen. Deze collega’s gaan behalve op de grens, ook aan de slag binnen het domein Bewaken & Beveiligen en het programma Militaire Politie.

Een peloton dienjaarmilitairen loopt met volle bepakking en geweer een patrouille.

Kolfruimte en plastuit beschikbaar

Dit jaar zet de Marechaussee een belangrijke stap vooruit als eerste onderdeel van de Krijgsmacht dat een pilot voor mobiele kolfruimtes start. Deze flexibele ruimtes voldoen aan alle wettelijke eisen en bieden het comfort en de ondersteuning die nodig is. Daarnaast is vanaf nu de Liberpee, een plastuit, gratis beschikbaar voor alle vrouwelijke* collega’s die daar gebruik van willen maken.

Liberpee

Sanitaire voorzieningen zijn in het veld en de operatie uitdagender voor vrouwen dan voor mannen. Naast ongemak en het zoeken naar een discrete plek, heeft dit vaak tot gevolg dat vrouwen minder drinken, wat erg ongezond en niet zonder risico  is. De plastuit vergroot de sanitaire voorzieningen en is veilig en makkelijk in gebruik. Daarom kunnen vrouwelijke collega’s de plastuit aanvragen.

Mobiele kolfruimte

In de nieuwbouw op Camp Nieuw Amsterdam is inmiddels de eerste mobiele kolfruimte geplaatst. Een tweede wordt binnenkort geplaatst op de Brigade Noord-Holland.

Alle informatie over de initiatieven en over het aanvragen ervan is te vinden op intranet.

De mobiele kolfruimte

Robot Lisa ondersteunt de Marechaussee

De Marechaussee verwelkomt een nieuwe virtuele collega: Lisa. Hoewel Lisa geen fysieke medewerker is, vervult ze een belangrijke rol binnen onze organisatie. Haar taak is om persoonsgegevens op basis van PeopleSoft actueel te houden. Momenteel ontbreekt er een rechtstreekse koppeling tussen PeopleSoft en het personeel volgsysteem.

Robots zoals Lisa hebben het potentieel om de om verscheidene processen binnen de gehele organisatie te optimaliseren. Dankzij de implementatie van automatisering software in de vorm van Robotic Proces Automation (RPA), worden tijdrovende handmatige taken geautomatiseerd. Hierdoor krijgen collega’s meer tijd om zich te richten op meer complexe en creatieve taken, terwijl de robots zich bezig houden met de simpele repetitieve taken.

Robotics Control Center

Defensiebreed zijn er op dit moment ruim 200 actieve robots zoals Robot Lisa die de collega’s ondersteunen. Het Robotics Control Center valt onder de afdeling Directie Personeel en Bedrijfsvoering (DPB) en helpt bij het ontwikkelen van op maat gemaakte robots. Op dit moment zijn er vijf actieve robots binnen de Marechaussee actief. Zij worden ingezet bij Werving en Selectie, IBT-certificering en Bureau Buitenland Missies.

Meer informatie?

Meer informatie over Robot Lisa? Heb je een idee of kom een je uitdaging tegen in je dagelijks werk waarbij je wel een paar extra (virtuele) handen kunt gebruiken? Neem dan contact op via e-mail RCC.KMAR@mindef.nl.

Resultaat Alpe d’HuZes

2 teams van de Marechaussee namen 6 juni deel aan de Alpe d’HuZes. Bij dit sportieve evenement zamelen deelnemers geld in voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Dit jaar is er maar liefst 42.970 euro opgehaald.

De deelnemers starten beneden aan de berg in Bourg d’Oisans en eindigen boven op de Alpe d’Huez (1.860 meter). Hierbij leggen ze fietsend, hardlopend of wandelend een afstand af van ruim 14,5 kilometer met 21 haarspeldbochten. Het hoogteverschil tussen start en finish is 1100 meter.  

Doneren

Wil jij doneren? Dit kan tot half september. Voor meer informatie of een donatie kijk dan op www.teamkmar.nl.

Deelnemer Max op de Alpe d’Huez