03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De 12 mooiste foto's van...

…de helikoptertraining van de K9-honden

Wanneer elke seconde telt en de afstand te groot is voor de dienstauto, kunnen speurhonden in actie komen met een heel speciaal vervoersmiddel: de helikopter. Samen met de geleider springt de hond dan in de heli om ergens in het land ingezet te worden voor bijvoorbeeld explosievenopsporing of andere doeleinden. Dan is het wel handig als je er al eens in hebt gezeten. Vandaar deze training, met 6 honden en hun geleiders.

De honden mochten eerst ‘droog’ kennismaken met de helikopter om alvast te kijken hoe de cabine eruitziet en hoe ze erin moeten springen. Nadat iedereen aan de beurt is geweest, worden de motoren van beide heli’s gestart. Om en om springen de honden en hun geleiders moeiteloos de heli in. Na een rondje boven Amsterdam vliegen ze weer terug naar het platform om vervolgens in de hangaar een zoekactie te houden. Dit om te zien hoe de honden reageren als ze net uit een nieuwe situatie komen.

Bekijk hier ook het filmpje van de training:

Al jarenlang, en als een van de eersten binnen Defensie, werkt de Koninklijke Marechaussee met speurhonden. Zij verrichten zeer specialistisch werk. De speurhonden kunnen ingezet worden voor het opsporen van explosieven of mensen en voor ordehandhaving.

Bekijk hieronder de fotoserie voor een indruk van de oefening.

Tekst Julie de Bruijn I Foto sergeant-majoor Aaron Zwaal I Video Max Baars