05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met…

Opperwachtmeester Bart (37), groepscommandant Brigade Zuid-Holland

Opperwachtmeester Bart werkt al ruim 4 jaar als leidinggevende bij de Brigade Zuid-Holland. "Hiervoor was ik al actief als wachtmeester bij deze brigade, de politiedienst en grensbewaking op Schiphol."

Voor de Brigade Zuid-Holland is grensbewaking één van de hoofdtaken. "Wij controleren de passagiers op de grensdoorlaatposten Hoek van Holland, Europoort, Rotterdam Centraal Station en de luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Op de laatstgenoemde locatie zijn wij ook verantwoordelijk voor politietaken en controleren wij steekproefsgewijs in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid. Ook vallen alle militaire complexen en objecten in Zuid-Holland onder de verantwoordelijkheid van de brigade. Een heel veelzijdig pakket aan taken", zegt Bart, "en hier ligt dan ook de grootste uitdaging in het werk."

In zijn huidige functie is Bart vaak als postcommandant aanwezig op één van de doorlaatposten. "Ik ben op die locaties eindverantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden en het aanspreekpunt. Ik zorg ervoor dat alles goed verloopt en stuur bij waar nodig."

De zomervakantieperiode betekent voor de brigade meer drukte en reisbewegingen. "Zeker in de zeehavens, maar ook op de luchthaven is het extra druk. De vluchten zelf zijn goed gevuld in die periode en ook verwerken we veel privévluchten."

De werkzaamheden veranderen niet veel, maar nemen vooral toe. "Het gaat met name om vakantievluchten. Die drukte begint langzaamaan in de meivakantie op te komen en loopt door tot en met september. Het verschil tussen het aantal passagiers in de zomer en de winter is echt flink."

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst Michael Simon I Video Vincent Ruijter I Montage Karel Polack