08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort (2/2)

Voorlichtingsdagen DSI

Droom jij van een functie bij de Dienst Speciale Interventies (DSI)? En ben je werkzaam bij de Marechaussee als wachtmeester en heb je minimaal 4 jaar operationele ervaring? Meld je dan nu aan voor de voorlichtingsdagen.

Tijdens de voorlichtingsdagen ontdek je wat de werkzaamheden voor een medewerker interventie inhouden en krijg je inzicht in de uitdagende en dynamische aspecten van deze functie. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen en interactie met ervaren teamleden van de DSI.

Voorlichtingen 

De voorlichtingen zijn op diverse locaties in het land. Om deel te kunnen aan de selectieprocedure is het verplicht om een voorlichting bij te wonen. Daarvoor kun je je aanmelden door een mail te sturen naar vacatures.bsb@mindef.nl.

  • 4 juli 2024 Utrechtse Heuvelrug
  • 22 augustus 2024 Assen
  • 26 augustus 2024b Soesterberg
  • 5 september 2024 Oirschot

Vervolgprocedure

Ben je na de voorlichtingsdagen nog steeds enthousiast? Meld je dan aan door je CV en motivatiebrief te sturen naar vacatures.bsb@mindef.nl. Op 7, 8 of 9 oktober zal de eerste sporttest worden afgenomen. Bekijk hier [BAdKDR1]  op YouTube de sporteisen.

De opleiding voor medewerker arrestatieteam start in januari of juli 2025. Na het behalen van de opleiding word je eerst voor een functieduur geplaatst bij het arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan binnen het arrestatieteam, volgt overplaatsing naar de DSI.

Marechaussee-top bezoekt NAVO-hoofdkwartier

Luitenant-generaal Annelore Roelofs en brigade-generaal Roger Costongs hebben 18 en 19 juni een werkbezoek aan het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) gebracht. Dit strategisch hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in het Belgische Mons en huisvest ruim 2500 internationale militairen met hun gezinnen.

Met de toegenomen spanningen in de wereld en de dreiging aan de oostflank van Europa, richt de Nederlandse defensie zich weer nadrukkelijk op de verdediging van haar grondgebied en dat van haar bondgenoten. Ook de Koninklijke Marechaussee heeft hierin een belangrijke taak te vervullen en richt daartoe twee Military Police-eskadrons op.

De Marechaussee levert al vele jaren de Provost Marshal. Enerzijds is deze de ‘functionele baas’ van alle onder NAVO gestelde Military Police Officers van de 32 aangesloten landen. Anderzijds is de Provost Marshal de strategisch adviseur van de Suprème Allied Commander Europe (SACEUR). De huidige provost Marshal is kolonel Frans van Veenendaal.

Het werkbezoek werd georganiseerd om Roelofs en Costongs een beter inzicht te geven in de (militaire) taken, bevoegdheden en werkwijze van de NAVO en de rol die SHAPE vervult. Alle KMar-officieren die bij onderliggende hoofdkwartieren van de  NAVO geplaatst zijn, waren ook uitgenodigd om inzicht te geven in de posities die zij bekleden.

Naast militaire (KMar) inzet zoals bij beveiliging en transport besprak de commandant van de Marechaussee ook de dreiging door terrorisme, cyberaanvallen en verstoringen door sabotage van kritieke infrastructuur.

CKMAR en PCKMar op bezoek bij SHAPE in het Belgische Mons.

Commando-overdracht Caribisch Gebied

Luitenant-kolonel Roland Scheltes heeft op dinsdag 4 juni het commando van de Brigade Caribisch Gebied overgedragen aan luitenant-kolonel Gerhard Smit. Na het tragische verlies van adjudant Toon Brood, afgelopen vrijdagnacht, heeft de commando-overdracht in aangepaste vorm plaatsgevonden.

De overdracht op Curaçao was een sobere plechtigheid in het bijzijn van collega’s, familie en de commandant van het Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal, Jos Pieters.

Na vijf jaar als commandant van de Brigade Carib gaat Roland Scheltes aan de slag als programmamanager van de Opsporingscampus op het Opleidings- en Trainingscentrum in Apeldoorn. Gerhard Smit, voormalig hoofd Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum, nam het commando van de brigade over.

Overdracht commando door luitenant-kolonel Scheltes aan luitenant-kolonel Smit

Aanmelden Veteranendag Koninklijke Marechaussee

Op de Koning Willem III kazerne vindt vrijdag 4 oktober de Veteranendag KMar plaats. Op deze dag komen al onze veteranen bij elkaar: jong en oud, beroeps en dienstplichtig, postactief of nog in dienst. De Veteranendag staat in het teken van ophalen van herinneringen en het vertellen van verhalen.

210-jarig bestaan
Het thema van de Veteranendag dit jaar is ’210 jaar Koninklijke Marechaussee’. Een geschiedenis die begon op 26 oktober 1814, toen de latere koning Willem I dat er behoefte was aan een korps ‘om de orde te handhaven, de uitvoering van de wetten te verzekeren en te waken voor de veiligheid van de grenzen en grote wegen’.

Aanmelden
Postactieve veteranen kunnen zich digitaal aanmelden via ‘Mijn Vi’ op www.veteraneninstituut.nl.
Ben je veteraan in actieve dienst, kijk dan op intranet hoe je je in kan schrijven.