10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMar Wereldwijd

Amman, Jordanië

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer luitenant-kolonel David Boomkamp vanuit de Jordaanse hoofdstad Amman.

“Mijn fascinatie voor het Midden-Oosten is jaren geleden ontstaan. Toen was de voornaamste dreiging in Nederland afkomstig van het islamitisch terrorisme. Als commandant van het destijds nieuw opgerichte eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) bestudeerde ik de tactieken van terreurgroepen. Op basis daarvan ontwikkelde ik de manier waarop de HRB zou moeten opereren.

Links een portretfoto van luitenant-kolonel David Boomkamp in camouflagepak en rechts de vlag van Jordanië wapperend in ruig woestijngebergte.
Luitenant-kolonel David Boomkamp is de enige defensiemedewerker op de Nederlandse ambassade in Jordanië.

Eén van de oorzaken van islamitisch terrorisme ligt in het uitblijven van een vreedzame oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Daarom zijn de islam en het Midden-Oosten me mateloos gaan fascineren. Zozeer dat ik heb deelgenomen aan een missie in Jeruzalem en daarna heb gesolliciteerd om defensieattaché in Jordanië te worden. Sinds oktober 2022 ben ik daar de vooruitgeschoven post van Defensie.

Ik ben ter plekke de enige defensiemedewerker en werk op de Nederlandse ambassade. Hoewel de voertaal vooral Engels is, wil ik natuurlijk graag Arabisch leren. Sinds januari heb ik gelukkig hulp van Abdallah, een voormalige officier van de Jordaanse luchtmacht. Het feit dat hij vloeiend Arabisch spreekt en tussen de regels door kan lezen is goud waard. Een woord kan in verschillende situaties iets anders betekenen. Het is een moeilijke taal om onder de knie te krijgen. Die tijd heb ik nog niet, mijn werk is te druk. Ik ben namelijk niet alleen de attaché voor Jordanië maar ook voor Saudi-Arabië.

Links Defensieattaché David naast een Saudische hoogwaardigheidsbekleder en rechts David samen met Jordaanse militairen tijdens een werkbezoek.
Als defensieattaché is het zaak goede banden aan te knopen en onderhouden met Saudische overheidsvertegenwoordigers.

Er is veel aan de hand in deze regio. De oorlog in Gaza, de drone- en raketaanval van Iran op Israël, de Houthi’s die vanuit Yemen de internationale scheepvaart belagen. De landen waar ik werk, zitten daar tussenin en dat zorgt voor veel werk. Zo heb ik in samenspraak met Defensie en Buitenlandse Zaken bemiddeld voor de inzet van Nederlandse marineschepen in de Rode Zee. Verder lees ik veel. Diverse nieuwsbronnen, social media. Van die informatie maak ik analyses om onze partners in en buiten Nederland te briefen over de situatie ter plekke.

Links defensieattaché David staat naast een pallet met hulpgoederen en rechts groepsfoto van delegatie werkbezoek minister van Defensie Kajsa Ollongren.
Geen dag is hetzelfde voor David. Hij was betrokken bij de airdrops boven Gaza en regelt ook werkbezoeken van bijvoorbeeld onze minister van Defensie.

Een ander actueel voorbeeld zijn de airdrops van hulpgoederen boven Gaza. Jordanië is daar in november 2023 al mee gestart. Nederland is een van de eerste landen dat Jordanië daar mee is gaan helpen. Nederland heeft ook een belangrijke rol gespeeld om daar een internationale coalitie van te maken. Dat betekent voor mij veel contacten leggen tussen de Nederlandse en Jordaanse luchtmacht. Maar ook de politiek in Den Haag informeren, weer in nauw overleg met mijn collega’s van Buitenlandse Zaken. Het is dankbaar werk, het geeft het gevoel dat we daadwerkelijk iets bijdragen als Nederland en dat doen Defensie en Buitenlandse Zaken samen.

Links David bekijkt een wadi in de woestijn en rechts David bekijkt door een verrekijker de Jordaanse woestijn.
Hard werken, betekent ook hard ontspannen. David trekt er graag op uit om de ruige natuur van Jordanië te verkennen.

Zo is het nooit saai, eigenlijk ben ik altijd bereikbaar. Maar 24/7 werken is niet te doen, gelukkig zijn er genoeg momenten om rust te pakken. Jordanië heeft fantastische, ruige natuur om in te hiken. Ik heb al veel familie en vrienden op bezoek gehad, dan laat ik ze de historische stad Petra zien en bewandelen we ook de minder bekende paden. Dat verveelt nooit. Thuis heb ik een tuin die, toen ik er ging wonen, een soort wildernis was. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Nu is het een paradijs en groeien er citroenen, sinaasappels en artisjokken. Tijdens het werken in de tuin kan ik mijn hoofd leeg maken. In zo’n drukke baan is die balans belangrijk.”

Vriendelijke groet,

Luitenant-kolonel David Boomkamp
Defensieattaché voor Jordanië en Saudi-Arabië

Foto privé-archief luitenant-kolonel David Boomkamp