08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Grote rol voor Marechaussee bij NAVO-top 2025

De NAVO-top die in 2025 in Nederland wordt gehouden, heeft een grote impact op de Koninklijke Marechaussee. Wij spelen onder andere een belangrijke rol in de grootschalige veiligheidsoperatie.

Onlangs werd officieel bekend dat Nederland in 2025 gastland is voor de top van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Deze vindt plaats van 24 tot en met 26 juni 2025 in het World Forum in Den Haag. Het is de eerste keer in het 75-jarige bestaan van de NAVO dat deze top in Nederland wordt gehouden.

Staatshoofden en regeringsleiders
Naar verwachting komen er ongeveer 6.000 delegatieleden naar de Hofstad, onder wie veel staatshoofden en regeringsleiders. Dat vraagt om strenge en specifieke veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld bij de aankomst en het vertrek van de delegaties, op de vergaderlocaties en hotels en bij het vervoer tussen de verschillende locaties. Als belangrijke veiligheidspartner speelt onze organsatie dan ook een cruciale rol om de NAVO-top 2025 veilig en ongestoord te laten verlopen.

Voorbereidingen gestart
Hierbij werken wij intensief samen met diverse ketenpartners. Hoewel het nog even duurt, is de Marechaussee al gestart met de eerste voorbereidingen. Er is een Projectteam ingericht, verschillende collega’s nemen deel aan expertgroepen en er zijn een Operational Planning Group (OPG) en een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) opgetuigd.

Voortgang in Reorganisatie LTC Stap 4

De reorganisatie Landelijk Tactisch Commando (LTC) stap 4 ligt op schema. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan de conceptversie van het Personeels Vullingsplan (c-PVP). Dit plan is onlangs aangeboden aan de vakbonden en wordt op 14 juni met hen besproken. Niet lang daarna krijgen de meeste medewerkers van het LTC een brief in hun defensiemail en lezen zij wat de reorganisatie voor hen betekent.

De reorganisatie LTC Stap 4 is complex en omvangrijk. Voor sommigen verandert er weinig, voor anderen best veel. Maar de reorganisatie biedt ook veel kansen voor wie zijn loopbaan een andere wending wil geven. Om de gevolgen van de reorganisatie te duiden en de mogelijkheden toe te lichten, trokken de leden van de projectgroep Stap 4 afgelopen weken door het land voor zogeheten ‘zeepkistsessies’. Heb je deze informatiebijeenkomst gemist? De sessie is op intranet te vinden.

FUBES
Daarnaast zijn de functiebeschrijvingen (FUBES) van het Definitieve Reorganisatieplan LTC Stap 4 nu in te zien op intranet. De functiebeschrijvingen zijn onderverdeeld in een mapje 'burger' en een mapje 'militair'. Klik op een van de mapjes, en je ziet een indeling van de functiebeschrijvingen op schaal en rang. Let op: functiebeschrijvingen van de Intell, Brigade Recherche en BSB zijn hier niet in te zien. Deze zijn op te vragen in overleg met de HR-adviseur van de eigen eenheid.

Volgende stap in oprichting van nieuwe eskadrons

De traditiecommissie heeft de naam van de eenheid van de 2 nieuwe eskadrons op 101 Marechausseebataljon (101 Marbat) vastgesteld. Het bataljon krijgt direct vorm doordat de eskadrons geïntegreerd worden met de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) en Team Verkeer. Hierdoor ontstaat een volledig inzetbare eenheid in het hoogste geweldspectrum. 

Niet alleen de naam van de eenheid is nieuw. Er zijn ook nieuwe vacatures. De vulling van de eenheid verloopt in fases. De vacatures in deze eerste fase staan nu gepubliceerd. In totaal gaat het om 34 nieuwe functies. Het publicatiemoment van de volgende fase is nog niet vastgesteld. 

Taken
De taakstelling van 101 Marbat is tweeledig: allereerst is de eenheid inzetbaar in nationale context. Denk hierbij aan de bijstandstaak en de bescherming van vitale militaire en civiele processen en infrastructuur. Daarnaast voert de eenheid de Militaire Politie (MP) functie ter ondersteuning van het landoptreden uit. Voor nu zal 101 Marbat gekoppeld worden aan 13 Lichte Brigade van de Landmacht voor de MP-functie. Ook kan de eenheid ingezet worden voor onderzoek naar oorlogsmisdrijven.

Marechaussees van de Landelijke Bijstandsorganisatie bij hun nieuwe pantservoertuig Manticore.

Drukke meivakantie op Schiphol goed verlopen

Schiphol, KLM en de Marechaussee kijken tevreden terug op de afgelopen meivakantie. Mede door een gezamenlijke aanpak en een intensieve samenwerking bleef de doorstroom van reizigers goed, waardoor wachtrijen beperkt bleven.

De meivakantie wint aan populariteit bij Nederlanders die op vliegvakantie gaan. Het totaal aantal vluchten in de periode 26 april t/m 12 mei was 22.363. Het is voor Schiphol dan ook het eerste piekmoment voor de drukte van de zomervakantie. “Voor de KMar is de meivakantie zelfs dé drukste periode van het jaar," zegt kolonel Jeffrey van Horn, Coördinator Schiphol. In de zomervakantie is de hoeveelheid reizigers namelijk over meer weken verspreid. 

Drukke periode beheersbaar
Aanvankelijk lag de focus van onze capaciteit vooral op de vertrekkende passagiers, maar aan het einde van de vakantie verschoof deze naar de aankomende passagiers. “Ik ben er trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen om deze drukke periode beheersbaar te houden,” aldus Jeffreyn. 

Drukte voor de doorlaatposten op Schiphol.

Nieuw schietparcours Glock 17/26

Eerder deze maand werd het eerste officiële startschot gegeven van het nieuwe schietparcours Glock 17/26, genaamd Certificering Schietvaardigheid Koninklijke Marechaussee (CSKMar). 

Commandant Landelijk Tactisch Commando brigadegeneraal Jos Pieters en plaatsvervangend Commandant Opleidings-, Trainings en Kenniscentrum KMar luitenant-kolonel Pieter Leers losten het eerste schot op de schietbaan van het opleidingscentrum in Apeldoorn.

Sinds 1 januari 2024 wordt het executieve personeel jaarlijks op de schietvaardigheid getoetst door een nieuw geformuleerde schietvaardigheidstoets. Dit geldt ook voor de collega’s die de basisopleiding afsluiten op het opleidingscentrum. 

De nieuwe schiettoets is in opdracht van Commandant OTCKMar kolonel Willemijn Arends ontwikkeld door de werkgroep CSKMar, onder leiding van de bij ons werkzame politiecommissaris Wendy Dorrestijn en eerste luitenant Michael Tacke. De basisprincipes en hoofdonderdelen van het parcours zijn gelijk gebleven, maar naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek en beproevingen zijn aanpassingen aangebracht. Hierbij is geen afbreuk gedaan aan het niveau van de schiettoets. 

Marechaussees oefenen schietvaardigheden met het Glock-pistool.

SegWay maakt plaats voor e-scooter

De Brigade Grensbewaking (BGB) neemt morgen (31 mei) de Metz Moover in gebruik. Deze e-scooter neemt de plaats in van de SegWay. Het nieuwe vervoersmiddel zal alleen binnen de deuren van Schiphol ingezet worden. Met de ‘step’ kunnen relatief grote afstanden op de luchthaven in korte tijd worden afgelegd. 

Efficiënter werken
Het versneld verplaatsen is handig voor ad hoc gate of reguliere lounge controles, maar ook om snel ter plaatse te zijn bij een melding op een afgelegen plek op de luchthaven. Niet onbelangrijk is de wendbaarheid van de Metz Moover, wat ideaal is op het drukke Schiphol.

Einde van de SegWay
Het bedrijf SegWay stopte met de productie van het ‘elektrisch aangedreven, zelfbalancerend eenpersoons vervoermiddel’. Voor onze organisatie betekende dit het einde van het onderhoudscontact. Kapotte SegWay’s werden niet meer gerepareerd en zijn langzaam uitgefaseerd.

Collega op Schiphol patrouilleert op de Metz Moover.

Intell wint jaarlijkse Data Wars

Het datateam ‘KMarplotlib’ van de afdeling Intelligence heeft donderdag 16 mei het jaarlijkse Data Wars gewonnen. Tijdens deze ‘hackaton’ werden teams uitgedaagd met complexe data-analyse vraagstukken, data science opdrachten en wiskundige opgaven. Door te hacken, programmeren en samen te werken wist ons team de overige teams van Defensie achter zich te laten.

De innovatieafdeling KIXS (Kennis, Innovatie, eXperimenten en Simulatie) van het Commando Materieel en IT organiseerde voor het derde jaar op rij de Defensie Data Wars. De eendaagse wedstrijd leverde naast een spannend spel ook veel mogelijkheden tot netwerken en kennisdeling op. Naast de competitie kregen ook technische problemen in het dagelijks werk een platform. Via ‘side quests’ konden deelnemers problemen aankaarten en konden andere teams mogelijke oplosrichtingen geven. 

Overzicht van deelnemers aan de wedstrijd Data Wars.

Basisschoolleerlingen herdenken ontvallen Marechaussees

Ieder voorjaar herdenken leerlingen van groep 8 van de R.K. Basisschool Sint Victor uit Apeldoorn ontvallen collega’s van de Koninklijke Marechaussee en Korps Politietroepen. Dit gebeurde eind vorige maand bij het Marechausseemonument bij de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Op school werd speciaal een les besteed aan de betekenis en achtergrond van het monument en de kinderen maakten toepasselijke gedichten die zij bij het monument voordroegen. 

In 1985 werd door de Stichting ‘Februari 1941’ het initiatief genomen tot de actie ‘Adopteer een monument’. De opzet van dit initiatief was schoolklassen met kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar bestaande verzets- of oorlogsmonumenten te laten adopteren. 

Daarbij was het streven de scholieren vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter ‘hun’ monument ligt, hen inzicht te geven in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’ en hen dat begrip te leren vertalen in de wereld van nu.

Plaquette van het Marechausseemonument met daarop tekst die gevallenen eert.