06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Een dagje KMarren met…

Marechaussee-beveiliger Leense (24), Landelijke Bijstand Organisatie (LBO)

Normaal gesproken werkt marechaussee-beveiliger Leense (24) op luchthaven Schiphol. Daar bemant hij samen met collega’s een doorlaatpost en controleert de papieren van reizigers. “Het is een leuke baan, elke dag is anders. Je weet nooit wie er voor je balie staat, je ziet zoveel mensen”, zegt Leense. Maar ja, bij de Brigade Grensbewaking zit hij veel binnen. “Ik wilde ook weer meer buiten doen”, zegt Leense, die 2 jaar geleden bij de Marechaussee aan de slag ging. “Dus heb ik gesolliciteerd bij de Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) en ben aangenomen.”

De Landelijke Bijstand Organisatie is een eenheid binnen onze organisatie die (inter)nationaal snel wordt ingezet in een breed spectrum aan taken. Denk aan ME-taken voor de Marechaussee, Crowd and Riot Control (CRC) in militaire missies en ondersteuning van de Nationale Politie. De LBO telt zo’n 400 collega’s, verdeeld over 4 pelotons Bijstandseenheid en ondersteunende eenheden.

Werken bij de LBO is een neventaak voor marechaussees, vertelt Leense. Voor trainingen en inzetten worden zij vrijgemaakt in het rooster in hun reguliere brigade. Ze trainen elke maand wel een paar dagen en soms is er een inzet. “Zo heb ik gewerkt tijdens een demonstratie van Extinction Rebellion op vliegveld Eindhoven en gingen we tijdens de jaarwisseling naar Emmen. Daar werden we ingezet als Mobiele Eenheid voor eventuele ongeregeldheden”, blikt Leense terug. “Maar gelukkig bleef het toen rustig. Onze aanwezigheid was al genoeg.”

Onlangs moesten Leense en zijn collega’s aan de bak tijdens een oefening in Duitsland. Daar oefenden ze scenario’s in het domein Bewaken en Beveiligen om hun vaardigheden op peil te houden. Dit deden zij met het oog op de grote NAVO-top die volgend jaar in Nederland plaatsvindt, hoewel nog niet bekend is hoe zij exact ingezet zullen worden. “Tijdens deze oefening hebben we bijvoorbeeld controleposten opgericht waar we auto’s en passagiers moesten controleren”, aldus Leense. In het verleden heeft de LBO wel gewerkt in het domein Bewaken en Beveiligen. Die taak is echter op een gegeven moment overgenomen door het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB). Maar vanwege het vele werk tijdens de NAVO-top, moeten de LBO-collega’s mogelijk in een of andere vorm helpen om de top te beveiligen. “Dus deze oefening was een goede opfrisser”, aldus Leense.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Video: Jeroen Los (EMG) | Montage: Karel Polack